Песков: Възходът на десните партии в Европа е видим. Ще следим отблизо събитията във Франция

Кремъл отбеляза успеха на десните партии на изборите за Европейски парламент, заяви президентският говорител Дмитрий Песков. „Виждаме и динамиката на нарастване на популярността на десните партии (в Европейския парламент. – бел. ред.). Тази динамика е видима с просто око и въпреки факта, че засега проевропейците запазват водещата си позиция, с времето влиянието на десните партии ще се усилва все повече“, каза той.

Песков добави, че Москва следи тези процеси. Според него решението на френския президент Еманюел Макрон да свика извънредни парламентарни избори след провала на неговата партия на евровота, е вътрешен въпрос за Париж.

„Ще следим това отблизо, особено като се има предвид изключително недружелюбното и дори враждебно настроение към нашата страна на френското ръководство досега“, уточни говорителят на Кремъл. Президентският говорител добави, че Русия не се намесва във вътрешните работи на други държави, противно на клеветите, разпространявани в Европа и Америка.

В неделя приключи гласуването в 27-те страни от ЕС на изборите за Европейски парламент, които ще определят политиката на ЕС за следващите пет години. По последни данни партията на Еманюел Макрон е на второ място във Франция, а Социалдемократическата партия на Германия на канцлера Олаф Шолц е на трето място в Германия.

Макрон направи обръщение към нацията и обяви разпускането на долната камара на парламента – Националното събрание. Първият тур на изборите за парламент ще се проведе на 30 юни, а вторият – на 7 юли.

Призивът за нови парламентарни избори беше отправен от ръководителя на дясната партия „Национален съюз“, която спечели във Франция на изборите за Европейски парламент, Жордан Бардела. Той отбеляза, че французите отхвърлят политиката на президента и неговото правителство.

По предварителни данни „Национален сбор“ на Марин Льо Пен печели 32% от гласовете. Партията „Ренесанс“ на държавния глава е на второ място с 15,4 процента. Ръководителят на третата – партия „Републиканците“ Ерик Кьоти заяви, че изключва възможността за формиране на управляваща коалиция между неговата партия и политическата сила на президента след предсрочните избори.

Ситуацията в Германия

Според предварителните резултати блокът ХДС/ХСС печели в Германия с 30% от гласовете, дясната „Алтернатива за Германия“ (AdG) е на второ място с 15,9%, а социалдемократите на канцлера Олаф Шолц печелят едва 13,9%, което показва най-лошия им резултат в историята на изборите за ЕП. В същото време цялата управляваща коалиция получи по-малко от една трета от гласовете.

Малко след обявяването на резултатите министър-председателят на Бавария Маркус Зьодер от опозиционния Християнсоциален съюз (ХСС) призова за предсрочни избори в Германия по примера на Франция. Според него управляващата коалиция вече не разполага с мандат и с доверието на населението.

Властите обаче обявиха, че предсрочни избори няма да има. 

Източник: Риа Новости

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.