Лавров: С дейното участие на Запада Украйна е превърната в Нацистка Полицейска Държава

С благословията на Запада създаването на нацистка полицейска държава в Украйна е завършено, заяви руският външен министър Сергей Лавров на годишната пресконференция на Външно министерство за резултатите от руската дипломация през 2022 г., съобщава ТАСС.

„Създаването на нацистка полицейска държава (в Украйна) е в разгара си. По същество този процес вече е завършен с благословията на Запада“, заяви руският външен министър.

Лавров припомни, че през 2004 г., по времето на първия Майдан (Оранжевата „революция“) в Украйна, за първи път европейски официални лица заявиха: „Украйна трябва да избере с кого да бъде – със Запада или с Русия. И тъй като Украйна, която по своя генезис е разделена държава, така и не избра, тогава Западът организира втори Майдан – през 2014 г. От тогава насам този подход в западната политика към региона се прокарва последователно – опит за цветни революции в Беларус, Грузия, Арменияя и дори в Казахстан и Киргизстан“.

Русия разчиташе, че Европа ще разбере, че не е възможно да „мами постоянно“ и да нарушава дадените обещания, включително по въпроса за неразширяването на НАТО на изток, каза още руският външен министър.

„Дадох пример с първия Майдан в Украйна през 2004 г., когато официална Европа каза, че Украйна трябва да избира: с Европа или с нас. Това беше три години преди речта (на руския президент Владимир Путин) в Мюнхен. И тогава разчитахме, че разумът в Европа ще надделее и тя ще разбере, че не може постоянно да мами, че не може постоянно да придвижва НАТО на изток в разрез с дадените обещания“, каза Лавров.

Руският външен министър Сергей Лавров обвини САЩ, че са подготвяли почвата за конфликта в Украйна като част от пълномащабната им хибридна война срещу Москва. Той добави, че кризата в Украйна е започнала много преди Москва да изпрати десетки хиляди войници в страната през февруари миналата година в рамките на Специалната военна операция.

Лавров сравни враждебните действия на САЩ срещу Русия с тези на Адолф Хитлер и Наполеон Бонапарт, като заяви, че Вашингтон напълно е подчинил Европа, за да води днешната си война срещу Москва.

Той припомни, че нацисткият лидер и френският император са се опитали да използват същата тактика срещу Русия във военните си походи.

„Съединените щати, чрез марионетката си Украйна водят война срещу нашата страна със същата нацистко-империалистическа западна задача: окончателното решаване на руския въпрос“, заяви Лавров пред репортери на годишната си пресконференция.

Руският външен министър заяви, че на Москва все още не са й отправени сериозни предложения за мир в Украйна и че идеите на украинския президент Володимир Зеленски по този въпрос са неприемливи, а и крайно несериозни.

Лавров заяви, че Москва е готова да обсъди конфликта със западните страни и да отговори на всички сериозни предложения, но че при такива разговори трябва да се обърне внимание на по-широките опасения на Русия за нейната национална сигурност.

Сергей Лавров отново призова НАТО да премахне своята „военна инфраструктура“ от Украйна и други страни, граничещи с Русия.

Той заяви, че репресиите и унижението, на което са подложени милионите етнически руснаци в Украйна, са чудовищни и няма как Русия да остави подобни процеси да продължат да се развиват в тази страна.

Според оценката на руския външен министър Украйна е безгласна буква, а вместо нея решава Западът. Той допълни, че Москва ще бъде принудена да предприеме неуточнени мерки по границата си, ако Финландия се присъедини към военния алианс на НАТО, съобщи Ройтерс.

Лавров заяви, че Финландия дълго време е била пример за приятелски отношения с Русия, но по сигнал от САЩ бързо е променила реториката си по отношение на Москва. Той заяви, че поради това Русия ще трябва да предприеме „подходящи мерки на нашите граници“, ако Финландия, с която Русия споделя 1 300 км.  граница, наистина стане член на НАТО.

Думата „война“ беше най-трагичната през 2022 г., но днешните действия на Русия са отговор на хибридната война, която Западът води срещу нас много отдавна, посочи още Лавров.

Руският външен министър посочи, че САЩ са прекъснали преговорите с Русия дори на ниво стратегически диалог и че отношенията между Вашингтон и Москва няма да бъдат същите като преди. Лавров също така каза, че вина за началото на дипломатическия спор между Москва и Вашингтон носи бившият американски президент Барак Обама, след като по време на неговото управление бяха изгонени 35 руски дипломати след скалъпените и така и недоказани съобщения за руска намеса в американските избори през 2016 г.

„Думата „война“, каза Лавров в отговор на въпрос коя е най-трагичната дума през изминалата година. И добави, че „това, което се случва днес, е нашият отговор, който, както каза президентът (Владимир Путин), може би е трябвало да бъде даден малко по-рано, но това е точният и най-адекватен отговор на агресивните пълзящи западни действия срещу нас през последните 20 години“, предаде ТАСС.

В същото време руският външен министър отбеляза, че думата, която дава надежда, е „победа“. „Мисля, че светът трябва да чуе думата „победа“. Онези, които твърдят, че искат да чуят думата „преговори“, за съжаление, изобщо не искат тези преговори и манипулират, и жонглират с този термин по всевъзможни начини, за да удължат възможно най-дълго тази война срещу Русия“, подчерта Лавров.

Руският външен министър посочи, че след края на Студената война Съединените американски щати са нахлували военно в чужди държави около 300 пъти.

Той отбеляза, че арабските страни, Индия, Индонезия, Бразилия и ред други големи държави с големи икономики не се присъединиха към антируските санкции въпреки натиска на Запада.

Лавров отбеляза още, че западните държави в момента отчаяно се опитват да създадат блокове срещу Русия и Китай в Азиатско-Тихоокеанския регион (АТР). Той обвини Запада, че търси начини да дразни и провокира Китай по редица въпроси, като статута на Тибет и Тайван. Според Лавров обаче Китай е твърде могъщ, за да могат САЩ сами да му се противопоставят, затова Вашингтон е принуден да „мобилизира“ целият си ресурс – целият „Солидарен Запада“ в подкрепа на антипекинската си програма за икономическо сдържане на все по-интензивно развиващият се Китай.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

3 коментара

  1. А башибозуците назначавани за управляващи на България бързо се опитва да навакса изоставянето си от укрорайха, за да доизбият и малкото останали българи.

  2. ГОРДЕЕМ СЕ С ТЕБ СЕРЬОЖА ОБИЧАМЕ ТЕ НАШ ВЕЛИК БРАТ НАЙ ВЕЛИК ДИПЛОМАТ НОМЕР 1

    • Серьожята маже и да е брат, но дъщеря му е родена в кравария и май има краварски паспорт ;)

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.