Род Дреер: Нашата Американска Нация се Разпада! САЩ Деградира!

„През последните няколко години станахме свидетели на мощен алтернативен разказ на демократите, който описва нашата страна САЩ като демонично създание, сбирщина от расисти и злодеи. И всичко това – заради победата на Тръмп, който сложи прът в колелата на сатанинския им глобализационен проект. Именно този техен фантастичен хорър разказ вече триумфира сред институциите ни и завладя елитите ни. Тези избори показаха отново пропастта, която разделя света – измисления свят, в който живеят политиците от неолибералната секта (демократите-б.р.) и реалния свят на останалите нормални американци. Когато децата ни учат в училище или от масовата култура новата митология на демократите – че старите поетични, митологични истини за САЩ всъщност са лъжи и че единствената истина е, че нашата страна е ад, тогава единственото бъдеще, което ни очаква, е Гражданска война. Днес нашата страна живее в ерата на “постистината”: ние вече не споделяме общ разказ за това какво означава Америка“, изтъква Род Дреер, американски журналист и писател, един от основните редактори на американското списание The American Conservative, в интервю за „Фигаро“.

Род Дреер е автор на книгата “Бенедиктинската опция – стратегия за християните в постхристиянския свят” (The Benedict Option – A Strategy for Christians in a Post-Christian Nation, 2017) и на Live Not by Lies (2020).

– В момента, в който Съединените щати научиха името на новия си президент, имиджът на американската демокрация пред света се разваля. Какво мислите за тази ситуация?

– 2020 г. беше апокалиптична за моята страна, тъй като националните слабости излязоха наяве. Настоящите президентски избори са само поредният епизод от това явление. Нашата нация се разпада. Забравихме, че независимо какво се случва, ние сме един народ. Този деградивен процес, който може да доведе до разпадането на страната ни, тече от години, но днес вече е толкова явно, че вече не е възможно да се утешаваме с илюзии.

– Окончателните резултати вече са почти известни и опровергаха прогнозираната разгромна загуба на Доналд Тръмп. Той губи, но постигна по-висок резултат от 2016 г. при жените, чернокожите, и испаноезичните. Прослойки, които традиционно гласуват за опонентите му от Демократическата партия. Как си го обяснявате?

– Все още трябва да изчакаме пълните данни, за да направим окончателни заключения, но това, което мога да кажа, е, че интелектуалният софтуер на повечето журналисти и елити, които казват какви трябва да са политическите убеждения на цветнокожите, е напълно остарял. Американският демократически и неолиберален елит се е изолирал в един напълно измислен епистемологичен балон. Тези хора са глобалисти, които едновременно не разбират страната си, страхуват се от нея и я мразят. Интересно е, че на втори поредни избори социологическите проучвания сериозно сгрешиха. Защо? Просто защото американските граждани не смеят да признаят пред анкетиращите, че смятат да гласуват за Тръмп. Страхуват се да дават компрометираща ги информация пред непознати. Те видяха как действат демократите в университета, медиите и бизнеса и знаят, че ако се противопоставят на идеологията им на неолиберализъм, на “политиката им на идентичността”, могат да пострадат и дори да загубят работата си. Демократите разпространиха в страната ни атмосфера на сплашване, която силно напомня за тоталитаризма – и всичко това в името на илюзорната си глобалистка и неолиберална догма. Тези опасни сектанти си заслужиха шамара, който в много отношения представляват тези избори, които далеч не потвърдиха “синята вълна”, на която се надяваха.

– До каква степен движението Black Lives Matter (Животът на черните има значение) и последиците от него в американското общество повлияха на изборите?

– Мисля, че това движение имаше голямо значение. Първо, защото в съзнанието на много американци е свързано с грабежите и бунтовете, които опустошиха страната. Хората не смеят да го изрекат на висок глас, за да не им бъде лепнато клеймото на расисти, но това мислят мнозина вътре в себе си и мисля, че те го изразиха в урните. На следващо място, Black Lives Matter предизвика нов идеологически ужас във всички институции, контролирани от демократите и по-конкретно медиите и университетите. Ако не сте съгласни с техните предложения и законодателни практики, дори и най-екстремистките, значи сте расист. Това е нещо като лов на изкупителни жертви и хората не смеят да се изправят публично срещу това движение. Но насаме в тъмната стаичка, те най-накрая могат да се изразят. Ден след изборите видях в Туитър някои от най-отдадените привърженици на Black Lives Matter да осъждат този избор, който според тях е доказателство, че Америка е расистка. Надявам се, че все повече от нас ще се противопоставят на идеологическия ужас, който те разпространяват и който е напът да разкъса страната.

