Огромни загуби сред елитните части на ВСУ. В Курск са пред обкръжение, фронтът в Донбас се разпада + Сводка от фронта на 13.08.24 г. (С ВИДЕО)

Руските щурмови групи навлязоха в Торецк, отбраната на ВСУ в района на Донецк се пропуква. Два батальона е прехвърлило ВСУ от Часов Яр в Курска област. А британските журналисти са уверени, че правителственият квартал в Киев ще бъде сринат от руски ракети. Проучихме подробно докладите на Министерството на отбраната и разговаряхме с десетки военни кореспонденти и полеви командири, за да ви представим новините от фронта, преди още да са съобщени официално от МО.

Украинската армия затъна в района на Курск, Части от руските въоръжени сили вече превзеха първите многоетажни блокове в най-южния квартал на гр. Торецк. Девет наши щурмови части вече водят боеве в града. Тръгнахме по „апартаментите“ и ги прочистваме. Вражеската отбрана се разпада.

В същото време врагът признава, че на Донецкия фронт руснаците са напреднали близо до Пантелеймоновка, превзели са Севереное и Ню Йорк и околностите му.

Около Ню Йорк. Обработваме укрепените райони на украинските въоръжени сили в полето около Ню Йорк откъм града. Обсипваме ги с артилерия и безпилотни самолети. С всеки изминал ден врагът ни оказва все по-слаба съпротива и отстъпва все повече територия. Съседният Торецк гори, усеща се работата на нашите сили. Превземането му е въпрос единствено на време,– отбелязва авторът на TG канала „Фронтовик“.

Източно и западно от Ню Йорк, както и самото градче, ВСУ вече напуснаха последните укрепени позиции, които държаха от времето на Минските споразумения. Войските се изтеглиха оттам поради заплаха от обкръжение.

Сводка от фронта на 13.08.24 г.

ВИЖ ВИДЕОТО:

Новото направление – Курска област?

Битката се води от войски, пазещи държавната граница, и авиация, която хвърли тежки авиационни бомби. Загубите на украинските сили в техника и хора са осезаеми. И врагът реши да отстъпи. Безполезно е – нашите бомби стигат за всички.

Ден преди това ВСУ опитаха да пробият към село Безименное в съседната Белгородска област. Но три бронетранспортьора на противника бяха изпепелени и той отстъпи. Видно е, че „опипват“ границата. Търсят къде е тънко и би могло да се счупи. Руските гранични войски обаче ги посрещат с „хляб и сол“.– разказва военният кореспондент Александър Коц.

Междувременно беше взето решение за евакуация на селата от Краснояружкия район на Белгородска област. Противникът, въпреки загубите, продължава да изпраща и струпва нови части в курското направление. Изпраща не само резерви, но и части, които снема от фронта в Донецк, в Часов Яр и от редица други направления.

На Киев му остават 85 дни

Целта на Киев е да превземе възможно най-голяма част от старите руски територии, за да „засили преговорните си позиции“. Очевидно „тази хазартна кампания на Киевския режим е свързана с предстоящите избори в САЩ. Тъй като резултатите от изборите там са непредсказуеми, украинските въоръжени сили нямат друг избор, освен да нахлуят на руска територия, да превземат максимално голяма територии и да се задържат там до американските избори, казва авторът на TG канала „ZAПИСКИ VETEРАНА“:

Те се надяват в такава ситуация да започнат преговори за спиране на военните действия и сключване на мир. Киев иска да размени нашите „стари“ територии срещу „новите“ в Донбас и Запорожие. Затова за тях сега не е важно нашето настъпление в Донецко направление, където и без това губят. Затова изтеглят резервите и частите си оттам. Скоро ще видим как ще се развие всичко. Остават 85 дни до изборите в САЩ.

Надежден план

На този фон има съобщения, че заради авантюрата на Зеленски в района на Курск, украинската армия е изтеглила най-малко два батальона от Донецкото направление на фронта. Тези батальони бяха предвидени да засилят отбраната на украинските въоръжени сили в района на Часов Яр, но вместо това Зеленски ги прати да гонят дивото в горите на Курска област, отбелязва Военна хроника:

За да се опитат да постигнат нещо мъгляво и направо безперспективно, те отслабват свои ключови позиции в Донбас, удържането на които е решаващо за тях и където проблемите им се натрупват през последните шест месеца. Страхотен план. Просто прекрасно. Надежден, като швейцарски часовник, коментира с ирония военния кореспондент.

