Орбан: Светът постепенно застава на страната на Русия, противно на указанията на Запада

Много страни по света постепенно застават на страната на Русия в конфликта в Украйна, въпреки указанията на Запада. Това каза днес унгарският министър-председател Виктор Орбан в реч на събитие на унгарското малцинство в Румъния.

„През последните две години настъпи завой на 180 градуса. Западът нареди на света да се изправи срещу Русия и да подкрепи Запада. Но сега сме на етап, в който всички постепенно застават на страната на Русия“, каза той в реч пред Летния университет „Тушванюш“, който се провежда в румънския град Бъйле Тушнад в Източна Трансилвания.

Унгарският премиер посочи, че Руската федерация е подкрепяна от „най-големите държави в света“, включително Китай и Индия, както и от Иран. „Изненадващо е, че членът на НАТО Турция и мюсюлманският свят изведнъж видяха в Русия партньор, а не враг“, добави Орбан.

Орбан заяви, че Европейският съюз се плъзга към забвение и предупреди за нов, азиатски „световен ред“. 

„Европа се е отказала да защитава собствените си интереси.“

„Единственото, което Европа прави днес, е да следва безусловно американската външна политика на Демократическата партия… дори с цената на самоунищожение“, заяви Виктор Орбан пред публиката на Летния университет „Тушваньош“. По думите му, цитирани от Ройтерс, „ЕС трябва да се откаже от идентичността си на политически проект и да се превърне в икономически и отбранителен проект“.

„Настъпва промяна, която не е виждана от 500 години. Това, пред което сме изправени, всъщност е промяна на световния ред“, добави той, като посочи Китай, Индия, Пакистан и Индонезия като превръщащи се в „доминиращ център“ на света, отбелязва АП. Според Орбан, цитиран от Ройтерс, „ние, западняците, тласнахме и руснаците към този блок“.

Орбан заяви още, че САЩ стоят зад експлозиите през 2022 г., които повредиха газопроводите „Северен поток“, изградени за пренос на газ от Русия за Германия. Той нарече експлозиите „терористичен акт, извършен по очевидно указание на американците“, отбелязва АП.

Премиерът на Унгария Виктор Орбан заяви още, че Доналд Тръмп е пред спечелване на президентските избори в САЩ, което ще създаде ситуация, в която Европа ще трябва да понесе последиците от подкрепата си за войната в Украйна, предаде агенция Аджерпрес.

„Европейският съюз ще трябва да плати цената на тази своя военна авантюра и това засяга всички нас“, каза Виктор Орбан.

Премиерът на Унгария отбеляза, че официалните представители на Брюксел го критикуват за „мирната мисия“ за Украйна, в хода на която той се срещна с лидерите на Украйна, Русия, Китай, както и с Доналд Тръмп в САЩ. Орбан смята, че неговите усилия за постигането на мир представляват „християнска мисия“, а като всеки християнин е бил „длъжен да премине от думи към действия“.

В началото на месеца унгарският премиер проведе в Москва с руския президент Владимир Путин преговори за евентуално споразумение за мир в Украйна, а след това посети и Китай, където се срещна с китайския президент Си Дзинпин.

Орбан перифразира израз на латински език, казвайки: „Тръмп е пред портите“. След което заяви, че ако Европа не се осъзнае и не премине към мирна политика в Украйна, то когато Тръмп спечели президентските избори в САЩ, ЕС ще трябва „да признае поражението“ и да понесе последиците на това, че до последно е подкрепял войната, информира Аджерпрес, като цитира официалния превод на речта на унгарския премиер.

„Европейският съюз ще трябва да плати цената на тази своя военна авантюра и това засяга всички нас“, каза Виктор Орбан.

Той посочи, че е разговарял с Доналд Тръмп в петък и му е казал, че се намира в Трансилвания, където ще произнесе реч. По думите на Орбан Доналд Тръмп му казал да предаде поздрави на участниците в събитието.

Орбан е в Румъния, където с колегата си Марчел Чолако са договорили проект за изграждане на високоскоростна железопътна връзка Будапеща-Букурещ, важна за транспорта в Централна Европа. Това е станало при продължаващото посещение на Орбан в Румъния, съобщи БНР.

Унгария е изправена пред дефицит на горива , ако Украйна не възобнови доставките на руски петрол, предупреди съветник на Орбан.

Началникът на канцеларията на Орбан, обвини Киев, че изнудва Унгария и Словакия – държавите, които, по думите му държат, на мира и прекратяването на огъня. Доставките от „Лукойл“ през петролопровода „Дружба“ бяха прекъснати от Киев по-рано този месец, след като правителството на Зеленски обяви санкции срещу тази руска компания. От пресслужбата на словашкия премиер обясниха, че алтернативните доставки са многократно по-скъпи и технически непригодни за рафинерията в Словакия. В сряда международната агенция Фич предупреди, че рафинериите в Словакия и Унгария са изправени пред фалит.

Будапеща и Братислава настояха пред Европейската комисия да се намеси в тяхна полза без забавяне. Михайло Подоляк – съветник на украинския президент, отхвърли обвиненията от унгарската страна и упрекна Унгария и Словакия, че държат не на справедливостта, а само на това да получават евтини енергийни доставки от Русия.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

3 коментара

  1. Натаняю завлече американската военна помощ, снаряди, въоръжение, за войната с Иран, и даже оголелата българска армия и боприпасното производство не може да спаси,навярно с пари ще продължим борбата с коравите руснаци. Тъпкана трева в пътека продължава

  2. Гласът на разума говори чрез устата на Орбан. Защо у нас няма такива политици като него, защо повтаряме едни и същи грешки, които водят до съсипването ни като народ и държава.Колко още финансови и човешки жертви трябва да положим пред олтара на нашата политическа тъпота и слабоумие.Нима не е ясно, че светът се променя, както не го е правил от векове и то единствено защото Британците и американците си въобразиха, че могат да закрият руската държава досущ както разкъсаха Югославия и превърнаха в развалини редица други.Русия има дух, има и разум, а и целият свят вижда мизерията на алчния хегемон.

  3. Не е зле, освен Скандално да се поглежда и Строго секретно. Там Красимир Иванджийски дава такава информация, каквато в другите медии няма.“Руски подводници излизат на бойни позиции в океана.
    07.2024 „

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.