– Публикувахте ново есе,  «Live Not by Lies» (Не живей с лъжи). Потвърждават ли тези избори и заплетената интрига с резултатите, оспорвани в някои щати от предизборния екип на Тръмп, навлизането на Америка в ерата на постистината?

– Всичко зависи от това какво наричате “постистина”. Нощта преди изборите синът ми, който учи в университет, ми каза, че трябва да препрочетем Жан Бодрияр, за да разберем епохата, в която живеем. Може би има право. Мисля, че САЩ наистина се потопиха в “постистината” по няколко начина. Първо, защото нашите разделения са не само политически, те вече засягат основополагащите ни митове – “поетичната истина” за нашата национална съдба, колективният смисъл, който придаваме на нашата история. През последните няколко години станахме свидетели на мощен алтернативен разказ на демократите, който описва нашата страна САЩ като демонично създание, сбирщина от расисти и злодеи. И всичко това – заради победата на Тръмп, който сложи прът в колелата на сатанинския им глобализационен проект. Именно този техен фантастичен хорър разказ вече триумфира сред институциите ни и завладя елитите ни. Тези избори показаха отново пропастта, която разделя света – измисления свят, в който живеят политиците от неолибералната секта (демократите-б.р.) и реалния свят на останалите нормални американци. Когато децата ни учат в училище или от масовата култура новата митология на демократите – че старите поетични, митологични истини за САЩ всъщност са лъжи и че единствената истина е, че нашата страна е ад, тогава единственото бъдеще, което ни очаква, е Гражданска война. Днес нашата страна живее в ерата на “постистината”: ние вече не споделяме общ разказ за това какво означава Америка.

На следващо място, което е още по-тревожно, както ни предупреждава Хана Аренд  в книгата си “Тоталитаризмът”, едно предтоталитарно общество се разпознава по това, че хората вече не вярват в съществуването на обективни истини – общество, в което хората приемат лъжите за истини, стига това да обслужва техните цели. Днес със сигурност ние в САЩ живеем в такова общество. Но дали това важи само за Америка или се отнася за целия Запад, потънал в постмодерен упадък?

И накрая, в по-ограничен смисъл, ние сме в ерата на “постистината”, доколкото вече сме неспособни да изречем истината, от страх да не си навлечем гнева и възмездието на господстващата неолиберална глобалистка класа. Във Франция например същото е с исляма. Много добре знаете как работи неолибералната пропаганда, как работят нейните институции. В дългосрочен план, обикновените хора са уморени от официалните лъжи и дори и да им липсва смелостта да живеят публично с истината, поне все още не са изгубили инстинкта си в тъмната стаичка да гласуват по съвест. Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

2 коментара

  1. СОЦИАЛЕН БОРЕЦ !

    Аз съм бездомния поет на Швеция
    със титла „Академик“ от социалния народ
    наградили са ме както всичките клакьори
    не сега „демократично“ като престъпници със власт !

    Преди се подигравах със „бедомник“
    ЗАЩОТО ЖИВЯХ КАТО ЧОВЕК
    имах жилище доволно в Швеция
    и социално бях добре – Човек !

    Но, бунтувах се социално срещу глупостта
    нищичко не давах на шведския народ
    и започнах подигравка със властта
    със Ленинския месец, работех със деца !

    Дали разбирате социалния протест
    да бъда учител демократ на демократи ?
    Юдейски свини, който ме грабиха
    Аз съм и ще съм демократ над Вас !

    Няма да ме победите свини
    трябва да се учите от мен – Амин !

    Стефанъ Д-ръ Димитровъ Чолаковъ
    07.11.2020
    Враца

  2. След ставащите събития в света аз стигам до заключението ,че световния капитал твърдо е решил да унищожи човечеството и планетата.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.