Макрон направи шокиращо обръщение

След унизителната загуба на европейските избори френският президент се обърна към нацията и заяви, че „крайната десница, евроскептиците напредват навсякъде на континента“. Макрон призна, че изборите за Европейски парламент „са много лош резултат за партиите, които защитават Европа“

Еманюел Макрон беше победен от националистите на Марин Льо Пен на европейските избори вчера, което принуди френския президент да насрочи извънредни парламентарни избори, отбелязва „Дейли Телеграф“.

Макрон претърпя унизително поражение, след като партия „Национален сбор“ на Марин льо Пен достигна повече от два пъти по-голям дял от гласовете на неговата партия на вота за Европейски парламент. В шокиращо обръщение към нацията той заяви, че „евроскептичната крайна десница напредва навсякъде на континента“ и призна, че изборите за Европейски парламент „са много лош резултат за партиите, които защитават Европа“.

Възходът на националистите помогна да бъде нанесено поражение и на германския канцлер Олаф Шолц, чиито социалдемократи записаха най-лошия си резултат на европейски избори в историята.

Според екзитполовете евроскептичната и националистическа партия „Алтернатива за Германия“(АзГ) зае второ място в гласуването, а дясноцентристкият Християндемократически съюз остана на първо място. В неделя вечерта прогнозите бяха, че центристките, либералните и зелените партии ще запазят съотношението на силите в 720-местния парламент на ЕС. Но двойният удар върху Макрон и Шолц, лидери на най-важните държави в блока, повдигна въпроси за това как Германия и Франция ще могат да ръководят политиката на Европейския съюз, водени от евроскептични лидери, отбелязва „Дейли Телеграф“.

Партията на Льо Пен и АзГ проведоха кампания срещу политиките за нулеви въглеродни емисии, квалифицирайки ги като унищожителни за икономиката и тежко бреме за гражданите по време на тежка икономическа криза. И двете партии призоваха за по-строги ограничения на имиграцията и се обявиха против продължаването на подпомагането на Украйна с европейски пари и оръжия.

„Крайнодесните партии, които през последните години се противопоставиха на толкова много от постиженията, направени възможни от нашата Европа, напредват навсякъде на континента“, каза Макрон.

„Ето защо в края на този ден не мога да се преструвам, че нищо не се е случило. Ето защо реших да ви върна избора на нашето парламентарно бъдеще чрез гласуване“, каза Макрон, обявявайки провеждането на предсрочни парламентарни избори във Франция на 30 юни.

Джорджа Мелони спечели евровота в Италия и нейната партия ще изпрати най-много евродепутати в Брюксел и Страсбург, посочва „Дейли Телеграф“. Прогнозите бяха, че лидерката на италианските националисти ще поведе „Италианските братя“ към победа, което тя и направи, като взе 30% от гласовете, според едно от последните проучвания. Триумфът ще затвърди нарастващото влияние на Мелони в ЕС.

Ако победата на Мелони бъде потвърдена, тя ще бъде една от най-значимите в поредицата от триумфи на патриотични лидери на континента.

Марин льо Пен, която унижи Еманюел Макрон на вота във Франция толкова силно, че той се принуди да свика предсрочни парламентарни избори, призова Мелони двете да сформират националистическа коалиция в ЕП, за да имат по-голямо влияние в Брюксел. Със сигурност присъствието на хората на Мелони в Европарламента ще промени Европейския съюз в посока повече власт на националните държави. Тя вече заяви, че нейната сделка с Албания за мигрантите може да бъде модел за останалата част от ЕС.

В неделя ЕС отчетливо се насочи към евроскептичното дясно, констатира „Шпигел“. Това не е неочаквано развитие; по-изненадващо е колко равномерно е то. В много страни десните популисти и крайната десница постигнаха огромни успехи и спечелиха почти една трета от гласовете, например във Франция с „Национален сбор“ (31,5%), в Австрия с Австрийската партия на свободата (27%) и в Италия с „Италиански братя (27,7%). В сравнение с тях 16-те процента на германската „Алтернатива за Германия“ изглеждат почти скромни, посочва „Шпигел“.

„Това е горчива вечер за нас“, заяви водещата кандидатка на Германската социалдемократическа партия (ГСДП- партията на канцлера Шолц) Катарина Барли по телевизия Цет Де Еф. „Ясно е, че нямахме никакъв попътен вятър от федералната политика.“ Подобни гласове прозвучаха и от страна на Зелените: „Трябва да акцентираме върху добрите неща, които понякога правим в политиката“, заяви съпредседателят на партията Омид Нурипур в ефира на Цет Де Еф. „Трябва да постигнем резултати.“

Председателят на Христиандемократическия съюз (ХДС) Фридрих Мерц определи изборния резултат като „катастрофа“ на партиите от управляващата в Германия коалиция, отбелязва в. „Франкфуртер алгемайне“ . „Нуждаем се от промяна на политиката в Германия“, заяви той в Берлин. „Нещата не могат да продължават по същия начин, както вървяха през последните две години и половина.“ Според него управляващата „светофарна коалиция“ (от партийните цветове на трите управляващи партии червено, зелено, жълто – бел. ред.) нанася вреди на страната, например по отношение на икономическата и миграционната политика. Необходима е корекция на курса, посочи той.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен възторжено поздрави партиите ХДС/ХСС за техния успех. „Възхитени сме от това, което постигнахте“, заяви тя в неделя вечерта. „Сега трябва да повторим това в Европа.“ Тя изрази увереност, че десноцентристите ще работят успешно в новия състав на ЕП. „Ще изградим бастион срещу крайностите отляво и отдясно“ каза председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, пише „Гардиън“.

Предварителните резултати показват, че националистическите евроскептични партии са на първо място във Франция, Италия и Австрия и на второ място в Германия и Нидерландия, отбелязва вестникът.

„Ню Йорк таймс“ отбелязва относителното удържане на позициите от неолибералните партии на вота за Европейски парламент, но посочва, че „крайната десница сее все повече хаос“. „Силната подкрепа за антиимигрантски и националистически партии изправи лидерите в Германия и Франция пред големи предизвикателства и разтревожи основните политически сили“, допълва вестникът. „Резултатът от гласуването за Европейски парламент може да превърне крайната десница в разрушителна сила“, допълва „Ню Йорк таймс“.

Европейският парламент се накланя надясно, отбелязва „Вашингтон пост“. Вестникът посочва, че катастрофалните резултати на коалицията на френския президент Еманюел Макрон са го накарали да разпусне Националното събрание и да свика предсрочни избори.

Първите прогнозни резултати от изборите за Европейски парламент в неделя показаха, че избирателите са наказали управляващите либерали и са подкрепили крайнодесни партии, най-вече във Франция. Въпреки че се очакваше комбинацията от либерални и други проевропейски партии да запази мнозинството си в законодателния орган на Европейския съюз, крайнодесните партии получиха най-голям дял от местата във Франция и Италия, а в Германия се класираха на второ място. Зелените партии в целия Европейски съюз понесоха особено тежък удар, обобщава „Вашингтон пост“.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.