Полковник от запаса на ВСУ: Източният фронт се разпада, войските ни отстъпват

Украинските военни в момента отстъпват на Източния фронт, заяви полковникът от резерва на Въоръжените сили на Украйна Роман Свитан в интервю за YouTube канала „Фабрика новин“.

„Виждаме – няма F-16, няма достатъчно оръжие. Източният фронт в момента се разпада пред очите ни. Армията ни търпи поражения, проваля се и отстъпва почти по цялата ширина на фронта заради недостиг на боеприпаси…“, казва той.

Полковникът добави, че очаква руските военни да окажат сериозен натиск в следващите седмица и половина-две.

Освен това той обвини Запада за проблемите на Киев, тъй като партньорите на Украйна са изпратили обещаната помощ твърде късно.

Междувременно вчера излезе нов доклад на Кралския институт на обединените служби (Royal United Services Institute). В него се казва, че от началото на войната в Украйна руското производство на артилерийски снаряди, ракети и безпилотни самолети се е увеличило драстично въпреки западните санкции, пише NBC News.

Авторите на доклада твърдят, че западните санкции не са успели да подкопаят руския военно-промишлен комплекс, а Москва дори е увеличила драстично производството на ключови оръжия за нуждите на войната с Украйна.

Твърди се, че усилията за налагане на санкции са били възпрепятствани от прекалено предпазливото вземане на решения от страна на западните правителства и забавянето на обмена на разузнавателна информация между съюзниците.

„През 2021 г., преди руската инвазия, Москва произвеждаше 56 крилати ракети Х-101 годишно. До миналата година, според доклада, тя е произвела 460 крилати ракети. Руският запас от балистични ракети „Искандер“ също се увеличи рязко от около 50 преди нахлуването до 180, въпреки че Русия изстреля голям брой ракети на бойното поле“, се казва в публикацията.

Посочва се, че американските и европейските мерки не са успели да блокират достъпа на Москва до микроелектрониката, от която Русия зависи за производството на ракети и дронове. По-специално, Руската федерация разполага с достатъчно запаси от антени, произведени от ирландска компания, които се използват в комплект за планиращите им бомби.

„Увеличаването на производството на оръжия в Русия ясно демонстрира, че хилядите западни санкции са били неефективни. В обобщение, въпреки усърдната работа и усилията на много правителствени служители, подкрепени от политическата воля на обединения Запад за подкопаване на руското военно-промишлено производство, не е постигнат голям ефект“, се отбелязва в доклада.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.