Прогоненият архимандрит Вассиан: Опитват се да преориентират православна България в друга посока, но българският народ не приема това (С ВИДЕО)

Бяхме грубо и унизително изгонени от България. Нищо не предвещаваше толкова драматични и невероятни събития и такова развитие на ситуацията. „Не знам какво толкова уплаши българските власти. Можеха просто да ми откажат пребиваване в България, но те решиха да ме изгонят зрелищно. Не е толкова важно дори защо ме изгониха, а как го направиха – умишлено, демонстративно, оскърбително, унизително“, каза още пред „Россия-24“ екстрадирания архимандрит Вассиан.

Връзката между българската и руската църкви е хилядолетна, в момента се опитват се да пренапишат историята, да преориентират Православна България в друга посока, но българският народ не приема това“, каза архимандрит Вассиан пред руския телевизионен канал „Росиия 24“ по повод на екстрадирането му от България заедно с още двама свещеници от Руската църква. „Зарадва ме активната, искрена подкрепа, емпатията от страна на българските православни християни, както и тяхното удивление и възмущение от неоснователните и беззаконни действия на българските власти“, посочи Вассиан.

ВИЖ ВИДЕОТО:

„Нищо не предвещаваше такива драматични събития и това невероятно развитие на ситуацията – сутринта (21 септември, б.р) имахме литургия за празника Рождество Богородично, молихме се с енориашите, извършихме причастие. След службата ни се обадиха по телефона и ни поканиха в миграционната служба. Нямаше обяснение за причините, но дотолкова, доколкото ние сме граждани на друга държава, отидохме в миграционната служба. Там обаче ни арестуваха. Беше ни повдигнато обвинение по някакъв член, не помня какъв“, разказа екстрадираният свещеник, който вече е в Москва. „Попитахме защо освен мен, са арестувани и секретарят протоерей Евгений, както и сътрудникът на подворието, който е гражданин на Беларус… и има ли обвинения и към тях. Тогава на всички поотделно повдигнаха едно и също обвинение, а когато попитахме в какво точно ни обвиняват, какви са фактите, какви са доказателствата, не ни бе казано нищо. Арестът ни беше без обвинения. Съобщихме веднага на посланика на Руската федерация Елеонора Митрофанова, консулът пристигна, но и на него категорично отказаха да обяснят какви са обвиненията към нас“, обясни още архимандрит Вассиан.

Той разказа, че заедно с останалите двама свещеници са били „откарани със специален автобус с решетки, за затворници“. „Преди това дори ни беше казано, че може да ни откарат в бежански лагер или ние веднага да напуснем България. Разбира се, ние се съгласихме веднага да напуснем страната. Казах им, че съм готов да си взема нещата и да си тръгна до вечерта. Но ми беше отказано свободно придвижване и през цялото време, докато си вземем личните вещи, ни съпровождаше полиция, а ние, тримата, живеем в различни точки на българската столица София“, обясни Вассиан. Той посочи, че придвижването в София в четвъртък е било трудно заради протести. „Не ни дадоха храна, хората бяха гладни, грубо и унизително ни изгониха от България.

Когато минахме през църквата, за да си вземем и останалите вещи, не разрешиха на събралите се там енориаши да се доближат до нас, защото ние бяхме арестувани. Полицаят, който дойде с мен в апартамента, ме наблюдаваше как си събирам личните вещи в куфара. Когато си взех паспорта, той ми го взе и паспортът ми бе върнат едва на границата“, разказа още архимандрит Вассиан. „Никога не съм си мислил, че православна България, която руските войски освободиха преди почти 150 години, така унизително, оскърбително може да изгони руски свещеници без обяснение за каквато и да е наша вина. Ще отбележа, че преди почти 150 години, именно с помощта на Руската православна църква стана възможен освободителния поход на Балканите, Освобождението на православните славяни от османското иго“, подчерта Вассиан.

Той обясни, че е заключил Руската църква и е предал ключовете: „Не ми беше дадена възможност да взема решение за продължаване работата на храма и аз трябваше да затворя „Св. Николай“ и да предам ключовете“.

