Обкръжените в завод „Азот“ (Северодонецк) украински бойци имат само два избора!

„Това е едно от най-добре обучените звена на ВСУ. Те бяха изпратени там с надеждата да задържат последните твърдини на украинската армия в Донбас. С тези думи военните експерти описват случващото се в момента на територията на химическия завод “Азот” край прочистения вече от руската армия гр. Северодонецк. Украинските бойци се опитват да създадат на територията на завода крепост, подобна на “Азовстал” – но дали ще им се получи в крайна сметка?

Украинските бойци, които са обкръжени на територията на химическия завод “Азот” край Северодонецк, водят преговори с армиите на ЛНР и Русия да бъдат пуснати в съседен Лисичанск заедно с държаните от тях като заложници над 500 цивилни на Северодонецк. Това съобщиха в събота източници от правоохранителните органи на Руската федерация. Според Апти Алаудинов, помощник на ръководителя на Чечения, в бомбоубежищата на “Азот” може би има над хиляда цивилни, включително служители на предприятието, членове на техните семейства и жители от съседните на завода квартали.

„В „Азот“ сега има около 300 бойци. Обградили сме ги напълно. Те влязоха в преговори с нас, условието им беше да ги пуснем да се оттеглят в съседен Лисичанск заедно с цивилните си заложници. Разбира се, няма как да удовлетворим исканията им“, каза източникът и добави, че „преговорите, очевидно, ще продължат“.

Луганската „Северодонецка асоциация „Азот“ е едно от най-големите химически предприятия в Украйна. То произвежда торове, амоняк, амониев нитрат, оцетна киселина и метанол. Това основно за града предприятие е част от групата “Остхем” на украинския бизнесмен Дмитрий Фирташ. По отношение на размера това гигантско предприятие е колкото половината от територията на 100-хилядния съседен Северодонецк (42,1 квадратни километра). В годините на СССР, по време на своя разцвет, в “Азот” работят десет хиляди души. Освен множество работилници и различни производства, поликлиника и хранителен комбинат, тук са изградени и солидни бомбоубежища.

Северодонецк, подобно на съседния Лисичанск, беше един от последните два големи града, които бяха извън контрола на властите на Луганската народна република (ЛНР). В края на май ръководителят на Чечения Рамзан Кадиров обяви освобождаването на града и завършването на „тоталното прочистване“.

Според ръководителя на ЛНР Леонид Пасечник основната задача на милициите на ЛНР в “Азот” ще е да прочисти от украинските бойци индустриалната зона на територията на химическия завод, така че да не се предизвика екологична катастрофа. Андрей Марочко, официален представител на Народната милиция на ЛНР, отбеляза, че украински бойци са минирали входовете и изходите от индустриалната зона.

По-рано руското днес министерство на отбраната посочи, че украинските въоръжени формирования продължават да използват критични промишлени съоръжения за военни цели, криейки се зад цивилното население и често взимайки същите за заложници. В конкретния случай, според руските военни, блокираните в завод „Азот“ украински бойци са минирали контейнери с химикали, за да ги взривят при евентуално отстъпление и да обвинят за това Русия. В края на май беше съобщено, че в Северодонецк се водят интензивни боеве. На 31 май в града се взриви цистерна с химикали. ЛНР обвини за това украинските военни.

Според посланика на ЛНР в Русия Родион Мирошник, в момента се водят преговори с бойците в “Азот” за безопасното излизане на цивилните от завода. Според оценките на посланика в завода в момента се намират не 1000, а 500 цивилни заложници. „На украинските бойци ще им бъде гарантиран живота и адекватно лечение в съответствие с международните изисквания, ако освободят заложниците и самите те преустановят съпротивата си и се предадат без условия“, пише Мирошник в своя канал в “Телеграм”

Ден преди това посланикът обясни, че „никакви други условия“, поставени от бойците към съюзническите сили на Русия и ЛНР, няма да бъдат приети. „Единственото, което се иска от тях е да обявят капитулация и да сложат оръжие“, подчерта дипломатът.

Експертите са категорични, че единственият смислен вариант за украинските военни, които са обкръжени в „Азот“, е да се предадат и да не се крият зад цивилните, ползвайки ги като жив щит. Опитите им да печелят време за официален Киев, като поставят все нови и нови свои условия, няма да доведат до нищо добро. Военният анализатор Владислав Шуригин е убеден, че ако обкръжените не се предадат, те ще бъдат унищожени. По думите му този път няма да има толкова дълга обсада, както в “Азовстал”. Операцията по освобождаването на “Азовстал” продължи от средата на март до 20 май. През това време цивилните излязоха по хуманитарните коридори, и накрая след дълго разиграване на сценки, се предадоха и самите членове на националистическия полк “Азов”.

