Марин льо Пен преди 5 години: Интересът на САЩ за Конфронтация с Русия не е в интерес на Европа (С ВИДЕО)

Телевизионно интервю с Марин льо Пен за BBC от 2017 г., малко след срещата й с Владимир Путин:

Ние поехме ангажимент, сключихме споразумения с Русия в края на Втората световна война и грубо нарушихме тези споразумения. Направо ги разбихме на парчета, защото Съединените щати не спират в продължение на всички тези години да въоръжават и да милитаризират с помощта на НАТО страните по границите на Русия. Това беше почувствано от Русия като враждебност. Аз не съм за разгаряне на конфликти, за увеличаване на враждебността и за засилване на военната визия. Мисля, че това са съвсем умишлени американски провокации, които естествено предизвикват реакцията на Русия. Украйна е част от сферата на руското влияние, това просто е факт, точно както Канада е част от линията на американското влияние.

ВИЖ ВИДЕОТО:

https://youtu.be/o8-iqsqGCik

Стенограма на разговора:

– Вие познавате господин Путин много добре, какво мислите за него?

– Не го познавам достатъчно добре, срещала съм го веднъж.

– Това е било миналата седмица?

– Да, да. Имахме дълъг разговор с него, час и половина, за ситуацията в света и най-вече по основната тема, която е борбата с ислямизма.

– Смятате ли, че Западът не разбира добре президента Путин?

– Аз смятам, че предишната американска администрация на практика постави Берлинската стена на колелца, за да я премести на руската граница, защото такъв е интересът на Съединените щати. Дали това е в интерес на европейските страни? Отговорът е „не“. Това е. Ние нямаме никаква причина да водим нова Студена война с Русия. Никаква причина.

– Но, всъщност, сферата на влияние на Русия ще нарастне още малко, балтийският ефект също?

– Ние поехме ангажимент, сключихме споразумения с Русия в края на Втората световна война и грубо нарушихме тези споразумения. Направо ги разбихме на парчета, защото Съединените щати не спират в продължение на всички тези години да въоръжават и да милитаризират с помощта на НАТО страните по границите на Русия. Това беше почувствано от Русия като враждебност. Аз не съм за разгаряне на конфликти, за увеличаване на враждебността и за засилване на военната визия. Мисля, че това са съвсем умишлени американски провокации, които напълно естествено предизвикват реакцията на Русия. Украйна е част от сферата на руското влияние, това просто е факт, точно както Канада е част от линията на американското влияние.

– Ако руската армия извърши нашествие в балтийските страни или отново в Украйна, ще ги защити ли Франция?

– Вие искате на всяка цена да влезем във война, ли? Какъв Ви е проблемът – да правим война? Искате война, искате конфликт? Искате да обявим Третата световна война, ли? В този момент никой няма желание да води война, никой. Искам да минем през всички хипотези, но днес никой с никого не води война, нито желае да води война. Имаше един териториален конфликт, такива неща стават, с Украйна. Трябва да разговаряме с дипломация, да регулираме този проблем и мисля, че гласът на Франция е глас, който има тежест, най-малкото защото Франция е Франция, а не някакъв регион в Европейския съюз. Но честно казано, ако вие смятате да предприемете опити да представите Русия като военна заплаха за страните от Европа, ще ви кажа, че ще извършите грешка в анализа.

– Какъв трябва да бъде ангажиментът на Франция към НАТО?

– Аз намирам, че Франция трябва да излезе от общото командване на НАТО. И съм съгласна, когато Доналд Тръмп говори, че НАТО е една отживяла структура. Защото НАТО е бил създаден именно, за да се бори срещу СССР, а днес вече няма СССР. Знам, че за някои това е неудобно, има една страна – Русия, която няма причина да бъде третирана с, как да кажа, с различен подход. Русия не е провеждала действия срещу европейските страни.

– Повече зло или повече добро е направил Путин за света, как мислите?

– Въпросът трябва да се постави, след като първо разберем дали вече не е направил зло на Русия. А Русия върви по-скоро в добра посока, с една подобрена икономика, макар и все още крехка, но тя е истинска икономика. При всички случаи, това което забелязвам, управлението на Владимир Путин трябва да е най-малкото достатъчно популярно в Русия, за да бъде преизбиран постоянно в собствената си страна на избори. Така че, какво повече да Ви кажа?

– Направил ли е добро?

– Когато се намеси в Сирия срещу „Ислямска държава“, да, мисля, че това е положително, да. Мисля, че ако Сирия беше паднала в ръцете на ИД, както Либия падна в ръцете на ислямските фундаменталисти, вече нищо нямаше да попречи на разрастването на „Ислямска държава“, на развъждането на тези ислямски фундаменталисти. И естествено, отсреща е Европа. Ние. Така че, да, мисля че неговата интервенция в Сирия е положителна за сигурността на света.

– Вие не сте се срещали с господин Тръмп?

– Не.

– Нито с Тереза Мей?

– Да, и с нея не съм.

– С Меркел?

– Не. Но защо очаквате да съм се срещала с мадам Меркел или мадам Тереза Мей? Да, с Тереза Мей може да имаме какво да говорим…

– Питам…

– Но с мадам Меркел, с нея нещата са съвсем ясни. Ние сме в тотална противоположност. Аз съм анти-Меркел. Аз съм против нейната икономическа политика, против нейната военна политика, против нейната политика относно емигрантите. Съвсем ясно ние сме в тотална опозиция. Това не означава, впрочем, че ако бъда избрана за президент на републиката няма да поддържам отношения с мадам Меркел и да защитавам интересите на Франция, но…

– Вие не сте правили визити, това означава, че въпреки усилията ви да подобрите имиджа на Вашата партия, в нея продължава да има една токсичност.

– Единственото, което аз виждам, е токсичността на решенията, които ни налагат брюкселските глобалисти и Вашингтон. Не бихте ли определили като токсична политиката на Меркел за Европа? Тя пусна да влязат 1,5 милиона имигранти. Това не е ли токсично? Тя налага остеритет на всички страни в Европа, това не е ли токсично? Тя е токсична. И между другото, тя става все по-изолирана. Защото, ако не друго, големите политически линии, които аз защитавам, са големите линии, които защитава и господин Тръмп. Те са защитавани и от господин Путин. Има голямо политическо раздвижване в Европа, и движението е в духа на идеите и на визията, които аз защитавам.

– Ако, Вие, мадам, спечелите, това ще предшества ли началото на края на Европейския съюз?

– Но, Европейският съюз вече е почти свършен, простете. Вместо да чакаме сриването на днешния Европейски съюз и хаоса след фалита му, аз предлагам да оорганизираме неговата трансформация в Европа на нациите, където ще се зачита волята на европейските народи. Давате ли си сметка, че всички референдуми на тема ЕС, организирани през последните 15 години, бяха загубени от Европейския съюз? Всичките референдуми, без изключение. Видяхте ли Полша, която каза не, не желаем да се присъединяваме към еврозоната? А същата само преди няколко години се молеше на ЕС да я приеме в еврозоната. Свършено е. Европейският съюз блести със светлината на мъртва звезда.

– Мадам Льо Пен, благодаря Ви.

– И аз Ви благодаря.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.