Путин и Ким подписаха споразумение за взаимна защита срещу външна агресия

Руският президент Владимир Путин и севернокорейският му колега Ким Чен-Ун подписаха днес в Пхенян споразумение за стратегическо партньорство между двете страни, предаде Франс прес.

Засега съдържанието на документа не се разкрива. Според руските агенции преговорите на двамата лидери, водени на четири очи, са продължили около два часа.

Русия и КНДР ще си оказват помощ в случай на агресия срещу една от страните, заяви руският президент Владимир Путин след посещението си в Пхенян.

По думите му клаузата за взаимопомощ в случай на война е включена в споразумението за стратегическо и всеобхватно партньорство.

„На днешните преговори беше обърнато голямо внимание на въпросите на сигурността“, каза Путин, цитиран от Интерфакс. Според руския президент Москва „не изключва“ военно-техническото сътрудничество с КНДР, което в момента е забранено от ООН.

В този контекст руският лидер обърна внимание на изявленията на САЩ и други държави от НАТО относно доставката на прецизни оръжейни системи с голям обсег, самолети F16 и други подобни оръжия и оборудване за нанасяне на удари по руска територия.

„Това не е само изявление, то вече се случва и всичко това е грубо нарушение на ограниченията, които западните държави имат в рамките на различни видове международни задължения, които са подписали“, подчертал Путин.

Режимът на санкции срещу Пхенян, който е „вдъхновен от Съединените щати и техните съюзници“, трябва да бъде преразгледан, каза Путин. Западните страни също нарушават „ограниченията в рамките на различни видове свои международни задължения“, продължи той, като добави, че има предвид доставката на оръжия с голям обсег за Украйна за удари по руска територия.

Русия и КНДР „защитават идеята за формиране на по-справедлив и демократичен, многополюсен световен ред“, а подписаното споразумение е „фундаментално“ и ще постави основата на отношенията „в дългосрочен план“, подчерта Путин.

Северна Корея „винаги ще изпълнява вярно задълженията си по договора“, каза Ким Чен Ун на церемонията по подписването.

„Времената се промениха. Статутът на КНДР и Руската федерация в глобалната геополитическа структура също се промени“, подчерта Ким Чен-Ун. Той добави, че смята Русия за „най-честния приятел и съюзник“, а Путин – за „най-скъпия приятел на корейския народ“.

Дипломатическият съветник на Кремъл Юри Ушаков заяви пред руски медии, че двамата лидери са си разменили и подаръци. Според него руският президент е подарил на Ким лимузина „Аурус“. В замяна той е получил предмети на изкуството.

Русия се бори срещу десетилетната „хегемонистична и империалистическа политика“ на САЩ и съюзниците им, обяви по-рано Путин в началото на разговорите със севернокорейския лидер в Пхенян, цитиран от руските агенции.

„Имам предвид нашата борба срещу натрапваната ни от десетилетия хегемонистична, империалистическа политика от САЩ и сателитите им“, каза Путин.

Той благодари на Ким Чен-Ун за подкрепата на КНДР към Русия в рамките на СВО.

Путин беше посрещнат с грандиозна церемония от Ким на централния площад в Пхенян, който беше украсен за случая с голямо пано с портретите на двамата ръководители.

Хиляди жители на севернокорейската столица, сред които множество деца с цветя и балони, приветстваха Путин и Ким под музикалния съпровод на военен оркестър, посочват Ройтерс и Франс прес.

Путин отправи покана към Ким да посети Москва.

„Радвам се да се срещна с Вас отново“, обърна се руският президент към севернокорейския ръководител. „Надявам се следващата ни среща да бъде в Русия, в Москва.“

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. Вижте, какво правят хората по света!Уреждат си живота и държавите,а ние какво правим .Слушаме е гледаме простотиите и лъжите по цял ден на едни ‘глупци неразбрани’!

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.