Пyтин: БPИKC вече има икономическо преимущество пред Г-7

Руският президент Владимир Путин, в качеството си на домакин на срещата на върха на БРИКС в Казан, откри срещата на лидерите от „десетката БРИКС“ в тесния кръг на десетимата лидери на страните-членки, предадоха ТАСС и БТА.

При откриването на срещата президентът Путин заяви, че „формирането на многополюсен свят е в ход“, предаде Франс прес.

„Процесът на създаване на многополюсен свят е в ход, това е динамичен и необратим процес“, заяви Путин.

Руският президент добави, че събралите се лидери на десетки държави ще обсъдят заедно „най-неотложните въпроси“, включително „разрешаването на регионалните конфликти“.

Делът на страните от БРИКС в световната икономика по паритет на покупателна способност вече значително надвишава този на Г-7 и продължава да увеличава дистанцията, заяви Путин на разширената сесия на срещата на върха на БРИКС в Казан.

„Делът на страните от БРИКС по паритета на покупателната способност в края на 2024 г. ще бъде 36,7%, което уверено превишава дела на страните от Г-7 този дял беше 30% в края на 2023 г., през 2024 г. ще бъде малко по-висок“, заяви държавният глава.

Теорията за паритета на покупателната способност предполага, че в дългосрочен план валутният курс трябва да изравни цената на потребителската кошница от стоки и услуги в различните държави.

Дълговото бреме в развитите страни хронично нараства, практиката на едностранни санкции се разширява, а това води до фрагментация на световната търговия, продължи Путин. В същото време икономиките на страните от БРИКС показват устойчивост благодарение на балансирани политики.

ВИЖ ВИДЕОТО:

Путин смята, че тенденцията БРИКС да запази водещата си позиция в световната икономика ще се засили най-вече благодарение на такива обективни фактори като ръст на населението, натрупване на капитали, урбанизация и повишаване на производителността на труда, съпроводено с технологични иновации.

„За да увеличим максимално потенциала на нашите непрестанно растящи икономики и да се възползваме пълноценно от новата вълна на глобален икономически растеж, нашите страни трябва да засилят сътрудничеството си в такива области като технологиите, образованието, ефективното развитие на ресурсите, търговията и логистиката, финансите и застраховането, както и да умножат капиталовите инвестиции“, подчерта той.

Руският президент Владимир Путин предложи да се създаде нова инвестиционна платформа на БРИКС, която да подкрепя националните икономики и страните от световния Юг и Изток. Той направи такава инициатива на среща на върха на БРИКС в широк кръг.

„Предлагаме да създадем нова инвестиционна платформа на БРИКС, която да се превърне в мощен инструмент за подкрепа на нашите национални икономики и за предоставяне на финансови ресурси на страните от глобалния Юг и Изток“, заяви руският лидер.

В началото на речта си Путин каза, че Русия работи по три основни области на сътрудничество по време на председателството си на БРИКС.

„Постарахме се да укрепим авторитета на БРИКС, да увеличим неговата роля в световните дела, в решаването на неотложни глобални и регионални проблеми и по всякакъв начин допринесохме за задълбочаване на многостранното сътрудничество на нашите държави в три основни области: в политиката и сигурността, икономиката и финансите, културните и хуманитарните контакти“, заяви президентът.

Той отбеляза, че се прави много за плавното и възможно най-пълно интегриране на новите членове в работата на БРИКС.
Страните, участващи в срещата на върха, показват не на думи, а на дело своята отговорност за състоянието на нещата в света, застъпват се за равенство, добросъседство и взаимно уважение, добави Путин.

Руският лидер нарече по-нататъшното разширяване на асоциацията не по-малко важно. Той отбеляза, че би било погрешно да се пренебрегне безпрецедентният интерес на страните от Глобалния Юг и Изток към засилване на контактите с БРИКС.

Повече от 30 държави вече са изразили това желание. Тук е необходимо да се запази баланс и да не се допусне ефективността на асоциацията да намалее, подчерта президентът.

На двустранните си срещи с чуждестранни лидери в рамките на срещата на върха на БРИКС руският президент Владимир Путин говори за успехите на руските въоръжени сили по време на специална операция. Това съобщи прессекретаря на държавния глава Дмитрий Песков.

„Президентът дава ясни оценки за сегашното състояние на нещата в Украйна и за перспективите за уреждане. Отбелязвайки, разбира се, нежеланието на украинската страна да води каквито и да било преговори и много, много положителната динамика на фронта за руските въоръжени сили“, каза той в коментар за телевизионния канал НТВ.

Според говорителя на Кремъл темата за украинския конфликт е била обсъждана много по време на срещите на Путин с чуждестранните му колеги в Казан предишния ден. По правило този въпрос е в дневния ред на всяка от тях, каза Песков.

Той потвърди, че много държави са изразили желанието си да допринесат по-активно за процеса на уреждане на конфликта и готовността си да бъдат посредници. Руският лидер неизменно приветства тези усилия, изтъкна президентският говорител.

„По-нататък вече трябва да гледаме какво ще излезе от това“, обобщи Песков.

По-рано през деня помощникът на руския президент Юрий Ушаков заяви пред в. „Известия“, че не всички държави повдигат украинския въпрос по време на разговорите с руските представители на срещата на върха на БРИКС. Той добави, че акцентът по този въпрос е върху инициативата Китай-Бразилия, която руската страна приветства и смята за полезна.

Срещата на върха на БРИКС се провежда в Казан от 22 до 24 октомври. Тя ще бъде най-голямото външнополитическо събитие, провеждано някога в Русия.

БРИКС е междудържавно сдружение, създадено през 2006 г. от Русия, Китай, Индия и Бразилия, като през 2011 г. към него се присъедини и Южна Африка. От началото на 2024 г. към групата се присъединиха Египет, Етиопия, Иран, ОАЕ и Саудитска Арабия. На 1 януари започна годишното председателство на Русия в организацията под мотото за укрепване на многостранността за справедливо глобално развитие и сигурност.

Източници: ТАСС, „Известия“, Риа Новости

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.