Путин: САЩ опитват да запазят господството си на всяка цена, но ние сме готови да отблъснем всяка военна агресия

Вашингтон се стреми да постигне военно превъзходство и по този начин да наруши съществуващия баланс на силите в Азиатско-тихоокеанския регион, както и да провокира надпревара във въоръжаването. Това заяви руският президент Владимир Путин в началото на активната фаза на учението „Океан-2024“.

„САЩ се опитват да запазят глобалното си военно и политическо господство на всяка цена и за тази цел, използвайки Украйна, се опитват да нанесат стратегическо поражение на нашата страна. Под претекст за противодействие на предполагаемата руска заплаха и сдържане на Китайската народна република, САЩ и техните сателити увеличават военното си присъствие в близост до западните граници на Русия, в Арктика и в Азиатско-тихоокеанския регион.“

Той отбеляза, че Русия трябва да бъде готова да отблъсне евентуална военна агресия във всички посоки.

ВИЖ ВИДЕОТО:

Русия ще продължи да укрепва военноморските си сили, включително стратегическия си ядрен компонент, заяви още Путин.

„Бих искал да подчертая: ние ще продължим да укрепваме нашия военноморски флот, включително неговия стратегически ядрен компонент. Ще развиваме системно и цялостно всички видове и родове войски, ще увеличаваме ударните им способности, ще подобряваме подготовката на екипажите на корабите, бреговите и авиационните части, като отчитаме реалния боен опит“, заяви Путин.

Той отбеляза, че по време на ученията „Океан-2024“ ще се отработват задачи, максимално близки до бойните. По думите на държавния глава подобни мащабни учения се провеждат за първи път от три десетилетия насам. Той също така заяви, че Руската федерация трябва да бъде готова за всяко развитие на ситуацията.

„Те ще се проведат едновременно във водите на Тихия и Северния ледовит океан, Средиземно, Каспийско и Балтийско море. В тях ще участват военноморски сили, подразделения на далечната и военнотранспортната ни авиация. Кораби и авиация на Народноосвободителната армия на Китай също ще участват в практическите учения“, каза Путин и добави, че 15 държави са поканени да присъстват като наблюдатели.

ВИЖ ВИДЕОТО:

Ръководителят на руското министерство на отбраната Андрей Белоусов отбеляза, че по време на ученията руските военноморски сили ще тренират отблъскването на агресия на вероятен противник от океански посоки.

„Планира се отработване на задачи по отблъскване на широкомащабна агресия на вероятен противник от океански направления, борба с безпилотни лодки, безпилотни летателни апарати, защита на пунктовете за базиране на ВМФ“, докладва той на президента.

ТАСС събра основните тези на държавния глава на Русия:

За ученията „Океан-2024:

Руските въоръжени сили за първи път от три десетилетия провеждат „толкова мащабни“ учения на море като „Океан-2024“.

Китайската армия участва в командно-щабните учения „Океан-2024“, а представители на 15 държави са в ролята на наблюдатели.

Участниците в учението „Океан-2024“ ще отработят удари с високоточни оръжия и ще проверят съгласуваността на военноморските и военновъздушните сили.

За готовността за отблъскване на агресия:

Страната ни трябва да бъде готова за всяко развитие на ситуацията, а въоръжените сили трябва „да осигурят надеждна защита на суверенитета и националните интереси на Русия, да отблъснат евентуална военна агресия във всяко направление, включително в океанската и морската зона“.

Моряците, участващи в специалната операция, са „истински герои“, които „нанасят съкрушителни удари на врага“. 

За надпреварата във въоръжаването:

Вашингтон „с агресивните си действия“ се стреми да постигне военно превъзходство и по този начин да наруши архитектурата на сигурността и баланса на силите в Азиатско-тихоокеанския регион: „САЩ провокират надпревара във въоръжаването, без да се съобразяват със сигурността на своите европейски и азиатски съюзници“.

Съединените щати искат да нанесат стратегическо поражение на Русия, като за целта засилват военното си присъствие в близост до нейните граници: „Под претекст за противодействие на предполагана от тях руска заплаха и за сдържане на Китайската народна република Съединените щати и техните сателити засилват военното си присъствие в близост до западните граници на Русия, в Арктика и в Азиатско-тихоокеанския регион“.

Вашингтон вече прехвърля и разполага своите усъвършенствани ракетни системи в Азиатско-Тихоокеанския регион: „САЩ и техните съюзници открито декларират плановете си за разполагане на ракети със среден и по-малък обсег на действие в открито наричаните от тях „предни райони“ – в Източна Европа, в Япония, Южна Корея и в Тайван“.

Ученията „Океан-2024“ в Тихия и Северния ледовит океан, Средиземно, Каспийско и Балтийско море започнаха по-рано през деня и ще продължат до 16 септември включително. В тях ще участват повече от 400 военни кораба, подводници и спомагателни съдове, над 120 самолета и хеликоптера, както и над 90 000 души персонал. Участват и четири военни кораба и един снабдителен кораб на Военноморските сили на Китайската народноосвободителна армия.

Освен това в същия ден стана известно, че страните от НАТО започват серия от учения в близост до границите на Русия, които ще продължат до края на есента. Очаква се да бъдат проведени общо 12 учения по цялата дължина на източния фланг на Русия. Вадим Мингалев, военен анализатор и политолог, обясни пред „Известия“, че ученията „Океан-2024“ са отговорът на Русия и Китай на предизвикателствата на САЩ.

Източници: ТАСС, „Известия“

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. Аз като ортодоксален съмишленик на Скандално, искам да прибавя изложението на Сидеров, защо България трябва да напусне НАТО, колко милиарда е загубила от това участие и от безплатните ам. бази. Всичко за да знаем за кого да гласуваме на предстоящите избори, за собственото си унищожение, или за нашето оцеляване.“СВОБОДА С ВОЛЕН СИДЕРОВ: ПАРТИЯ „ВЪЗРАЖДАНЕ“ ИСКА ДА УПРАВЛЯВА. ДОБРЕ! НО, МОЖЕ ЛИ САМА?- ЮТУБ МНОГО ИНТЕРЕСНО , ФАКТИ ОТ БЛИЗКОТО НИ МИНАЛО.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.