Медведев: Ако Швеция и Финландия влязат в НАТО, ще разположим ядрено оръжие в Балтика

Русия предупреди, че ако Швеция и Финландия се присъединят към НАТО, ще се наложи да засили отбраната си и Балтийския регион ще изгуби своя „безядрен статут“, предаде Ройтерс.

„Балансът ще трябва да бъде възстановен“, отбелязва в свой пост в Телеграм Дмитрий Медведев, бивш президент и настоящ заместник-председател на Съвета за сигурност на Русия. „До този момент Русия не е предприемала такива мерки и не възнамеряваше да ги предприема“, изтъква той.

„Ако Швеция и Финландия влязат в НАТО, дължината на сухопътните граници на Русия с Алианса ще се увеличи повече от двойно и, естествено, тези граници ще трябва да ги укрепим“, посочва Медведев.

По думите му, това укрепване ще се изрази в засилване на групировката от сухопътните сили и ПВО, както и в разполагането на крупни военноморски сили в акваторията на Финския залив.

„Тоест – Балтийския регион ще загуби безядрения си статут, който имаше досега“, коментира Медведев.

„Никой здравомислещ човек не иска повишаване на цените и данъците, засилване на напрежението по границите на страната си.., „Искандер“-и, хиперзвукови ракети и кораби с ядрено оръжие буквално на една ръка разстояние от собствения му дом. Да се надяваме, че разумът на нашите северни съседи все пак ще победи. Ако не, както се казва, „сам ще дойде“, пише Медведев, цитиран от ТАСС.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.