Орбан: В централата на НАТО в Брюксел тече подготовка за вкарване на Европа във война

Малко вероятно е Русия да нападне страна от НАТО и изявленията на западните лидери за „руската заплаха“ не са нищо друго освен пропаганда, целяща да подготви западните народи за война, заяви унгарският премиер Виктор Орбан.

„Вероятността някой – не говорим само за Русия, а за когото и да било – днес да реши да атакува страна от НАТО е изключително малка. НАТО е отбранителен съюз и няма да толерира военни действия, които нарушават суверенитета на която и да е страна от НАТО. Затова тълкувам тези изявления за „руската заплаха“ по-скоро като маневри на Запада, като пропаганда, целяща да подготви европейските народи за война“, каза Орбан пред радио „Кошут“.

Изявления на западни политици и медийни публикации показват, че Европа се готви за война с Русия, добави премиерът.

„Преди всяка от двете досегашни световни войни медиите дълго време пропагандираха – подготвяха населението за влизане във войната. Мисля, че това, което се случва днес в Брюксел и Вашингтон, но по-скоро в Брюксел, отколкото във Вашингтон, също е подготовка на настроенията за евентуален пряк конфликт с Русия. Спокойно можем да кажем, че тече подготовка на Европа за влизането й във войната, това се случва в медиите и в изявленията на политиците“, каза Орбан.

„Унгария се противопоставя на това. В правителството работим усилено, подготвяме нещата юридически, за да можем да останем член на НАТО, без да участваме във войната“, каза Орбан. Той добави, че Брюксел е наясно с това и дори е измислил термина „неучастник“ за Унгария.

На теория стратегията е украинците да се бият на фронтовата линия, докато ние им осигуряваме оръжие, пари, военна техника и муниции. „На срещите с нашите западни партньори, на които сме обсъждали войната в Украйна, аз многократно съм питал дали някой може да ми каже колко пари ще трябва да бъдат похарчени, за да могат украинците да изгонят руснаците от окупираните територии. Отговорът на този мой въпрос винаги е бил мълчание“, каза премиерът Орбан.

Унгария се придържа към текста на учредителната харта на НАТО. А там пише, че НАТО е отбранителен съюз, и никъде не се споменава, че НАТО има право да води война извън териториите на държавите-членки на този алианс, каза унгарският лидер. И въпреки очевидното юридическо противоречие, в момента в централата на НАТО в Брюксел тече усилена подготовка за война. Мисля, че в момента там се обсъжда единствено под каква форма алиансът да участва във войната, подчерта Орбан.

Ако някой в ​​ЕС днес гледа кое е добро за хората, той бива заклеймен като популист, посочи премиерът и добави, че според него крайната инстанция е гласът на хората и най-голяма тежест в провежданите политики трябва да има тяхното мнение. „Ако има истински въпрос, по който хората трябва да имат думата, то това е въпросът за войната и мира“, каза той. Според унгарския министър-председател процентът на хората в Европа, които искат мир е много по-голям от този на желаещите война, и той тепърва ще се увеличава с още. Затъването на Европа в блатото на войната може да бъде спряно, смята Орбан, но трябва да се работи много, за да се върне първоначалната ситуация.

Унгарският премиер смята, че на предстоящите избори за Европарламент избирателите могат поне да спрат процеса на затъване във война. Унгария плаща на Брюксел шест милиона форинта на ден, заради това, че страната ни не иска да приема мигранти. „Докато ние, унгарците, защитаваме Европа, получаваме изстрел в гърба от Брюксел. Цялата ситуация е абсурдна. Европейските лидери, които вземат такива решения, трябва да бъдат отстранени“, каза Виктор Орбан.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.