„В храма идваха много българи, много руснаци, идваха много националности, беларуси, в последно време и много украинци, които са били принудени да напуснат Украйна. С тях имахме много топли, близки отношения, никакви спорове по конфликта с Украйна. Повечето от тях се чувстват руски хора и са на страната на Русия. Нашият храм не е създавал никакви проблеми в България, не сме заемали политически позиции. Така и не можах да разбера защо са ме арестували, но съдейки по публикациите в медиите, явно нас се опитват да ни обвинят за позицията ни по въпроса с разкола в Украйна, че така наречените архиереи на Православната църква в Украйна не са архиереи, а самозванци, които нямат апостолска приемственост. Това е опасно, защото световното Православие може да се превърне в секта, където трудно ще може да се определи къде е истината, къде е доброто и къде злото“, казва още пред Россия 24 архимандрит Вассиан.

Той припомни и изгонването от България на руските дипломати през 2022 г.: „Подобен прецедент имаше само с нашите дипломати преди година и половина, когато 70 служители на посолството на Руската федерация бяха експулсирани от България“. „Нашите отношения под ръководството на Руския патриарх с Българската православна църква се развиваха много ползотворно. Често са ме канили на празници в Българската църква, не само в София, но и в други епархии. От своя страна и ние сме канили български архиереи в нашата църква и всички се отзоваваха с радост. Имахме истински, добри и братски отношения, нищо не помрачаваше нашето съществуване в България. Нещо повече, миналата година отбелязахме 70 години от Подворието. Ние сме църковна мисия, която служи за укрепване на отношенията между братските църкви. За 70-тата годишнина подготвихме изложба, на която беше показано, как през 1945 година Руската православна църква е помогнала на Българската да преодолее схизма от разкола и благодарение на активната позиция на Московския патриарх Алексей I, Българската църква влиза в семейството на православните църкви – едно много важно събитие. Помогнахме на Българската църква и през 90-те години, когато положихме усилия да се преодолее разкола между двата синода в България“, каза още архимандрит Вассиан.

„Не знам какво толкова уплаши българските власти сега, можеше да ми откажат пребиваване в България. Дори не е толкова важно защо ме изгониха, а как го направиха – умишлено, демонстративно, оскърбително, унизително“, каза още пред „Россия-24“ екстрадирания архимандрит Вассиан.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

3 коментара

  1. Масоните ловуват български църковни и исторически реликти с целта фалшифициране и историята ни да пренапишат. С прискърбие разбират да е невъзможно, пред падането на Търновград под турска власт, Евтимий патриархът ги принася в Русия, и досега са там, и копия за изследователи има но оригинали не. Икони на 300 години рисувани на дърво изнесени навън а манастирът Света Петка опажариха. И мощи на българска светица в Яш Румъния и Тулчански препис са изнесени и там спасени от турското робство. Подобни са Московски препис, Ватикански препис, Новгородски препис, Хилендарски препис, Манасиева хроника, Евангелието в Руан.
    Юда искариотски касиера дето уж евагелие написал, понечил да върне 30 сребърника в ковчежето, но му отказали, парите кървави, от предателство, и после му отказали погребение при истинските християни, а в нивата с прокълнатите

  2. Руското външно министерство изрази остър протест пред българския посланик във връзка с експулсирането на представители на РПЦ. Министерството изразява увереност, че плановете на българските власти, „насочени към подкопаване на вековните духовни връзки и традиции на приятелство между народите на Русия и България, нямат перспектива и са обречени на провал“.
    ––––––––––––––
    Руските сорсоиди клъвнаха, точно според очакванията на британосатанистите и са готови като армения да ни харижат на възраждащата се турска империя……..
    Кой разбрал, разбрал!

  3. Уважаеми Архимандрид Вассиан.
    Моля приемете извиненията на Българите. Тези, които поръчаха Вашето изгонване НЕ СА БЪЛГАРИ! Те не са дори хора. Това са изроди без род и вяра, предатели и родоотстъпници.
    Тяхната религия са парите, те се кланят на Мамона.
    Те усещат, че тяхното време свършва и като бесни псета хапят всичко Българско и Православно.
    Те прогонват Православни Свещеници и се кланят пред един наркоман, клоун и нацист.
    Още един път, извинете нас, Българите, затова, че тези уроди още дишат.
    НЕ Е ЗА ДЪЛГО. СКОРО ЩЕ СЕ СРЕЩНАТ С БАНДЕРА, ШУХЕВИЧ И ХИТЛЕР!

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.