Освен това само за последното денонощие, 11 август, нашите части унищожиха над 70 единици вражеска техника в района на Суджа, Курска област. Това е дневен рекорд в рамките на цялата Специална военна операция до момента. Не забравяйте, че това е техниката и оборудването на оперативния резерв на Въоръжените сили на Украйна и тя почти изцяло се състои от западни образци.

Като цяло от началото на нахлуването в района на Курск Киев е загубил най-малко три дузини танка. В това число въобще не влизат бойните им бронирани машини, бронетранспортьори и бойните машини на пехотата, от които руската армия вече е унищожила стотици само в Курска област.

Всички западни доставки, цялата нова техника, която получиха през последните 6 месеца – всичко е хвърлено тук. Разговаряхме с пленени украински войници. Те разкриха, че дори боеприпасите си взимат от позициите си в Донецкото направление и ги откарват в Курското. Братята им по оръжие там се възмущават, че ги оставят с намалени боеприпаси. Оставам с впечатлението, че киевския режим е заложил всичко, целия си резерв за успеха на тази операция. Между другото, те имат проблеми заради собствените си санкции. Прехвалената Starlink просто не работи в района на Курск. Това може да бъде решено, но все още създава трудности за врага,- пише каналът Fizruk TG, свързан с отряда на Спарта.

Русия готви мощен отговор

TG каналът INSIDER-T съобщава, че ФСБ „е уверено“, че украинските въоръжени сили е нямало как да навлязат толкова бързо и дълбоко в района на Курск без помощта на предатели. Сега текат проверки, които имат за цел да идентифицират и задържат жители на региона и други граждани, които сътрудничат на врага. Има данни, че руски граждани изпращат на ВСУ видеозаписи и геолокационна информация за местоположението на руските войници.

В режим на антитерористична операция всички тези съучастници на украинските въоръжени сили и доброволни сътрудници на ДРГ ще бъдат бързо разкрити,– смята INSIDER-T.

На свой ред американското издание The Times пише, че настъплението на въоръжените сили на Украйна на руска територия е най-рискованото решение на Киев, тъй като Москва ще направи всичко, за да си върне изконните територии.

Журналистите твърдят, че Зеленски в продължение на месеци в пълна секретност е упражнявал натиск върху военното ръководство да започне тази офанзива. Казват, че Украйна би нападнала Русия дори и без разрешение от Запада. Киев много иска да промени вече наложилия се наратив, че губи войната.

Има само един нюанс. Репортери на The Economist посетиха украинската военна болница в Суми. Там те видяха стотици ранени войници от украинските въоръжени сили, участвали в нахлуването в района на Курск. И общото впечатление е доста депресиращо. Войници се оплакват от огромни загуби от руски въздушни удари. Казват, че в Курското направление ВСУ е изпратило най- елитните си части, които сега руснаците методично унищожават.

Британски журналисти разговаряха и с представител на украинския Генерален щаб. По някаква причина той също е гневен:

Резултатите ни са неубедителни. Русия премести войски от Харковското направление, и почти никакви техни войски не са напуснали Донбас. Командирите им не са идиоти. Те прехвърлят сили в района на Курск, но не толкова бързо, колкото ни се иска. Те знаят, че не можем да разширим логистиката на 80 или 100 км в района на Курск“.

В същото време западни медии пишат, че Украйна се готви за мощен ракетен отговор от страна на Русия. Очаква атаки срещу редица обекти в центъра на Киев, включително срещу Върховната Рада, Президентството и други правителствени сгради. Възможно е атаките срещу критична инфраструктура да продължат с дни .

Русия разбира, че след украинското нахлуване на нейна територия, е необходимо да даде много твърд отговор, нещо грандиозно… за да покаже на света, че е всемогъща и че нахлувания като това в Курск, няма да останат ненаказани,– пишат журналисти.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. Огнянчо Стефанов и Евгени Чертовенски от Фрог нюз и Лупабг поднасят на българския читател шедьоври на омраза и на русофобия. Чудя се как това е възможно в нашето нещастно Отечество, възможно е!!!!

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.