Русия променя ядрената си доктрина заради действията на Запада в Украйна

Русия ще направи промени в ядрената си доктрина в отговор на действията на Запада около конфликта в Украйна, заяви днес заместник-външният министър на Русия Сергей Рябков, цитиран от Ройтерс и БТА.

Рябков заяви, че решението е „свързано с курса на ескалация, който са предприели нашите западни противници“ по отношение на руската специална военна операция в Украйна.

„Както многократно сме казвали, ескалацията е в напреднал стадий и се налага корекция, която ще направим на базата на проучването, анализа и опита ни от развитието на конфликтите през последните години“, заяви Рябков, цитиран от ТАСС.

Заместник-министърът не уточни какво точно ще се промени в руската ядрена доктрина.

Русия, която обвинява Запада, че използва Украйна като прокси, за да води война срещу нея, е давала и преди сигнали, че обмисля промени в ядрената си доктрина. Според Ройтерс обаче сегашното изявление на Рябков, че ще внесе изменения в стратегическия документ, е най-категоричното изявление правено от Москва до момента.

Наскоро президентът Владимир Путин заяви, че руската ядрена доктрина е жив инструмент, който може да бъде променян при необходимост. В същото време, както самият руски държавен глава подчерта, Москва приема, че никога няма да се стигне до размяна на ядрени удари.

Според „Основите на държавната политика на Русия в областта на ядреното възпиране от 2020 г.“ Русия може да използва ядрено оръжие, ако противникът преди това използва такова или друг вид оръжие за масово унищожение срещу Русия и нейните съюзници, или ако бъде получена надеждна информация, че вече са изстреляни балистични ракети с цел нападение срещу Русия и нейните съюзници, ако противникът засегне съоръженията, необходими за ответни действия на ядрените сили, както и в случай на агресия срещу Русия с използване на конвенционални оръжия, когато е застрашено самото съществуване на държавата.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.