Проф. Лopeнцo Пaчини: Cветът продължава без 3aпaда

Авторът: Лоренцо Мария Пачини е професор по политическа философия и геополитика, UniDolomiti of Belluno. Консултант по стратегически анализи, разузнаване и международни отношения

Може да звучи жестоко и брутално за нас, но трябва да се каже: светът ще продължи без Запада. Тези думи не са окончателно изречение, но трябва да ни дадат представа за политическата и икономическата катастрофа, до която западните правителства доведоха страните си и за която сега обвиняват останалия свят. Тази тяхна инфантилност и шизофрения няма как да продължи.“

Можем да бъдем сигурни: един ден в недалечното бъдеще психолозите и психиатрите ще признаят социалната патология, от която са страдали правителствата на западните страни в периода 2022 – 20хх г., болест, чиито симптоми са лудост, безсмислени действия, мазохизъм и еуфорична екзалтация от самонараняване. Тази болест ще бъде запомнена като „болестта на санкциите“, мода, която представя за нормални безпрецедентно нездравословен начин на живот и политика.

Безсмислена икономическа война без край

Когато Европейският съюз, съгласувано със Съединените американски щати и Генералния секретариат на НАТО, внесе предложението за първия пакет от санкции, малко след началото на руско-украинската СВО, много анализатори бяха обезпокоени, защото още тогава беше ясно, че икономическите прогнози за Русия далеч не са толкова лоши, колкото тези за европейските страни, които вече бяха в рецесия и сковани от тежка инфлация. Медиите гръмко повтаряха думите на дежурните неолиберални мейнстрийм политици, които бързаха да коментират геополитическите събития и заявяваха, че са готови да „разкъсат Русия на две“.
Избраният от тях инструмент бяха санкциите, т.е. политическите решения, ограничаващи икономическата търговия. Ако прочетем на уебсайта на Европейския съвет, ще открием написано, че „санкциите дават възможност на ЕС да реагира на глобалните предизвикателства и събития, които противоречат на неговите цели и ценности“. Така че, според тези думи, намерението на Запада беше да насърчава глобалните успехи и да ограничава пречките пред тях. Е, точно това се случи… но в ущърб на самия Запад.

Всъщност санкциите се оказаха безпрецедентен бумеранг, катастрофа. Нито една от страните, наложили санкциите, не спечели нищо от тях. Нещо повече: всички те бяха съсипани. Единствените, които спечелиха, бяха другите страни в света, които не се придържаха към санкциите и през последните две години започнаха да разработват различни и печеливши за тях пазарни логики: нови търговски пътища, сделки с национални валути, дедоларизация, многостранни споразумения, многополюсни перспективи. Това не е реторика, а факт.

Инструмент за възпиране и мека сила като международната икономическа санкция има смисъл веднага щом стане ефективен; ефективността се изчислява предварително, но след това трябва да бъде емпирично проверена; ако санкцията работи, санкционираните ще са понесли щети и ще бъдат принудени да преразгледат избора си, за да се възстановят; ако, от друга страна, щетите не са били достатъчни, това означава, че санкциите не са проработили. Това е просто.
Данните от няколко аналитични института единодушно подкрепят твърдението, че санкциите са навредили на санкциониращите държави, а не на Русия, която, от друга страна, възприе частично военната си икономика, с протекционизъм и автаркизъм в някои сектори, която обаче си отвори нови пътища към Изтока и глобалния Юг, успя да се разрасне с още по-голяма тенденция, отколкото през предходните години, което доказа, че не се нуждае от Европа. Всъщност единствено Европа се нуждае от Русия и то на едно жизненоважно ниво – за суровини, за енергия, за внос, за стратегическа сигурност. Нищо от това, което беше предсказано от правителствените бюрократи, не се сбъдна.

Бяха проведени неизчислимо количество демонстрации, протести, токшоута, статии и изследвания, за да се подчертае провалът на санкциите. И все пак, сякаш това не беше достатъчно, та през юни 2024 г. Европейският съюз стартира своя 14-и пакет от санкции, без да вземе под внимание огромните щети, които вече си бе нанесъл сам на себе си. Звучи като шега, но не е.
Санкциите са новото черно, новият цвят, който се съчетава с всичко и никога не излиза от мода. Когато ЕС, САЩ или НАТО не знаят какво да правят, те налагат нови санкции, което, преведено на реален икономически език, означава да нанесат щети на самите себе си и след това да обвинят за това противника. Няма нищо по-глупаво и рисковано.

Планът „Дракон“

Ключова роля във всичко това изигра Марио Драги, човекът от „Голдман Сакс“, бивш президент на Европейската централна банка и бивш италиански премиер. Именно той измисли санкциите като инструмент на „меката сила“, беше един от архитектите на еврото като валута и един от разрушителите на икономиките на Гърция и Италия, както и голям спекулант в света на Голямата фармация и въоръженията и първи поддръжник на войната срещу Русия.
Преди няколко дни Драги представи на Европейската комисия план за конкурентоспособност – както иронично го нарече – за европейските държави, като им препоръча да отделят по 800 милиарда евро ликвидност годишно, за да спрат бързия упадък на Европа. Откъде ще бъдат взети тези пари, не знаем: може би от разплащателните сметки на гражданите на държавите от ЕС, може би от нови тайни споразумения за някоя пандемия, може би от спекулации на оръжейните компании. Това, което е сигурно, е, че всеки път, когато Драги влезе в играта, на Запад се случва нещо неясно.

