Пyтин: 3aпaдът превърна Укpaйнa в aнтиpycки плацдарм, cпeциaлнaтa oпepaция е ocвoбoдитeлнa

Веднага след Майдана и последвалия държавен преврат в Киев през 2014 г. Западът започна усилено да подготвя инсталирания от него местен режим за наказателна операция срещу руския Югоизток на страната. След като не успя да сломи съпротивата на Донбас и Крим и да ги превземе, през 22 г. Западът имаше нов план за война срещу Русия. Предвиждаха се атаки на украинската армия срещу Крим, Донбас и някои от старите руски региони – Курска, Брянска, Белгородска и Ростовска области, като успоредно се провеждаха репресивни акции срещу населението в целия проруски юг и югоизток на Украйна. Всичко това потвърждава освободителния характер и обосноваността на днешната специална военна операция, каза президентът Владимир Путин във видеообръщение по повод „Денят на Съединението на Русия с регионите Донбас и Новорусия“.

По думите му, елитите на Запад след 2014 г. превърнаха Украйна в антируски плацдарм. Президентът отбеляза, че те „систематично насаждаха ненавист и радикален национализъм, подклаждаха враждебност към всичко руско, включително сред огромния процент етнически руско население в Украйна“. Освен това, продължи Путин, в навечерието на Специалната военна операция през 22 г. западните политически и военни елити усилено доставяха оръжие и изпращаха свои наемници и съветници, за да подготвят украинската армия за нова война, „за да организират отново, както през пролетта и лятото на 2014 г., наказателна акция в Югоизтока”.

„В плановете им влизаха атаки не само срещу Донбас, но и срещу Крим и други руски региони“, подчерта Путин. „По-нататъшното развитие на събитията напълно потвърди необходимостта и обосноваността на специалната военна операция и нейния истински освободителен характер“, каза руският лидер.

След 2014 г. Русия се опита да разреши мирно конфликта в Донбас чрез Минските споразумения, но тези преговори приключиха с лъжи, фалшификации и измами от страна на Запада, който ги използва единствено за да спечели време и да довърши процеса на превръщане на Украйна в своя антируска колония. 

„Ние не изоставихме нашите братя и сестри, опитахме се да постигнем мирно разрешаване на най-трудния конфликт. Знаете как завършиха тези преговори. Лъжи, фалшификации и измами от страна на западните елити , които през това време превърнаха Украйна в своя колония, във военен плацдарм, насочен срещу Русия“, каза Путин.

„Сърдечно поздравявам всички граждани на нашата страна с това наистина съдбоносно събитие“, заяви руският държавен глава. – Ние вървяхме към него през години на трудни изпитания. Знаехме при какви непоносими условия на постоянен обстрел и блокади живя Донбас в продължение на осем дълги години и на какъв гнет бяха подложени жителите на Новорусия. „Те се противопоставиха на въоръжения държавен преврат в Киев и дадоха отпор на неонацистката диктатура, която искаше да ги откъсне завинаги от историческата им родина, от Русия“, подчерта руският президент.

„Сега искам да се обърна към жителите на Донецка народна република, Луганска народна република, Запорожка и Херсонска област. Благодаря ви за устойчивостта, решителността и твърдостта, за това, че предавате от поколение на поколение нашите духовни ценности, историческа памет, традиции и култура и преди всичко голямата любов към Отечеството, което е главната опора в живота за всички нас“, каза руският президент във видеообръщението си.

От 23 до 27 септември 2022 г. в Донецката и Луганската народни републики (ДНР и ЛНР), както и в Запорожка и Херсонска области бяха проведени референдуми по въпроса за присъединяване към Русия. Преобладаващото мнозинство от техните жители се обяви за тази историческа стъпка, отбелязва ТАСС. На 30 септември президентът на Руската федерация и ръководителите на регионите подписаха споразумения за присъединяването на тези територии към Русия. На 4 октомври Путин подписа закони за ратифициране на договорите за приемане на ДНР и ЛНР, Запорожка и Херсонска област в състава на Руската федерация.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.