Путин: Провокацията в Курска област се провали

Руският президент Владимир Путин обяви значителен напредък на руските военни в Донбас. По време на откритата беседа „Разговор за важни неща“ той разказа за причините, които са накарали киевските власти да извършат провокацията в Курска област, а именно намерението им по този начин да спрат руската офанзива в Донбас. „Разчетът беше да спрат нашите настъпателни действия в основните участъци – в Донбас“, каза Путин. Той заяви, че провокацията на Киев в Курска област вече се е провалила, а остатъчните опити за настъпление на украинските сили там са просто инерция. Русия е спряла бандитите, врагът е в ступор и в момента се чуди как да продължи. „Със сигурност тази провокация се провали“, каза Путин по време на откритата беседа в 20-то училище в гр. Кизил.

„Предстои ни разбира се да доразгромим тези бандити, които навлязоха на територията на Руската федерация, в Курска област, трябва да отрежем напълно и опитите им да дестабилизират ситуацията в и в други участъци на граничната зона“, каза Путин. Той посочи две причини, поради които властите в Киев са решили да извършат провокацията в Курска област. Първата от тях е по политически съображения. „Сегашната власт в Киев, дори и по силата на вътрешното им законодателство, не е легитимна. Те трябваше да проведат президентски избори, но се отказаха от изборите, позовавайки се на военно положение. А това е в противоречие с основния закон – Конституцията на Украйна“, заяви Путин. Според него тази ситуация в Украйна диктува на нелегитимното вече управление на страната да продължи военните действия. „Ако боевете спрат, украинските власти ще трябва да отменят военното положение, а след отмяната на военното положение незабавно трябва да се проведат президентски избори. А сегашните власти очевидно не са готови за това: те нямат никакви шансове да бъдат преизбрани. И затова са силно заинтересовани военните действия да продължават, поради което извършиха тази провокация в Курска област, а преди това се опитаха да извършат същата провокация в Белгородска област“, обясни руският президент по време на откритата беседа.

Той също така обясни атаката на украинските въоръжени сили в Курска област с намерението да спрат руската офанзива в Донбас. „Резултатът е известен, разбира се, това се отнася на първо място за нашия народ, хората преминават през трудни изпитания, особено в Курска област. Но противникът не постигна основната задача, която си бе поставил – да спре нашето настъпление в Донбас, където вече не говорим за придвижване с 200, 300 метра дневно напред, а за километри“, заяви Путин. „Отдавна не сме имали такъв темп на настъпление в Донбас, където буквално всеки метър е превърнат в мощно укрепление от ВСУ в продължение на 10 години и където дори самият терен е възможно най-ужасния за настъпление. Въпреки това руските въоръжени сили вече поставят там под свой контрол не територии от 200-300 м, а от квадратни километри“, подчерта той.

Владимир Путин обясни, че със специалната военна операция Руската федерация защитава своето бъдеще и своя народ. „Ние защитаваме както жителите на Донбас, така и нашето общо бъдеще – бъдещето на Русия, защото не можем да си позволим близо до нас да се създават враждебни структури, които кроят агресивни планове срещу страната ни и непрекъснато се опитват да дестабилизират Руската федерация”, каза руският лидер по време на открития урок „Разговор за важните неща”. Той добави, че „началото на специалната военна операция е било свързано с безкрайните провокации, извършвани от противника, който по западно нареждане в продължение на десетилетие е търсил начини да вкара Русия във война“. „След държавния преврат в Украйна, назначените там да управляват западни агенти започнаха да потискат всичко и всеки, който повече или по-малко се отнасяше положително към нашата страна- а тези хора са болшинството от украинските граждани. Назначената от Запада нелегитимна власт започна да създава на територията на Украйна бази на НАТО, които само проформа не бяха обявени като такива, започнаха да потискат и заличават всичко, което е свързано с руския език, с нашата култура, с историческата памет, всичко, което напомняше, че руснаците и украинци са един народ. Започнаха да създават от Украйна антируски анклав, „Антирусия“. И всичко това бе обезпечено с изградените на територията западни военни бази, дегизирани уж като украински“, каза руският президент.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.