Реториката на брюкселския бюрократ Драги по време на речта му беше смразяваща. Той говореше за необходимостта да се инвестират два пъти повече средства, отколкото е инвестирал в Европа плана „Маршал“ след Втората световна война, като се съсредоточи главно върху телекомуникациите, изкуствения интелект, изменението на климата и отбраната, за да подкрепи САЩ и да спре растежа на Китай и източните страни. Той го нарече „екзистенциален въпрос“. Ако планът се провали, Европа ще трябва „да се откаже от своя социален модел на живот“.

Накратко, за Драги балансираният бюджет трябва да бъде записан в конституцията, залозите на ЕС да се отнасят само за малкия бизнес, а относно финансирането на войната в Украйна ЕС да няма спирачка. Още по-добре е малките предприятия в ЕС да изчезнат, а всичко да се централизира максимално в частни монополи на чуждестранни мултинационални компании, свързани с големи инвестиционни капиталови фондове и англо-американски холдинги. Горко на инвестициите в благосъстоянието на гражданите, защото човек трябва да избира „между климатика или мира“, както каза той през пролетта на 2022 г. Той подчерта и спешната необходимост от създаване на общ европейски отбранителен орган по директивите на НАТО, за да се преодолее съпротивата на отделните държави – може би чрез укрепване на Еврогендфор, европейската военна полиция с пълен имунитет.

Много забавна е главата от доклада на Драги, посветена на енергетиката и нейните прекомерни разходи, от които Драги се оплаква… виновно пропускайки, че санкциите са наложени от европейските държави към Русия, а не обратното и че той е първият им инициатор.

И точно тук трябва да се замислим: санкциите наистина се превърнаха в своеобразно психологическо заболяване. Първо западните правителства ги налагат, после същите западни правителства се оплакват от тях, защото са довели до катастрофални последици, но вместо да ги премахнат и да променят стратегията, те се оплакват от проблема и за да го решат, предлагат да се наложат още санкции на проклетите руснаци.
Баналността на злото? Може би не, защото европейските бюрократи добре осъзнават епохалната катастрофа, в която са хвърлили континента.

Светът продължава без Запада

Може да звучи жестоко и брутално за нас, но трябва да се каже: светът ще продължи без Запада. Тези думи не са окончателно изречение, но трябва да ни дадат представа за политическата и икономическата катастрофа, до която западните правителства доведоха страните си и за която сега обвиняват останалия свят. Тази тяхна инфантилност и шизофрения няма как да продължи.

Прословутото азиатско търпение и руската решителност доведоха до това, че през двете години и половина на санкциите пазарите промениха геометрията си, като се придвижиха на изток и на юг, което доведе до значителен световен растеж и откриване на нови проекти за дълъг период от време, способни постепенно да обезсилят хегемонията на долара и централното място на американския пазар, който, с твърдите факти в ръка, става все по-опасен и неблагонадежден за инвеститорите, не само заради предстоящите избори, които пораждат нестабилност, но и защото вече няма никаква стабилност и никакви гаранции.

Какво предлага днес Западът, ръководен от англо-американците, на останалия свят? Агресивна и властолюбива дипломация, културен и военен колониализъм, насилие и поквара на ценностите, както и черната рокля на санкциите. Какво друго? Логичната последица от тази западна деградация е отчуждаване и бягство на страните от Азия, Латинска Америка и Африка, неистов стремеж към откъсването и от западното влияние и търсене на по-добри партньори в лицето на Русия и Китай.

От началото на Специалната военна операция Русия прави всичко възможно да укрепи стратегическите си съюзи. Тя протегна ръка на развиващите се страни, докато Китай пренаписва насоките на цели пазарни сектори, лансирайки многогодишни предложения за десетилетия напред, повтаряйки, че волята на 85 % от населението на света е за установяването на многополюсен свят, характеризиращ се с мир и стабилно и сигурно международно сътрудничество.
Русия и Китай са начело на нов световен пазарен ред, който може да се справи без Запада и възходът му неминуемо ще е за сметка на просперитета на Запада, ако последният не клекне и не се присъедини.
Докато тази истина не бъде разбрана, няма да има промяна. Има риск, когато западните лидери я осъзнаят, да е твърде късно.

Автор: Лоренцо Мария Пачини е професор по политическа философия и геополитика, UniDolomiti of Belluno. Консултант по стратегически анализи, разузнаване и международни отношения

Източник – Strategic Culture Foundation

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

3 коментара

  1. Късият ум е с дълъг език!
    Най-много има онзи ,който е най-доволен от най-малкото.
    Тези кратки ,но съдържащи много ,много мъдрост е казал един древен човек- Диоген.
    Така ,Вие западняците искахте през вековете да глътнете целия свят като влачихте и окрадохте цели държави!Този театър изиграхте и у нас след 89г и успяхте да ни окрадете над 2 милиона младо население ,което беше с образование и културно ниво много по-добро от вас,защото социализмът беше много по-добра система за производство и живот от капитализмът ви дето не струва и пукната пара!Що за социална система е у вас след като 1 процент хора ще са свръх богати ,а другите ще изнемогват в живота си? Но вие през годините видяхте ,че нашето беше по-добро и възприехте част от социалистическия начин на живот.Вашият капитализъм не еволЮира ,а деградира,защото за да се развива му трябват богатства и територии,но такива вече няма за завланяване ,така че ЗАГИВАТЕ!

  2. Драги е злостна рептилия и далеч по-опасен от Лайнен,спомнете си сама как нашатка задължително италианците с ваксини.Долна отрепка на ДД.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.