Путин: Антируската политика на Запада е основната причина за трагедията в Украйна

Антируската политика на колективния Запад стана основната причина за трагедията в Украйна. Западът превърна Украйна в разменна монета, за да реализира геополитическите си амбиции. Западът разработва украинския си проект от десетилетия. За целта финансира националистически и антируски организации там и насади безумната си концепция, че Руската федерация е вечният враг на Украйна – страна, в която една трета от населението се определя като руско. Русия ще продължи да изпълнява задачите си в рамките на специалната операция за осигуряване на собствената си сигурност. Това заяви руският президент Владимир Путин в интервю за монголския вестник „Оноодор“ в навечерието на посещението си в Улан Батор, съобщава ТАСС.

„Основната причина за днешната трагедия в Украйна е целенасочената антируска политика на колективния Запад, ръководен от Съединените щати“, каза руският лидер, отбелязвайки, че западните политици се стремят към пълен контрол над Украйна от десетилетия. „Те финансираха националистически и антируски организации там и систематично насаждаха концепцията, че Русия уж е вечният враг на Украйна, основната заплаха за нейното съществуване“, добави той. „Западът превърна Украйна в разменна монета, за да реализира геополитическите си амбиции. “, каза Владимир Путин в интервюто си за монголския вестник Onoodor преди посещението си в Монголия.

Според него трагичното развитие на събитията в Украйна се дължи на комплекс от външни и вътрешни фактори, като отрицателна роля са изиграли и поредица от решения на съветските ръководители по национално-териториалния въпрос. Президентът припомни, че процесът на създаване на Украйна започва веднага след революцията от 1917 г., когато на тази територия възникват краткотрайни квазидържавни образувания без ясни граници. „Впоследствие, след разпада на Руската империя, границите на съюзническите републики в новоучредената държава СССР бяха начертани доста произволно, като се изхожда основно от „пролетарската необходимост“, а не от етническия състав на населението в определени територии. Така на Украйна беше даден промишленият Донбас, населен предимно с руснаци. След това Йосиф Сталин преди и след Великата Отечествена война включи в състава на Украйна – като неразделна част от Съветския съюз – някои земи, които преди това са принадлежали на Полша, Румъния и Унгария и СССР получи като репарации. През 1954 г. Никита Хрушчов фактически подари на Украйна Крим, който беше част от РСФСР“, изреди в интервюто Путин. Той добави, че съветските лидери са действали в условията на геополитическите реалности на онова време, „без да допускат, че СССР някой ден ще престане да съществува и ще се разпадне по изкуствено начертаните от тях вътрешни административни граници, които пак казвам – не са отчитали особено прецизно етническия характер на населението в тях, а са се съобразявали повече с географски, транспортни и стопански фактори“.

Путин отбеляза също, че през 2014 г. САЩ и техните сателити организираха въоръжен преврат в Украйна, чийто идеолози и главни участници бяха радикални неонацистки групировки от Западна Украйна, които впоследствие започнаха да определят целия държавен курс на страната. „Дълги години милиони мирни жители на Донбас бяха подложени на геноцид, обстрел и блокада от киевския режим. В Украйна омразата към всичко руско се превърна в официална идеология. Въвеждаха се все повече ограничения върху руския език (страна, в която руският е майчин език за 70 % от населението), каноничното православие беше подложено на гонения, а сега и на категорични забрани“, обобщи Путин.

Почти всички западни страни започнаха открито преследване на руски журналисти. Руските медии на Запад убедително предават руската гледна точка по актуалните съвременни проблеми, спазвайки етичните стандарти и местното законодателство, заяви Путин. „За да скрие неудобните факти, истинската информация, Западът, който се смяташе за еталон за свободното слово наложи брутална цензура, спусна желязна информационна завеса, започна груб тормоз над руските кореспонденти, които безразборно са гонени и наричани „кремълски пропагандатори“, каза руският президент. Той посочи, че това противоречи на демократичните принципи на свобода на словото и свободно разпространение на информация. В същото време, отбеляза Путин, в Русия има само едно изискване за работата на журналистите, включително чуждестранните: да спазват руското законодателство. „Стремим се да съхраним необходимият баланс между свободата на медиите и националната сигурност“, добави Путин.

Източник: ТАСС

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. Пр Пугин май наивен, само Русия остана неограбена след вятъра на промяната, стената, отначало гдр а после всички бивши. Няма да дочака мир

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.