Русия: Киев подготвя удар по Курската АЕЦ

Русия приема сериозно информацията, получена по независими канали, че Киев се готви да нанесе удар по Курската атомна електроцентрала (АЕЦ), това се казва в съобщение на министерството на отбраната на РФ.

„Целта на тази провокация е да се обвини Руската федерация, че сама си е взривила централата, за да създаде основание за нанасяне на удари по ядрени енергийни обекти в Украйна. Имаме достоверни данни, че този план включва и последваща атака на ВСУ срещу Запорожката АЕЦ, целяща да бъде взривена, а вината да бъде хвърлена отново върху Русия, представено като нейн военен отговор“, заяви военното министерство.

Министерството подчертава, че разглежда подобни планове за действие на киевския режим, който е подкрепян от западни покровители, като пряко нарушение на „Международната конвенция за борба с актовете на ядрен тероризъм“, приета с резолюция на Общото събрание на ООН от 13 април 2005 г.

„В случай че киевският режим реши да изпълни този свой престъпен план, насочен към създаване на техногенна катастрофа в европейската част на континента с радиоактивно замърсяване на обширни територии, Русия незабавно ще предприеме строги военни и военнотехнически мерки за реагиране“, предупреди руското министерство на отбраната.

По-рано, на 16 август, телевизионният канал NBC News цитира високопоставен киевски служител, според когото украинското командване повече от година е обсъждало подготовката на нападение на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) срещу Курска област. Източникът обясни, че основната цел на бойците е да превземат руската АЕЦ „Курск“ „дори на цената на това тя да бъде взривена“. Едно такова взривяване може ефективно да отклони усилията и вниманието на Русия от фронтовата линия в Донбас и Запорожие, където руските сили продължават настъплението си.

Думите му се потвърдиха дни по-късно при разпита на военнопленници от украинските въоръжени сили от 82-ра отделна десантно-щурмова бригада, заловени в Курска област.

И представител на руските служби за сигурност потвърди, че ВСУ подготвя удар по Курската и Запорожката атомни електроцентрали. Той отбеляза, че заряди с бойни глави с радиоактивно вещество вече са били складирани в село Желтие Води в Днепропетровска област. Военният кореспондент и разследващ журналист Марат Хайрулин, който има цяла мрежа от свои информатори на различни нива в Украйна съобщи в своя Telegram-канал, че Киев планира да взриви „мръсна бомба“, удряйки с ракети по местата, където се съхранява отработеното гориво от двете атомни електроцентрали.

ВИЖ ВИДЕОТО:

На 17 август политическият анализатор и подполковник в оставка от американската армия Ърл Расмусен заяви пред „Известия“, че информацията за подготвяното от Киев взривяване на „мръсни бомби“ показва, че украинските власти са отчаяни. За това говори и безумната и напълно неоправдана операция по нахлуване на украинските бойци в граничния район на Курска област.

Източници: „Известия“, Риа Новости

Руското министерство на отбраната предупреди за готвен удар срещу Курската и Запорожката АЕЦ – Анализ на Ал. Сивилов. ВИЖ ВИДЕОТО:

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.