Пyтин: Дeлът на БPИKC в cвeтoвния БBП вече е много по-голям от този на Г-7

Делът на страните от БРИКС в световния брутен вътрешен продукт (БВП) вече е много по-голям от този на Групата на седемте (G7) и продължава да расте. Това заяви руският президент Владимир Путин в реч на бизнес форума на БРИКС.

„Вижте например какво е съотношението през 1992 г.: Групата на седемте – 45,5%, а през същата година страните от БРИКС – 16,7% от световния БВП. И вижте как е сега: 2023 г.: нашето обединение – 37,4% от световния БВП, а Групата на седемте – 29,3%. И разликата расте. И ще се увеличава, това е неизбежно“, отбеляза руският лидер.

Путин подчерта, че БРИКС играе важна роля в глобалната икономика не само днес. „Съвсем очевидно е, че тази роля ще нараства в бъдеще. Страните, влизащи в нашата асоциация, всъщност са двигателите на глобалния икономически растеж. И именно в БРИКС ще се генерира основният растеж на глобалния БВП в обозримо бъдеще“, каза руският президент.

Руският лидер подчерта, че съвместната работа на БРИКС за ускоряване на социално-икономическия растеж и осигуряване на устойчиво развитие носи конкретни, осезаеми резултати и реално спомага за подобряване на благосъстоянието и качеството на живот на обикновените граждани в тези страни. Според Путин цифрите говорят сами за себе си. Той цитира статистика, според която общият БВП на обединението е над 60 трилиона долара, а общият дял в глобалния брутен продукт уверено надвишава съответната цифра на Група на седемте и продължава да расте.

„През последните десетилетия над 40% от растежа на световния БВП и цялата глобална икономическа динамика се дължат на държавите от БРИКС. Въз основа на резултатите от тази година средният темп на икономически растеж в БРИКС се прогнозира на 4%. Това е много по-високо както от темпа на растеж в страните от Г-7 – там той е само 1,7%, така и от глобалния темп. Глобалният темп на икономически растеж ще бъде 3,1%“, каза Путин.

Той посочи също, че БРИКС представлява около една четвърт от световния износ на стоки. Компаниите от страните в обединението БРИКС доминират на много ключови пазари, включително на енергийни ресурси, метали, храни, тоест пазарите на тези стоки, без които е невъзможно устойчивото икономическо развитие на всяка страна по света.

Страните от БРИКС си сътрудничат за благополучието на своите народи, а не срещу когото и да било, заяви руският президент Владимир Путин в реч на бизнес форума на БРИКС. Той се съгласи с думите на южноафриканския президент Сирил Рамафоса, че една от ключовите задачи за лидерите на всички страни от БРИКС е развитието на деловата активност и подкрепата за бизнеса.

Путин благодари на всички участници във форума, включително на чуждестранните лидери, които се включиха онлайн. „Съвсем скоро, след няколко дни, президентът на Обединените арабски емирства ще пристигне на посещение в Москва. Ще имам удоволствието и честта да го приема. И тогава, както знаете, следващата седмица ще има среща с лидерите на всички страни, които участват в нашето обединение БРИКС“, съобщи руският държавен глава.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.