Путин: На Русия е нужна победа, а тя е невъзможна без духовна основа

Придобиването и укрепването на идентичността е в основата на бъдещето на Русия. Това заяви руският президент Владимир Путин в интервю за документалния филм „Новият Херсонес“ („Новый Херсонес“), публикуван в платформата „Смотрим“„Кои сме ние? Откъде дойдохме? Как се е развила нашата държавност? Защото придобиването и укрепването на идентичността е в основата на бъдещето на страната“, каза Путин, говорейки за изграждането на музейно-храмовия комплекс „Новият Херсонес“ на територията на Севастопол. По думите му, целта на проекта е да привлече колкото се може повече руснаци и посетители от чужбина. Посещавайки това място, хората ще се потапят в историята на тази част на Европа, в историята на Русия. „И сблъсквайки се със събитията, които са изложени там, ние разбрахме, имам предвид преди всичко нашите граждани, кои сме ние, откъде сме тръгнали, как се е оформила нашата държавност. Защото придобиването и укрепването на идентичността е в основата на бъдещето на страната“, каза Путин. Той отбеляза, че би искал „Новият Херсонес“ да бъде символ на дълбоките духовни корени на Русия, просперитета и победата.

Президентът на Русия смята, че и сега, и през Х век – по времето на покръстването на Русия – страната е била изправена пред подобни задачи: тя непрекъснато е укрепвала, както вътрешно, така и външно. „Русия се е утвърждавала почти през цялото време, борила се е, укрепвала е отвътре, укрепвала е отвън, всъщност нищо не се е променило от векове. Имало е различни периоди в историята на Русия, разбира се, но благодарение на всички народи, които Русия е приела в себе си, които станаха органична част от многонационална и многорелигиозна държава, Русия винаги е укрепвала и се е чувствала все по-уверена“, заяви Путин.

Владимир Путин обясни защо дори по време на специалната военна операция не е спрял мегапроекти като изграждането на музейно-храмовия комплекс „Нов Херсонес“ на територията на град Севастопол. Според него става въпрос за духовни основи, без които победата е невъзможна. „Ние винаги, особено в този период от нашето развитие, от нашата история, имаме нужда от успех, имаме нужда от победа, а победа не може да има без силна морална, етична, духовна основа. И тази основа е създадена именно от нашата история, нашите традиции, гордост от това, което нашите предци са направили за укрепването на Отечеството. Днес в известен смисъл това е нашето оръжие“, каза Путин в интервю за документалния филм „Новият Херсонес“, който можете да гледате онлайн в линка под тази статия.

Строителството на музейно-храмовия комплекс „Новият Херсонес“ се извършва по поръчение на президента на Русия. Държавният глава многократно е отбелязвал, че Таврическият Херсонес е един от най-важните източници на руската духовност, като е изтъквал, че там „всичко е преплетено: и духовни принципи, и държавни принципи, и исторически и културни традиции“. 

Владимир Путин цитира откъс от клетвата на жителите на древния Херсонес Таврически близо до днешен Севастопол, като прави паралели с героизма на бойците от днешната специална военна операция. „Сега ми идва на ум клетвата, която жителите на града, херсонесци, са дали пред своя град. Там, освен думите на загриженост за благосъстоянието на Херсонес и благосъстоянието на жителите на града, има следните думи: „Няма да предам Херсонес, нито красивите пристанища, нито други укрепления, а ще ги защитя за народа си“. Това се случва и днес в нашата история, и това, което е свързано с нашите момчета на предната линия, с провеждането на специалната военна операция, е ехо на клетвата, която жителите на града някога са дали пред родината си“, изтъкна Путин. Според него в историята „нищо не се губи“ и остава в историческата памет, така че „не е излишно да си спомним за времето, когато градът е бил създаден за първи път“.

На 28 юли, Деня на покръстването на Русия, комплексът ще бъде осветен при закрити врати, а от 30 юли ще бъде отворен за посетители. Входът ще бъде безплатен, но е необходима предварителна онлайн регистрация. Както отбеляза Симферополският и Кримски митрополит Тихон (Шевкунов), комплексът ще може да приема до 50 хиляди посетители на ден.

Филмът на Анна Афанасьева „Нов Херсонес“ ще бъде показан по телевизионния канал „Россия-1“ в неделя, но читателите на Скандално.нет могат да го гледат още сега:

ЦЕЛИЯТ ДОКУМЕНТАЛЕН ФИЛМ „НОВИЯТ ХЕРСОНЕС“ МОЖЕТЕ ДА ГЛЕДАТЕ ТУК

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. Укрепването на духа и достойнството на един народ е най-важната мисия на всеки един владетел.Повече от 30 години, у нас се прави точно обратното.Затова сме стигнали до това дъно, до този политически разврат, до липсата не само на любов към ближния, към слабия, стигна ли сме до една омраза, до един необясним егоизъм.Обществото ни е разделено по множество признаци, медиите ни са сервилни и продажни, езикът в тях е под всякаква критика. Мърша ли сме бе хора, или можем да се изправим и да кажем СТИГА.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.