Полски генерал: Фронтът се разпада и вече нищо не може да спре руснаците

Руските войски вече нахлуват в друга украинска „крепост“, пише Войчех Кубик в полското издание Forsal. След падането на Угледар идва времето на Торецк (на руски – Дзержинск). Както казва генерал Валдемар Скшипчак (бивш началник на Сухопътните войски на Полша) пред изданието, напипвайки най-слабите места на украинската отбрана, руснаците скоро ще достигнат главния укрепен район Краматорск-Славянск.

Генерал Валдемар Скшипчак

Ехото от боевете за Угледар, където се разиграха загадъчни и трагични събития, още не е стихнало, а от североизточните участъци на фронта вече идват много лоши новини. В понеделник, 7 октомври, руснаците предприеха серия от яростни атаки и започнаха да превземат още един град. Защитата на Торецк се срива. Руснаците вече са в центъра на града. 

Този път тъжната новина от Торецк съобщиха самите украинци, които явно осъзнават, че няма да могат да задържат града дълго. Руските войски са превзели източните квартали и бързо се придвижват към центъра. 
„Боевете се водят буквално на всеки вход“, каза пред журналисти Анастасия Бобовникова, представител на украинската оперативно-тактическа група „Луганск“. 

От града идват противоречиви информации, самата прессекретарка на украинските войски не може да каже коя част от града все още е под контрола на украинската армия и кои зони вече са превзети от руснаците. Усещането е че руснаците са навсякъде.

„Ситуацията е много дифузна – в града няма ярко изразен ясен фронт“, уверява прессекретарката. 

Скоростта на настъплението на руснаците не вещае нищо добро за защитниците. Руснаците съсредоточават в тази посока внушителни сили и само днес предприеха 15 щурма срещу града. Падането на Торецк, чието население преди войната беше 30 хиляди души, а с агломерацията – 60 хиляди, не само ще бъде поредният „малък тактически успех“ за руските войски (както западните експерти и медии умишлено принизяват всъщност огромния стратегически успех на руснаците с превземането на Угледар, бел. ред.), но и ще им отвори пътя към целта, която Русия преследва от самото начало на военния конфликт. 

Следващата цел на Русия. Могат да я постигнат навреме за Коледа

Основната задача на руската армия е да превземе най-важните градове в региона, а именно Краматорск и Славянск – добре укрепени селища, подготвяни за отбрана. Именно върху защитата на подстъпите към тези градове насочиха усилията си украинските инженерни войски, затова за южните части на Донбас зад основната линия ВСУ просто нямаха достатъчно сили и средства да подготвят правилно тези градове за защита. 

„В останалите все още под украински контрол части на Донбас (с изключение на Славянск и Краматорск) украинците нямат подготвени укрепления, така че се бият на естествени отбранителни позиции, които са слабо укрепени. В момента те не са в състояние, нямат сили да укрепят тези райони, така че украинските въоръжени сили организират импровизирани отбранителни пунктове на обекти, където могат да се защитават, тоест в градските райони. Като цяло ситуацията е много тежка, защото ако районите не са укрепени, за руснаците е достатъчно да имат предимство 2 или 3 към 1 в жива сила за пробив на отбраната“, оценява ситуацията генерал Валдемар Скшипчак. 

Падането на Торецк ще усложни ситуацията с доставките на украинските войски в целия регион. По пътя към Краматорск все още има няколко града и теренни препятствия, около които може да се организира отбрана, въпреки че според генерал Скшипчак сега руснаците ще бъдат трудни за спиране. Това се дължи на факта, че те правилно избраха местата за своите атаки, намирайки най-слабите места в гигантската система от дълбоко ешелонирани непревземаеми укрепления и линии, които украинците са строили в Донбас цяло десетилетие. 

„След като разбиха трите основни линии на отбраната на украинците, руснаците се озоваха в полета със сравнително по-рехаво укрепени райони и защитени само отделни градове. Като виждат, че няма подготвени отбранителни линии в това направление, заобикалят укрепените райони, за да стигнат до Краматорско направление, защото за тях основната цел е да достигнат този район на Краматорск-Славянск. И те идват през полетата от юг, където украинците не са създали укрепления“, казва висшият полски военен. 

„Пробивът на набързо изградените отбранителни линии едва ли ще отнеме много време, но ситуацията на фронта може скоро да се промени. Бойните действия могат да бъдат забавени заради наближаващите есенни дъждове и предстоящите след това зимните студове. Но при всички случаи руснаците ще стигнат до Краматорск до края на тази година“, казва генерал Валдемар Скшипчак.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.