Русия и Китай на форума на АСЕАН: Организацията на страните от югоизточна Азия е стена срещу домогванията на САЩ и НАТО до Азия

И Китай, и Русия подкрепят регионална архитектура, съсредоточена около АСЕАН, тъй като многостранният координационен механизъм помага да се предотврати зловредната намеса на големите сили и особено на НАТО, на когото пречи да разшири пипалата си в Азиатско-тихоокеанския регион, заявиха наблюдатели в петък, след като китайският външен министър Ван И се срещна с руския си колега Сергей Лавров във Виентян, столицата на Лаос, където се провежда годишната среща на политико-икономическата организация на страните от югоизточна Азия АСЕАН. Членове на организацията са големи икономики като Индонезия, Виетнам и още 9 държави от региона. Ако АСЕАН беше една държава, по този показател би заемала 8-мо място в света и 4-то в Азия след Китай, Индия и Русия.

Китай е готов да работи с Русия за поддържане на отворената и приобщаваща архитектура на регионалното сътрудничество, ориентирана към АСЕАН, каза Ван И на Лавров.

Китайския външен министър заяви, че в условията на нестабилна и сложна международна ситуация и външни смущения и пречки Китай е готов да работи рамо до рамо с Русия, за да поддържат изконния стремеж на всички държави за трайно добросъседство и приятелство, да се подкрепят твърдо, да защитават основните си интереси и да останат взаимно добри партньори за развитие и възход.

Русия ще работи с Китай в подкрепа на ролята на АСЕАН за предотвратяване на намесата и проникването на външни сили в югоизточния азиатски регион, отбеляза Лавров.

Отношенията между Китай и Русия се намират в най-добрия си период в историята, а срещата между Ван и Лавров е конкретна проява на здравите двустранни отношения, заяви пред Global Times Цуй Хенг, научен сътрудник от Центъра за руски изследвания към Източнокитайския нормален университет.

Работейки заедно, двете страни могат ефективно да се справят с общите предизвикателства и да насърчават стабилността и сътрудничеството. Азия се превръща в единен пазар, каза Цуй.

Както Китай, така и Русия подкрепят регионалната архитектура, съсредоточена около АСЕАН, тъй като многостранният координационен механизъм помага да се предотврати зловредната намеса на големите сили и нарушаването на процеса на регионализация в името на собствените им интереси, особено на разширяването на пипалата на НАТО в Азиатско-тихоокеанския регион, каза Цуй.

По време на тристранната среща в четвъртък между Ван И, Лавров и лаоския заместник министър-председател и министър на външните работи Салеумсай Комасит, Ван И подчерта, че засилването на сътрудничеството между трите държави не само ще спомогне за защитата на общите им интереси, но и ще изпрати ясно послание за солидарност и сътрудничество между регионалните държави за обединяване на усилията за насърчаване на регионалната стабилност и просперитет и за справяне с рисковете и предизвикателствата.

Ван посочи засилващия се хегемонизъм, едностранчивост и протекционизъм на САЩ и васалите му от Запада, както и подводните течения на „малък двор, висока ограда“ и „разединяване и разкъсване на веригите“, съчетани с разпалваните от Хегемона регионални конфликти, като всепроникващи, дестабилизиращи, несигурни и непредсказуеми фактори в света.

В изявлението на руското външно министерство за срещата на Лавров с Ван се казва още, че „двамата министри продължиха да обсъждат начините за осъществяване на общата им концепция за изграждане на нова архитектура за сигурност в ЕврАзия“.

Азиатските дела ще се решават единствено и само от азиатците и тази тенденция вече е много очевидна. Доминираният от Запада глобален ред започна да се проваля, поне в Азия и ЕврАзия, и се наблюдава тенденция незападните държави да си сътрудничат двустранно или многостранно, за да могат да доминират в регионалните процеси, каза Цуй.

Двустранните отношения между Китай и Русия обаче се различават от обичайния вид военно-политически съюз. Двете страни надхвърлят този модел на отношения между държави, като възприемат подход на неангажираност, неконфронтация, а общите им инициативи – икономически и военни не са насочени в ущърб на трета страна, подчерта Джан Хун, асоцииран научен сътрудник в Института за руски, източноевропейски и централноазиатски изследвания към Китайската академия за обществени науки.

В четвъртък Китай и Русия проведоха осмия си съвместен въздушен стратегически патрул, при който за първи път бомбардировачи на двете държави прелетяха над Берингововия проток в защитеното въздушно пространство на Аляска. Патрулът последва плътно съвместното военноморско патрулиране, което се простираше от северните води на Тихия океан до Южнокитайско море, и съвместното военноморско учение във водите край южното крайбрежие на Китай по-рано този месец. Приближаването на руски и китайски тежки бомбардировачи до бреговете на Аляска накара САЩ да вдигне във въздуха десетки свои бойни самолети, а Лойд Остин коментира, че такова нещо не се е случвало никога.

Експерти заявиха, че последното учение подчертава нарастващото военно сътрудничество между Китай и Русия и приноса му за мира и стабилността чрез осигуряване на глобален стратегически баланс.

Срещата между външните министри на Русия и Китай се проведе на втория ден след срещата на Ван И с пристигналия на посещение в китайския град Гуанджоу украински външен министър Дмитрий Кулеба.

Според говорителя на китайското външно министерство Мао Нинг в петък Китай ще изпрати специалния представител на китайското правителство по евразийските въпроси Ли Хуей на посещение в Бразилия, Южна Африка и Индонезия. Започвайки от 28 юли, Ли ще проведе четвъртия кръг на дипломатическата си совалка по кризата, ще продължи да обменя мнения с основните членове на Глобалния юг относно настоящата ситуация и процеса на мирните преговори за Украйна, ще обсъди с тях деескалацията на ситуацията и ще натрупа мнения и други условия според съответните държави за връщането на страните в украинския конлфикт към мирните преговори.

Ролята на Китай в насърчаването на мирните преговори стана изключително важна. Пекин последователно насърчава мирните преговори, няма пряк интерес от руско-украинския конфликт и не се възползва от него. Той е страна, на която може да се има доверие.

Сраженията все още продължават, перспективата за мирни преговори остава неясна, а конфликтът може да продължи да ескалира и да се разпространи. Сред международната общност, особено сред страните от Глобалния юг, има широко разпространена загриженост за ситуацията и призивът за деескалация стана още по-належащ, отбеляза Мао Нинг.

Източник – Global Times

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.