Путин спази обещанието си: Хуситите удариха израелски кораб с хиперзвукова ракета

Въоръжените сили на управляващото в Северен Йемен шиитско движение Ансар Аллах за първи път използваха хиперзвукова ракета, която те представиха като „собствено производство“, с която атакуваха израелския кораб MSC SARAH V. Това стана ясно от изявление на военният говорител на хутите Яхя Сария в социалната мрежа „X“, който публикува и видео доказателство за хиперзвуковия удар.

„Въоръжените сили на Йемен използваха хиперзвукова ракета собствено производство за първи път срещу израелския кораб MSC SARAH V в Арабско море“, заявява той и показва видеозапис от нейното изстрелване.

Както посочи Сариа, създадената от тях ракета има усъвършенствани характеристики, точна е в удара си и поразява цели на голямо разстояние.

Хутите, които контролират голяма част от йеменското крайбрежие на Червено море, започнаха да атакуват кораби, свързани с Израел, когато конфликтът в Близкия изток ескалира, а действията им доведоха до рязък спад на трафика на западни кораби през Суецкия канал.

Хусите обявиха действията си като помощ за палестинците и казват, че не пречат на свободата на корабоплаването на неизраелски кораби в региона.

Съединените щати и Великобритания от своя страна започнаха да нанасят удари по цели на хусите в средата на януари. Засега обаче действията им не дават резултат и ударите по кораби по най-важния воден път в света стават все по-чести и все по-ефективни.

Припомняме, че преди 2 седмици на пресконференция Владимир Путин заяви, че Русия обмисля възможността да последва примера на САЩ и НАТО, като въоръжи с руско модерно оръжие противници на Запада по целия свят. Изглежда Путин в крайна сметка е взел решение.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

2 коментара

  1. Арабите с джапанките имат кураж и удрят, докато Путин ще чака всички бели православни да бъдат избити, преди да се задейства, въпреки оптимистичните мантри на маса „просветени“ български анализатори.
    Все пак нали главна цел е подмяна на бялото православно население.

  2. Аз се чудя до сега що няма поне 2-3 свалени американски сателита ?!!!!!
    WTF ?

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.