Путин поздрави жителите на ДНР и ЛНР: Вие защитихте Донбас и се върнахте в родината – Русия

Руският президент Владимир Путин поздрави жителите на Донецката и Луганската народни републики за 10-годишнината от тяхното образуване. В съобщения, публикувани на сайта на Кремъл, Путин отбелязва демонстрираната воля на жителите на Донбас да бъдат с Русия, съобщава ТАСС. „Дълги осем дълги години под блокада, въпреки обстрелите и провокациите на неонацистите, вие защитихте Донбас и през септември 2022 г. изразихте непоклатимата си воля: да бъдете заедно с вашата родина – Русия“, обърна се Путин към жителите на Донбас.

В посланието си към жителите на ДНР държавният глава отбеляза патриотичния порив, с който на 11 май 2014 г. на референдум гражданите на републиката подкрепиха независимостта. Хората, посочи Путин, „показаха на целия свят твърда решимост да защитават правото си на роден език, култура, свободно развитие и готовност да се противопоставят смело на агресията на националистите, завзели властта в Киев“.

Луганската народна република, както се отбелязва в посланието на президента до жителите на региона, също е „родена в трудно, драматично време, когато в Киев беше извършен въоръжен държавен преврат“. „Въпреки агресивните действия на неонацистите, вие не предадохте своите предци, не позволихте да бъдат заличени техните бойни и трудови подвизи и съхранихте онази свещена връзка между поколенията, която винаги е солидна основа за сплотеност и успешно развитие“, добави Путин.

След въоръжен държавен преврат през зимата на 2014 г. в Киев на власт дойдоха най-радикалните неонацистки среди. Заради политиката си на украинизация, насочена към изкореняване на всичко руско, жителите на няколко региона на тогавашна Украйна решиха да скъсат с Киев, коментира ТАСС. През март жителите на Севастопол и Крим обявиха независимост от Украйна и преминаване към Русия след референдум, а през май – в Донецка и Луганска области. Протести срещу властта на неонацистите имаше и в Одеска, Харковска, Запорожка и редица други области, добавя агенцията. 

Въпреки сключените в Минск споразумения, украинските власти отказаха да признаят специалния статут на Донбас и правото на жителите му на културно самоопределение. След влошаването на ситуацията и зачестяването на силните атаки срещу регионите, които обявиха независимост през зимата на 2022 г., Русия призна независимостта на ДНР и ЛНР, а руският президент Владимир Путин обяви началото на специална военна операция. През септември 2022 г. на референдум Донецката и Луганската народни републики гласуваха с огромно мнозинство за обединението си с Русия.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.