Русия и Китай към САЩ: Долу ръцете от Венецуела!

Русия предупреди САЩ да не се намесват военно във Венецуела, изтъквайки, че подобен ход ще предизвика катастрофален сценарий, съобщават руските медии, цитирайки заместник-министъра на външните работи Сергей Рябков.

Skandalno.net припомня, че венецуелският опозиционен лидер Хуан Гуайдо вчера на организиран от него няколкохиляден протест се самопровъзгласи за временен президент на Венецуела. Незаконен акт, който светкавично бе подкрепен от Вашингтон, Великобритания и още няколко страни от ЕС.

Нещо повече: САЩ призова венецуелската армия да се намеси и да свали законно избрания президент Николас Мадуро. Което накара президент – социалист Мадуро, който е начело на богатата на петрол страна от 2013 г. насам, да прекъсне дипломатическите отношения със САЩ.

Рябков подчерта, че ако се наложи Москва ще подкрепи Венецуела, включително и военно, за да защити суверенитета на страната от очевидния американски сценарий за цветна революция. Рябков се позова на принципа за ненамеса във вътрешните работи на страните.

Руският дипломат също така коментира, че Русия е очаквала САЩ и други страни да засилят натиска върху Каракас.

Минути след руското изявление, такова направи и Китай:

Пекин призова Вашингтон да стои настрана от политическата криза във Венецуела и подчерта, че се обявява срещу всякаква външна намеса в делата на латиноамериканската държава, информира АП.

Говорителят на Министерството на външните работи на Китай поясни, че всички страни в конфликта трябва да действат разумно и да търсят политическо решение на венецуелския проблем чрез мирен диалог в съответствие с конституцията на страната.

„Китай се противопоставя на външна интервенция във Венецуела. Надяваме се, че международната общност съвместно ще създаде благоприятни условия за това“, отбелязва представителят.

Пекин изрази надежда и че Вашингтон и Каракас ще оправят отношенията си на базата на избягване на намеса във вътрешните работи на всяка от държавите.

През последното десетилетие Русия и Китай отпусна колосални заеми на Венецуела на стойност 65 милиарда долара, а руската „Росатом“ стана най-големия инвеститор в латиноамериканската страна с инвестиции в нефтопреработвателната и енергийна промишленост на стойност над 40 млрд. долара.

САЩ признаха опозиционния лидер Хуан Гуайдо за временно изпълняващ длъжността държавен глава на латиноамериканската държава. Това решение принуди Мадуро да прекрати отношенията със САЩ и да нареди експулсиране на американските дипломати до 72 часа. Решение, с което Вашингтон отказа да се съобрази.

Междувременно президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че признава Хуан Гуайдо за президент на Венецуела и че не изключва никакви действия във връзка със ситуацията във Венецуела, където политическата криза набира скорост.

А преди минути Дмитрий Песков, говорител на руския президент Владимир Путин заяви: „Господин Мадуро е легитимен държавен глава на Венецуела и Руската федерация ще го подкрепи по всякакъв начин“.

Според Кремъл външните опити за узурпиране на властта в латиноамериканската страна нарушават международното право.

По думите на Песков, външната намеса в страната е „неприемлива“, а изявленията на американски официални лица, намекващи за възможността за военна намеса там, са много опасни.

Скандално.нет ще ви информира при ново развитие на обстановката. Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

2 коментара

  1. Честно казано, аз се страхувам евентуално от Трета световна война. САЩ преминаха всички граници, търпението на Русия и Китай е изчерпано. Да се приключи завинаги с краварите, стига са си развявали голите задници из целия свят! Ненавиждам ги!!!

  2. Явно предсказанията в библията се сбъдват. Там се казва: Първо ще се появи антихрист с белег на челото. Горбачов – той се появи. След това по света ще настъпят глад, мизерия, природни бедствия, войни и убийства. И това също се случи. Най-накрая ще пада огън и жупел от небето. Явно става въпрос за третата световна война. Но, при капитализма войните са неизбежни. Така че, те са на прага, дори и без тези предсказания.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.