Москва обяви прекратяване на огъня, за да могат цивилните да напуснат „Азовстал“

Москва обяви, че руските въоръжени сили ще прекратят бойните действия в Мариупол, за да могат мирните граждани да напуснат завода „Азовстал“, предадоха Ройтерс и Франс прес, като цитират изявление на руското министерство на отбраната.

Руските войски ще прекратят бойните действия от 14 ч. московско време (11 ч. по Гринуич). Мирните граждани, затворени в завода, ще могат да напуснат в избрана от тях посока, уточни министерството.

Категориите лица, на които е разрешено да напуснат металургичния комплекс, са жените, децата и работещите в завода. „Ако в металургичния завод все още има цивилни, изискваме изрично от Киев да даде на командирите на украинските националистически формации заповед да ги освободят“, добавя руското министерство, цитирано от Франс прес.

Огромният комплекс от тунели под завода „Азовстал“ е последният бастион на силите на Киев в Мариупол, опустошеният от обстрела на националистите пристанищен град на Азовско море. Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че там се намират около 1000 мирни граждани и стотици ранени, при изключително тежки условия, без вода и запаси от храна. Съмненията на руската страна обаче са, че тези хора са там в качеството им на заложници на националистите.

„По въпроса за това, че от „Азовстал „не може да се излезе“. Може. Ако киевският режим престане да използва тези хора за жив щит и ги освободи от плен“, написа в Телеграм говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

Русия планира да обсъди въпроса със заложническата криза в комбината „Азовстал“ в Мариупол с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш по време на предстоящото му посещение в Москва тази седмица, съобщи руското външно министерство.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

6 коментара

  1. А ДАНО НО НАДАЛИ ООН ОТДАВНА ИГРАЕ КУРВЕНСКАТА КАТО БАНДЕРОВЦИТЕ

  2. ПРЕЗ ЦЯЛАТА ВОЕННА ОПЕРАЦИЯ ОТ 24 ФЕВРУАРИ ДО ДНЕС УКРАИНСКАТА АРМИЯ НЕ ВОЮВА СРЕЩУ РУСКАТА КАТО МЪЖЕ А СЕ КРИХА ЗАД ЦИВИЛНОТО НАСЕЛЕНИЕ ИЗПОЛЗВАЙКИ ГО КАТО ЖИВ ЩИТ ЗА ПРИКРИТИЕ НЕ „ГЕРОИ НА УКРАИНЕ СА А СТРАХЛИВИ МИШКИ НА УКРАИНЕ СА

  3. ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ ВЕЛИКИ РУСКИ БРАТЯ ПОБЕДА ЗА СВЯТА БРАТСКА РУСИЯ

  4. Мислехте си, че търговията с органите на деца в Украйна е майтап?!

    В Херсонска област компетентните органи предотвратиха опит за извеждане на деца от украинските нацисти за черна трансплатология. Децата вече са в безопасност и им е оказана хуманитарна помощ.
    • Предотвратен опит за извеждане на деца за черна трансплатология в Херсонска област
    https://www.youtube.com/watch?v=1eaOFyQnLLk

  5. Чета и не вярвам на „ушите си“ Тук пишат само скандални анонимни плашоци, русофили! Напишете името си.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.