Руската преса: БЪЛГАРИЯ – Най- Бедната Европейска Държава – с Най- Голям Разход за Отбрана! Ето какво стои зад този парадокс:

„Оръжейната сделка на годината за САЩ е продажбата на 8 бойни самолета стар модел F-16 за колосална сума в долари. Клиент е бедната балканска страна България. Първоначално Вашингтон предложи изтребителите на много по-ниска цена, но когато София клъвна, увеличи стойността им двукратно. И именно благодарение на тази сделка, България влезе сред лидерите в НАТО… поне по разходи за отбрана“, пише руският вестник „Спутник“.

Вероятно е много вбесяващо страната ти да е обявявана за най-бедната в Европейския съюз и икономиката й да се срива все повече от година на година. И когато не си способен да промениш тази отчайваща икономическа ситуация, без шанс да мръднеш от последното място в ЕС, ти се иска да се отличиш по някакъв начин. Например, като в бягането: Изоставаш от опашката, изоставаш с цяла обиколка… но затова пък финишираш гордо сам и тичаш с високо вдигнати колене под ироничните овации на трибуните. Средняците не ги помнят, но теб ще те запомнят и дълго ще се смеят на финала ти.

Какво беше това „икономика“ и кому е нужна, реши българският премиер Бойко Борисов, още повече че на успехите в ЕС има алтернатива – НАТО. Да се отличиш в този военен съюз не ти трябва ум или талант, единственото условие е да си верен и да се подчиняваш. Ако САЩ казват, вземи F-16 – става, трябва да го вземем.

А България имаше голямо предимство в този договор. България има президент – генерал от военната авиация. И той, като специалист, се съпротивляваше на този договор, доколкото му позволяваха правомощията. Румен Радев дори наложи вето върху покупката на самолетите. Но управляващата прозападна коалиция го преодоля. И то само заради „съблазънта“ да закичат България с титлата военно-търговски партньор на самия Вашингтон – не.

Въпреки че от страна на САЩ това си беше примитивна измама. Първоначално те предложиха изтребителите на много привлекателна цена, а когато София клъвна, увеличиха стойността им два и половина пъти, като се оправдаха със „спешната ситуация“ и „обстоятелствата“. Именно благодарение на този огромен харч България се изкачи сред лидерите по военни харчове в НАТО. По разходи за отбрана София надмина не само вечните парвенюта от Прибалтика, но и самите САЩ по процент от БВП. Реално е заплатила за осем машини някакви си милиард и двеста милиона долара. Но тези пари са две трети от целия й военен бюджет. Рекорд!

И нищо, че ги хвърли във въздуха. Затова пък тези непосилни за много членове на Алианса 2% от брутния вътрешен продукт със задължително отчисление на една пета от тях за закупуването на ново въоръжение и военна техника, бяха преминати. Впрочем, България все още не разполага с тази техника. САЩ ще я изработят до 2023 г., но парите им бяха броени като предплата. Самолетите – после. Шест ще долетят до края на 2023 и още два в началото на 2024-та година. Но затова пък България получи шанс да затвърди позициите си в рейтинга на най-разточителните държави в Северноатлантическия блок.

Казано с други думи, „Локхид“ си намери балък („нашел Локхид лоха“). Пентагонът възнамерява да продаде на българите и от по-новите си самолети F-35. (За които не ни се мисли на какви цени ще им бъдат продадени!) Но българските ни братушки още не са дораснали за този американски „подарък“. Или сега е правилно да ги наричаме „бро“. И то не ние (руснаците). В крайна сметка те (българите) платиха на Вашингтон не само за криле, бомби и ракети „въздух-въздух“, но и за „по-плътни“ отношения с малко повече уважение от страна на янките. Поне така си мислят българските управници. А народът е уверен, че аферата със самолетите е за общото западно благо, както и когато страната се отказа от „Южен поток“. Въпреки че това беше златна възможност за България поне да се оттласне от последното място в ЕС по стандарт на живот.

А сега, след тази покупка, така или иначе няма накъде да падат. Затова нищетата (бедността) на населението отива на заден план. Това е принципът на обратната логика. Кой ще се осмели да нарече Бедна най-бедната в Европа, когато тя току-що е похарчила за отбраната си най-много от всички в ЕС?

Отговорът е: Всички! Но към това определение вече ще се добавя и другото – че е най-глупавата! Не страна, не народ, а най-глупавата власт.

Но на България няма да й стане по-леко от това. Още повече, че София планира през следващите години да преоборудва поетапно и напълно флота и армията си. Естествено отново с американско оръжие. На каква цена? Не знаем, но можем да предположим! Skandalno.net

Превод: Надя Колева, Пею Благов, Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

5 коментара

  1. ШЕСТ МИЛИОНА ПУТЕШНИЦИ НЯМА ЛИ КОЙ ДА ЗАСТРЕЛЯ БОРИСОВ БЪЛГАРОУБИЕЦА

    • Ха-ха-ха… Слава на САЩ, вика! Абе, Бойче, не си добре, мойто момче.

  2. СРЕТЕН ЙОСИИИИИИИИЧ ИДВААААААААААААЙ ВРЕМЕ ЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ

  3. ДА ЖИВЕЕ ВЕЛИКА БРАТСКА ЧЕЧЕНИЯ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД КАНИМ НАЙ СЪРДЧНО И ГОСТОПРИЕМНО НА НАРОДНИ РАЗНОСКИ РАМАЗАН КАДИРОВ ВСЕКИ БЪЛГАРСКИ ДОМ Е ОТВОРЕН ЗА ТЕБЕ ИДВАЙ РАМАЗАН КАДИРОВ

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.