Ню Йорк Пост: Хънтър Байдън е финансирал биолаборатории в Украйна, потвърждават го изтекли от компютъра му имейли

Автори: Джон Ливайн и Джеси О’Нийл, Ню Йорк Пост

Твърдението на Русия, че синът на президента Джо Байдън, Хънтър „финансира … биологични лаборатории в Украйна“, е самата истина. Доказват го изтекли от компютъра на Хънтър Байдън имейли, прегледани от журналистите на New York Post.

В архива от имейли на скандалния лаптоп на Хънтър Байдън – за чието съществуване The Post съобщи ексклузивно още през октомври 2020 г. – се установи, че той е финансирал калифорнийска военно-промишлена компания да анализира смъртоносни болести и биологични оръжия в Украйна.

Москва заяви, че тайните американски лаборатории в Украйна, в които са се разработвали биологични оръжия, са били една от основните причини за стартирането на специалната военна операция миналия месец. В руското правителство удвои обвиненията си, като заяви, че лабораториите са произвеждали биохимични оръжия по нареждане на семейство Байдън.

„Самият президент на САЩ Джо Байдън е замесен в създаването на биолаборатории в Украйна“, заяви председателят на Държавната дума на Русия Вячеслав Володин, според държавните медии.

Хънтър Байдън е финансирал изследвания за военната биологична програма на САЩ, заяви председателят на Държавната дума на Русия Вячеслав Володин.

„Инвестиционният фонд, управляван от сина на американския президент Хънтър Байдън, е финансирал изследванията и реализирането им като биологични оръжия за масово унищожение в рамките на военната биологична програма на Съединените щати. Очевидно е, че Джо Байдън, в качеството си на баща и държавен глава, е бил наясно с тази дейност“, продължи Володин, като настоя Конгресът на САЩ да разследва, а Белия дом да даде обяснения по случая.

Представители на американското разузнаване по-рано омаловажиха твърденията на Русия и ги нарекоха „военна пропаганда“. След което обясниха, че мрежата от биологични лаборатории в Украйна, посветени на изследването на патогени, не е тайна и публично е получила финансиране от Вашингтон… Но не са се занимавали с разработването на биологични оръжия.

От NewYork Post коментират, че няма как да са сигурни в това твърдение, но… „новото твърдение на Русия, че инвестиционният фонд на първородния син на американския президент Хънтър Байдън е участвал в набирането на средства за проекти за биолабораториите в Украйна, е точно, вярно и лесно доказуемо. Доказва се от имейли, свързани с делата на Хънтър Байдън в Украйна, с които се сдоби първи NewYork Post, въпреки че бяха първо съобщени от The Daily Mail в петък.

Вячеслав Володин смята, че президентът Джо Байдън е замесен в създаването на биолабораториите в Украйна.

Според имейлите, открити в компютъра на Хънтър, който той е дал за ремонт в сервиз в Делауеър през април 2019 г., но така и не си е потърсил, когато Джо Байдън се кандидатира за президент, Rosemont Seneca Technology Partners инвестира 500 000 долара в компанията за изследване на патогени Metabiota в Сан Франциско и набира за нея още милиони чрез фирми, сред които и Goldman Sachs.

Хънтър лично представил Metabiota на служители в украинската газова компания Burisma, където по това време той е член на борда на директорите. Представил е компанията Metabiota като „научен проект“, който планира да създаде няколко биолаборатории в Украйна, показват имейлите от компютъра на Хънтър.

В бележка от служител на Metabiota до сина на Джо Байдън, който по това време, през 2014 г. е визепрезидент, се казва, че компанията може да „утвърди културната и икономическата независимост на Украйна от Русия“.

Информациите около това, че президентът Байдън е знаел за дейността на Хънтър Байдън, накараха Вячеслав Володин да поиска разследване от Конгреса на САЩ.

Вицепрезидентът на Metabiota Мери Гутиери също пише имейли на Хънтър по геополитически въпроси, свързани с изследванията на компанията в бившата съветска република. Единият от имейлите до Хънтър е през април 2014 г., два месеца след като Русия анексира Крим.

И гласи: „Както обещах, подготвих приложената бележка, която съдържа общ преглед на Metabiota, нашия ангажимент в Украйна и как потенциално можем да използваме нашия екип, мрежи и концепции, за да утвърдим културната и икономическата независимост на Украйна от Русия, така че тя да продължи да се интегрира в западното общество“, гласи нейната бележка.

Няколко дни по-късно изпълнителният директор на украинската газова компания „Бурисма“ Вадим Пожарски пише на Байдън за „наречения от вас проект „Наука Украйна“.

Пише му следното: „Както разбирам, „Метабиота“ е подизпълнител на главния контактьор на Министерството на отбраната B&V [инженерна фирма Black & Veatch]“, гласи неговото електронно писмо. „Какъв вид партньорство търси Metabiota в Украйна?“

Шефът на украинската газова компания „Бурисма“ Вадим Пожарски

По-късно, през 2014 г., САЩ отпускат 23,9 млн. долара на Metabiota, като 307 091 долара са отпуснати за „украински изследователски проекти“, показват правителствени документи за разходите.

Хънтър Байдън се хвалел пред инвеститори, че компанията му е организирала финансирането на Metabiota и е помогнала био-компанията да „получи нови клиенти“, включително „правителствени агенции“, става ясно от електронните писма в компютъра му.

През 2010 г. B&V е получила поръчка от Агенцията за намаляване на заплахите в отбраната на САЩ за изграждане на лаборатория в Одеса, която да „подобри съществуващите правителствени системи за наблюдение с цел изследване на епидемии и патогени, както и възможностите, свързани с тях“, се казва на уебсайта на компанията.

Сградата, в която се помещава офисът на дъщерното дружество на украинската енергийна компания Burisma Holdings в Киев, Украйна.

Начинанията на Хънтър Байдън повдигат веждите на бивш служител на ЦРУ: „По това време баща му е бил вицепрезидент на САЩ и е отговарял за отношенията с Украйна. Тогава защо Хънтър не само е бил в борда на подозрителната украинска газова компания, но и я е свързал с компания, работеща по изследвания на биологичните оръжия?“, казва Сам Фадис пред „Мейл“.

„Повече от естествен е опита на руската пропаганда да се възползва от това. А и кой би могъл да я опровергае, когато твърди, че въпросната компания е изследвала въздействието на биооръжията, с цел да ги разработва. Очевидно е че в цялата тази афера има много неясноти, които трябва да се осветлят.

„Защо Хънтър Байдън е в центъра на всичко това? Защо в центъра на цялото това мащабно финансиране е опозореният син на вицепрезидента тогава Байдът – човек без никакви професионални умения и пристрастен към кокаина?“

Припомняме, че 52-годишният Хънтър Байдън продължава да е обект на федерално разследване за възможни данъчни измами. През 2018 г. разследването се разшири, за да се проучи дали международните му бизнес сделки като лобист и инвеститор не са в конфликт на интереси с политическата кариера на баща му. Хънтър отрича твърденията за нередности.

Източник: New York Post

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.