Лавров: Информацията, че Киев се готви да Взриви „Мръсна Бомба“ е проверена! Ето доказателствата:

Киев е получил от Лондон технологии за направата на ядрени оръжия. За тези наши твърдения разполагаме с документи и други уличаващи Великобритания доказателства, заяви на пресконференция днес руския външен министър Сергей Лавров

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров заяви, че Москва възнамерява да повдигне в ООН въпроса за „мръсната бомба“, с която Киев разполага и се готви да взриви, обвинявайки за това Русия. По думите му данните за бомбата и готвената от Киев провокация са проверени два пъти и това трябва да се разглежда крайно сериозно.

Информацията за това, че Украйна разполага с, и възнамерява да използва въпросната „мръсна“(радиоктивна) бомба дойде през уикенда от страна на министъра на отбраната на Русия Сергей Шойгу.

На 23 октомври Шойгу се е свързал по телефона с министрите на отбраната на няколко държави членки на НАТО: Франция, Турция, Обединеното кралство и САЩ. След последния от тези разговори – с американския военен министър Лойд Остин, руското министерство на отбраната съобщи, че Шойгу е изразил „загриженост относно готвени от Украйна провокации, включващи използването на „мръсна бомба“. Публичният отговор от страна на САЩ не закъсня: „Белият дом не вярва на твърденията на Кремъл, че Украйна подготвя провокация с мръсна бомба“.

Днес руското военно министерство съобщи подробности по темата, като заяви, че режимът в Киев планира да взриви ядрено оръжие с ниска мощност, за да обвини Русия, че използва оръжия за масово унищожение. От 24 февруари досега украинските сили са обстрелвали с ракети Запорожката АЕЦ 39 пъти. Ако купола на някой от реакторите бъде пробит, това ще доведе до изпускането на радиоактивни вещества, които ще засегнат почти цяла Европа. През септември и октомври украинските въоръжени сили са предприели четири опита за десант с цел да превземат Запорожката АЕЦ.

Руското министерство на отбраната разполага с информация за контакти между офиса на Зеленски и Обединеното кралство, в края на която кореспонденция Киев е получил от Лондон технологии за направата на ядрени оръжия. За тези наши твърдения разполагаме с документи и други уличаващи Великобритания доказателства. Украйна разполага с цялата производствена база и научен потенциал за създаване на мръсна бомба, включително три действащи атомни електроцентрали. Взривяването на подобен заряд в Украйна би довело до радиоактивно замърсяване на площ до няколко хиляди квадратни километра. Освен необходимия капацитет, Украйна има и мотив да използва „мръсна бомба“. Украйна иска да сплаши местното население, което в огромната си част, с изключение на това в Западна Украйна, е проруски настроено. С тази зловеща провокация Киев цели също да увеличи потока от бежанци към Европа и да накара Руската федерация да изглежда като ядрен терорист в очите на света. Две украински организации имат конкретни задачи за създаване на „мръсна бомба“, като работата е в заключителен етап. За производството на „мръсната бомба“ режимът в Киев използва радиоактивни вещества от отработеното ядрено гориво на своите АЕЦ-и. Киев планира да обяви взривената от сами него „мръсна бомба“ като случайна детонация на руско ядрено оръжие с ниска мощност, твърдят от руското министерство на отбраната.

 

 

Руската държавна информационна агенция РИА Новости съобщи, че задачата за изработването на „мръсната бомба“ е била възложена на Източния минно-обогатителен комбинат в град Желтие Води, Днепропетровска област, както и на Института за ядрени изследвания в Киев.

Днес говорителят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че заплахата от „мръсна бомба“ е „налице“. Това беше отговорът му на официалните изявления на САЩ, Великобритания и Франция, че не вярват на твърденията на Шойгу. „Тяхното недоверие към информацията, която подава руската страна, не означава, че заплахата от взривяването на „мръсна бомба“ спира да съществува“, каза Песков.

В същото време Песков беше попитан за предложението на Европейския съюз да се дадат замразени руски активи на Украйна. „На практика значителна част от нашите резерви бяха откраднати от някои конкретни западни държави“, отговори той.

Безпрецедентните санкции, наложени на Русия, замразиха около половината от нейните златни и валутни резерви, които преди началото на войната се равняваха на близо 640 милиарда. Миналата седмица председателят на Европейския съвет Шарл Мишел предложи ЕС да обмисли прехвърляне на част от замразените активи към Украйна. Песков определи действията на Запада като незаконно посегателство върху чужда собственост, предаде ТАСС.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

4 коментара

  1. ООН РАБОТИ ЗА ИНТЕРЕСИТЕ НА НАТО ЕС САЩ СОРОС НЕ ВЯРВАЙТЕ НА ООН

  2. ООН Е ЕДНО РАКОВО ОБРАЗОВАНИЕ! НАРОДА ВЯРВА НА ЛАВРОВ,НВ НА ООН! САМО ЧЕ,НИКОЙ НЕ ПИТА НАРОДА!

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.