Проф. Джефри Сакс: Стремежът на САЩ да запази хегемонията си е смъртоносен за света

Юбилейната 75-та среща на върха на НАТО във Вашингтон потвърди, че американските елити не искат да се разделят с идеологията на неоконсерватизма, въпреки все по-очевидната криза в САЩ. Икономистът Джефри Сакс анализира заключителната декларация на срещата за германското издание Overton Magazin. Той твърди, че Съединените щати не са в състояние да се конкурират с Китай и Русия, а това крие заплахи. Сакс призовава за „край на неоконсерватизма и връщане към дипломацията“.

От началото на 1990-те години във външнополитическата доктрина на САЩ се утвърди експанзионизмът.

«Падането на СССР през декември 1991 година убеди група американски идеолози-ентусиасти, станали известни като неоконсерватори, в това, че САЩ сега трябва да управляват света като безспорна и единствена свръхдържава», констатира Джефри Сакс в статия за немското издание Overton Magazin.

След това всички президенти на САЩ — Клинтън, Буш, Обама, Тръмп, Байдън — следваха тази идеология и вкараха Америка в блатото на една «безкрайна война».

Независимо от всички тези войни, които води САЩ, следвайки доктрината на експанзионизма, въпреки факта, че „огромната част от света не иска да бъде управлявана от Съединените щати“, въпреки факта, че идеологията на неоконсерватизма „води Съединените щати до конфронтация с Русия и Китай“, Вашингтон не е готов да изостави тази своя пагубна доктрина. Това заключение американският професор Джефри Сакс прави на базата на заключителната декларация на юбилейната среща на върха на НАТО във Вашингтон.

Той посочва, че документът потвърждава „милитаризацията на лидерските технологии“.

Тазгодишната Вашингтонска декларация потвърди продължаващото развитие и териториалното разширяване на системата за противоракетна отбрана Aegis, „въпреки че оттеглянето на САЩ от Договора за ПРО и разполагането на ракети в Полша и Румъния дълбоко дестабилизираха архитектурата за контрол на ядрените оръжия“.

Трето, „декларацията на НАТО не изразява никаква заинтересованост към сключването на мир в Украйна чрез преговори“.

Американският префосор Джефри Сакс подробно се спира в статията си за изданието, че „Русия никога няма да приеме“ Украйна за поеме по „необратим път към пълна евроатлантическа интеграция, включително членство в НАТО“.

Според него организираният от американците държавен преврат в Украйна е явна заплаха за руските интереси.

Освен това Сакс е възмутен, че Съединените щати считат, че Русия няма думата в разширяването на НАТО и отбелязва, че самата Америка „никога не би позволила на Русия или Китай да построят военна база на границата със Съединените щати, например в Мексико.”

Влизайки в конфликт с Русия и Китай, Съединените щати си спечелиха противници, които са „способни да се конкурират със Съединените щати на бойното поле, в разполагането на ядрени оръжия и в производството и използването на съвременни лидерски технологии“.

Китай превъзхожда Съединените щати по икономически възможности и технологии.

„Производствените мощности на Китай сега са толкова големи, че САЩ се оплакват от „свръхпроизводството“ на Китай.“

Затова „тъжно и тревожно е, че изявлението на НАТО от срещата на върха във Вашингтон тази година повтаря погрешните схващания на неоконсерваторите“, пише американският професор Джефри Сакс.

Заради тях е налице „все по-опасна конфронтация между САЩ и Китай, Русия, Иран и други държави“.

Следователно, „в името на американската сигурност и световния мир, Съединените щати трябва незабавно да се откажат от неоконсервативния си стремеж към хегемония над целия свят в полза на дипломацията и мирното съвместно съществуване“.

Американският професор Джефри Сакс обаче твърди, че се случва точно обратното.

„За съжаление, НАТО направи точно обратното в изявлението си от срещата на върха във Вашингтон тази година».

Източник: overton-magazin.de

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.