„В “Азот” има по-малко бойци, отколкото в “Азовстал”. Както се казва, коминът е по-ниска и димът е по-рядък. Тези бойци отлично разбират и помнят как завърши всичко за колегите им от “Азов”. И аз не виждам в тях голямо желание да умрат в тези дупки “, казва Шуригин. Според военния експерт бойците ще продължат да се пазарят, „но е малко вероятно да бъдат пуснати от “Азот” да се оттеглят на украинска територия в съседния Лисичанск“. „Очаква ги само плен или унищожение“, убеден е Шуригин.

Събеседникът посочва рисковете от провокации и взривяване на контейнери с химикали. „Не можем напълно да премахнем заплахата от провокации, защото сега територията на завода се контролира от хора, които са повече терористи, отколкото редовна армия. Но ние постоянно поддържаме средства за обективен контрол върху зоната на завода – провеждаме зорко наблюдение и контрол с помощта на безпилотни летателни апарати. Подобни провокации няма да могат да променят хода на военните действия“, увери Шуригин.

Франц Клинцевич, лидер на Общоруската обществена организация “Руски съюз на ветераните от Афганистан”, смята, че под влиянието на Запада украинските военни се държат „не съвсем адекватно“, тъй като в такива условия те поставят искания под диктовката на покровителите си. „Те имат две възможности – да умрат или да предадат оръжията си и да преминат през демилитаризация и денацификация. Те имат 100% шанс да спасят живота си. Цивилните до които се доберат, често се превръщат в техни заложници, защото сред украинските бойци има престъпни командири и огромен брой негодници – националисти ”, смята Клинцевич.

Доцентът в катедра „Политология и социология“ на “РЕУ” “Плеханов” Александър Перенджиев, член на експертния съвет на „Офицерите на Русия“, разкрива, че обкръжената група на ВСУ в завод “Азот” са от формированието за специални операции.

„Това са едни от най-добре обучените части на украинската армия – професионални бойци. Киев ги е изпратил в Северодонецк и Лисичанск с отчаяната надежда да задържат последните твърдини в Донбас“, каза Перенджиев.

Според експерта сегашната ситуация ясно наподобява случилото се в “Азовстал”, когато животите на цивилни бяха заложени на карта, но в крайна сметка бойците трябваше да се предадат. Основната разлика със сегашната ситуация е, че територията на химическия завод няма да бъде прочиствана с военни действия, както беше в „Азовстал“, а ще бъде предтриета антитерористична операция за спасяване на заложниците. Чеченски бойци от Националната гвардия ще играят ключова роля в „Азот“.

„Ще бъде организиран хуманитарен коридор за цивилни, но щурмът на химическия завод ще продължи. Никой няма да чака на бойците на ВСУ да им свърши храната, както беше в “Азовстал”. Тече бавно, но сигурно унищожаване на врага. Оцеляване ще бъде гарантирано само на онези, които се предадат. Ще им бъде осигурен подслон, храна и медицински грижи”, смята военният политолог.

Андрей Резчиков

ВОЕННА СВОДКА ОТ 13 ЮНИ! И последния мост над река Северски Донец беше разрушен. Вижте кой го направи. Украинската групировка в Северодонецк (4 хил. бойци) е в оперативно обкръжение.

ВИЖ ВИДЕОТО:

https://youtu.be/ZVYbY8Q_R0Y

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. СМЪРТ НА ФАШИЗМА НАТО ЕС САЩТ СА НОСИТЕЛИ НА ФАШИЗЪМ СВЕТОВНИ ТЕРОРИСТИ ПОРОБИТЕЛИ ДА ЖИВЕЕ И ПРЕБЪДЕ ВЕЛИКА И СВЯТА БРАТСКА ВОВЕКИ РУСИЯ СВЕТОВЕН МИРОТВОРЕЦ БЪДЕТЕ ПРЕБЛАГОСЛОВЕНИ РУСКИ БРАТЯ ПО КРЪВ ВЯРА И ДУХ МЕЧТАЕМ СКОРО ДА ВИ ПОСРЕЩНЕМ В БЪЛГАРИЯ

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.