Пригожин: Целта на мероприятието беше да спасим групата „Вагнер“, а не да сваляме властта в Русия

Лидерът на ЧВК „Вагнер“ Евгений Пригожин публикува 11-минутно аудиопослание – първото му изявление след неуспешния бунт на наемническите му сили в Русия. ​От думите му става ясно, че в момента е в Беларус.

Пригожин уточнява, че целта на мероприятието в събота е била да бъде спасена наемническата група, а не да бъде свалено правителството в Москва, което е законно избрано, предаде Франс прес.

Той каза, че „походът“ е бил последен отчаян опит да се избегне унищожаването на частната военна група „Вагнер“, която по решение на МО е трябвало да прекрати съществуването си на 1 юли.

Пригожин говори в 11-минутно аудио съобщение, пуснато в приложението за съобщения на социалната мрежа телеграм.

Лидерът на наемниците каза още, че целта на „Вагнер“ е била да направи протест срещу неефективното водене на войната в Украйна и никой не е имал намерение да сваля правителството в Москва.

„Целта на нашия марш беше да предотвратим унищожаването на „Вагнер“, както и да накараме властта да потърси отговорност от длъжностните военни лица, които в рамките на СВО демонстрираха множество непрофесионални действия и извършиха огромен брой грешки“, каза Пригожин.

„Спряхме и обърнахме колоната в момента, когато стана ясно, че ако продължим, ще се пролее кръв“, продължи той, описвайки похода на военния си конвой, който достигна на 200 км. разстояние от Москва.

„Вагнер“ спря настъплението си към Москва в момента, в който разбра, че ще трябва да се изправи срещу очакващи го на подстъпите към града руски войски и че неизбежно ще се пролее кръв“, казва Пригожин.

Пригожин подчертава, че „Вагнер“ не е пролял и капка кръв по време на похода си на север, но изрази съжаление, че се е наложило бойците му да свалят няколко хеликоптера, които са атакували колоната.

Пригожин казва, че Министерството на отбраната не се е съгласило да преподпише договора с ЧВК „Вагнер“ и че вследствие на това наемническата компания е трябвало да прекрати съществуването си на 1 юли.

„Сега Министерство на отбраната предлага договори на момчетата да работят в структурите на руската армия“, добавя Пригожин.

В съобщението той не предоставя подробности за настоящото си местонахождение, но събота той заяви, че се е отправил към Беларус по силата на споразумение, сключено с посредничеството на президента на страната Александър Лукашенко, в замяна на прекратяване на бунта.

„Лукашенко протегна ръка и предложи да се намерят решения за продължаване на работата на частната военна компания „Вагнер“ в рамките на законната юрисдикция“, заяви още Пригожин, без да предоставя повече подробности.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

3 коментара

  1. Да бяхте го свалили и сложили човек тежащ на мястото си , а не мекотело.Просто сте удължили агонията .

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.