Подоляк за оръжията: България ни оказа безценна помощ, първа ни достави тежки оръжия

„Ролята на България във войната в Украйна ще бъде много, много високо оценена в учебниците по история“, смята един от ключовите съветници на украинския президент Михайло Подоляк. Той коментира статията в Die Welt, която разказва за оръжейната помощ, оказана от страната ни в първите дни на руското настъпление. „Има държави, които много обичам и тази любов особено ярко се проявява по време на войната. България е една от тези държави“, заяви Подоляк пред блогърката Юлия Латинина (link is external).

„Не съм готов да коментирам българското правителство от гледна точка на военната помощ, която е обемна и която, особено в първата седмица на войната, беше решаваща за Украйна. Мисля, че българското правителство може да разкаже за това детайлно, ако сметне, че е нужно“, казва още съветникът на Зеленски.

Според него има много държави, и България е една от тях, които още в първите дни видяха каква е тази война и какво прави Русия. „Те разбраха основното – Русия нападна Украйна без всякакви мотиви, уби граждани, нахлу на цялата територия (на Украйна – б.р.). Държави като Полша и България, не изключвам и моите любими прибалтийски държави, ни заявиха още през първия ден от нападението, че ще ни дадат всичко, което могат, ще ни помогнат с каквото могат“, казва още Подоляк. Той обеща след края на войната да направи таблици, в които да опише детайлно цялата помощ, получена от партньорите по време на войната – пари, оборудване, въоръжение, горива и т.н. „Ще опиша това в таблица, особено през първите най- тежки дни кой и с какво помогна“, допълни той. Латинина зададе въпроса за помощта на България и обърна внимание, че случайно или не, материалът на Die Welt излиза броени дни преди отказа на Берлин да даде танкове „Леопард“ на Украйна, както и отказа на немците да дадат разрешение на други страни, които разполагат с такива танкове, да ги изпратят в Украйна.

Известният украински военен коментатор Олександър Коваленко написа в Телеграм канала си: „За мнозина статията стана истинско откровение, тъй като до момента нямаше данни в открити източници за помощта от България. Аз, разбира се, поназнайвах нещо. Още през юни, когато неинформираните „говорещи глави“ у нас критикуваха България, отбелязах, че България е една от трите страни, които дадоха тежко въоръжение на Украйна. Приз юни ставаше дума за гаубици Д-20 и 122-мм БМ-21 „Град“. България първа предложи ремонтните си заводи за поправка на повредената в боевете украинска техника. А сега обемите на тази помощ са в пъти по-големи“, пише Коваленко. Той твърди и че България „предаде на Украйна танкове Т-72М1, известно количество авиационна техника и не само това. Да не говорим за логистичния фактор. Но много неща ще станат известни след края на войната. За това – България, благодаря!“, завършва с възторг Коваленко.

Бившият шеф на „Кинтекс“ Александър Михайлов, уволнен през лятото от тогавашния вицепремиер Корнелия Нинова, заяви, че е управленска подлост народът ни да разбира от западни медии за ролята на България, която според него е била очевидна. „Най-малкото ръстът на износ на оръжие за Полша и Румъния в първото полугодие през 2022 г. скочи 107 пъти. Това няма как да не го е забелязала и тогавашният вицепремиер Нинова. Беше пределно ясно къде отива това оръжие“, каза Михайлов. Той твърди, че и в момента продължава износът на българско оръжие към Украйна, защото договорите са дългосрочни.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

7 коментара

  1. Имената на предателите се знаят, знае се и кой им плаща, така че руснаците да действат

  2. Цялата тази „любов и признателност“ не е нищо друго освен дърпане на страна, която все още не е заела мястото си официално в антируската коалиция. Народът трябва да бъде поставен пред свършен факт. За целта, голямото криене пада, докато оръжието излезе от тук, след това се афишира. Русия реагира, обявява ни за вражеска страна, а това се представя пред населението, като неин едностранен акт. Подлярчета намерили слугинчета и интересчийчета у нас и заварката е готова. Това обаче води до абсолютно неочаквани последствия за българите, включително война.

  3. Българския народ е прецакан и предаден за сметка на българското правителство и това го знаят укро-фашистите.
    Затова са и тези благодарности, да злепоставят България пред Русия и останалия свят.

  4. Абсолютно ясно е , че всяка сатанинска „държавица“, дърпа България към война с Русия, но да видим колко ще им се получи. Нямам нищо против руските танкове да пристигнат и смажат краварските подлоги заличаващи роданата ми. Но вярвам, че по-скоро тази пиар-акция се прави с цел руснаците да се отвратят от нас и след като наглосаксонците ни подарят на турция да си траят.

  5. Българското правителство да ходи при Подоляк и да се маха от родината ми!
    Изрод, възхваляващ човекоубийци, изпратили му оръжие за убийство на себеподобните му!
    Да мрат всичките изроди в геената до последния!

  6. За по-прозорливите е ясна цялата режисура на саксите – очевиден е краха и заличаването на Украйна. Нато никога няма да посмее да нападне директно Русия. Позивите за мобилизации и изпращане на батальони от държавите в нато са само грачене на дори не натовски ястреби а проскубани гарги-дразнители. А бясния натиск върху властта в София и коварното оклеветяване за „огромните количества“ оръжия за които ни „благодарят“ имат за цел единствено да очернят страната ни пред Русия и да променят, сринат и заличат топлите някога чувства между двата братски народа. Да ни превърнат в поредна Полша или поне прибалтика за Русия. И то не толкова нас бъкгарите към Русия, а Руснаците и Русия към нас българите. Тънка ингилизска игра в която дори от предвидимата им загуба в Украйна да извлекат някакъв страничен печеливш резултат. Тъжна и безрадостна е съдбата на малките пионки в ръцете на бездушните шахматисти.

  7. Да помогнем на ЛНР и ДНР с оръжие, за да се освободят от мрачното укро-подтисничество и геноцид. Със задна дата от 2014, могат да се реализират огромни печалби. Никакви игри.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.