Нова развръзка по ”Барселона Гейт”: Разследват бивши кадри и съветници на ГЕРБ и Борисов

Испанската фирма, която управляваше луксозния бутик в Барселона на бившата манекенка Борислава Йовчева е купена през март т. г. само седмица след избухването на скандала, от Росица Велкова – бивш експерт на ГЕРБ, замесена в аферата “Хохегер”. Очевидно е, че Йовчева се е опитвала да се освободи от парещия имот, през който ГЕРБ вероятно са изпрали милиони откраднати евро. И с прехвърлянето на фирмата всъщност връща активите на истинския им собственик – ГЕРБ. Веднага след тази сделка, Росица Велчева продава скандалния актив на съпругата на Светослав Спасов, който е бивш съветник на премиера Бойко Борисов, дипломат във Виена, а отделно е известен и като личния астролог на Борисов.

Това стана ясно от разследване на Бюрото за Разследващи Репортажи и Данни в Каталуния (BIRD), озаглавено „Бутикът на “Мис Бикини” в Барселона стигна до експерт на ГЕРБ и астролог на Борисов“.

Справка в испанския търговски регистър сочи, че на 12 март 2020 г. , малко след публикацията на в. „Ел Периодико“, която уличава българския премиер като собственик на къща за милиони евра, дружеството Ema BGS S.L., което държеше бутика, е станало собственост на Росица Велкова – бивш експерт в ГЕРБ, замесена в разследването срещу лобиста Петер Хохегер. Тогава българската компания “ВиБиДжи Енерджи” придобива капитала от 1 753 010 евро на испанската фирма. А само ден по-късно фирмата променя отново собственика си- като Велкова продава фирмата си на Десислава Спасова.

Тя е съпруга на Светослав Спасов, който през първия мандат на ГЕРБ беше назначен като съветник в политическия кабинет на премиера Бойко Борисов. Същият преди това беше депутат 2 мандата от НДСВ. Години преди това, като млад политик, Спасов ръководи Либералната младежка асамблея заедно с Делян Пеевски. От стари интервюта на Спасов се разбира, че той има положително мнение за Пеевски, както и за почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

Съпругата му Десислава Спасова е адвокат и експерт по ядрено право към Международната агенция за ядрена енергетика. Пред каталунското бюро за разследвания BIRD тя коментира, че от началото на 2020 г. е в развод със Светослав Спасов. Адв. Спасова обаче пожела да коментира публично сделката за “ВиБиДжи Енерджи” и обстоятелствата около придобиването на Ema BGS, което е извършено преди тя да встъпи в собственост на българската компания.

Фирмата Emma BGS SL, която държеше луксозния магазин в Барселона, е основана през 2014 г. от бащата на манекенката Борислава Йовчева – Георги Йовчев. По-късно капиталът на дружеството е увеличен, като са инвестирани 875 хил. евро. Толкова внася и офшорната фирма Palms Enterprises, която в България се представлява от бизнесмена Йордан Христов. Той е мажоритарен собственик на „Спортни имоти Приморско“ и е спряган за влиятелна фигура в ГЕРБ. Непосредствено преди скандала с къшата в Барселона, Христов сключва брак с манекенката Йовчева. Очевидно фиктивен като се има предвид, че месец по0късно стана ясно, че двамата не живеят заедно. Бащата на Борислава Йовчева, беден пенсионер, в момента е ревизиран от Националната агенция по приходите откъде разполага с 1 750 000 лв.

След скандала от публикацията на испанския вестник „Ел Периодико“ за връзки на българския премиер Бойко Борисов със схема за пране на пари, разследвана от властите в Каталуния, луксозният бутик беше моментално затворен. Испанската прокуратура продължава да работи по случая. Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.