Русия отказва да купува наши машини, обръща ни гръб

струговеРуски машиностроителни заводи обръщат гръб на нашите и не искат да работят с тях.

Според  ТАСС Съюзът на машиностроителите в Русия не иска да подпише споразумение за сътрудничество с нашата Браншова камара по машиностроене. Агенцията цитира депутата  Владимир Гутенев, който едновременно  е и първи вицепрезидент на организацията.

Според руски медии, причината за това нежелание да се подписват каквито и да било договори са санкциите на ЕС срещу Русия, които непрекъснато се затягат, редицата спрени българо-руски проекти, от което  и двете страни са губещи и  появата на антируски изстъпления и настроения у нас. „В тази връзка ние считаме, че в настоящия момент да се подпише такова споразумение с българската отраслова палата е напълно нецелесъобразно и даже безсмислено“, посочва Гутенев.

В момента България изнася за Русия стругове, телфери, електрокари, мотокари и други машини, а внася части за самолети, двигатели, влаковете за метрото и друга техника. За миналата година общият обем на изнесената наша  машиностроителена продукция  е около 300 милиона лева. От началото на тази  година вече  се отчита спад от 15-17%.

Шефът на българската браншова камара Илия Келешев каза, че не е получавал  писмо с такова съдържание . „Споразумението между двете организации се подготвяло  от година, а идеята била то да се подпише по време на започващия  на 26 май бизнес форум в Москва, на който ще бъде и икономическият министър Божидар Лукарски.

Машиностроителите получили отговор, че подписването не е предвидено по време на форума. То можело да стане на заседание  смесената комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество между двете страни, обаче дата за провеждане  на такава комисия в София все още не е насрочена.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.