Лавров: Западът отчаяно се опитва да се спаси икономически като принуди Русия да капитулира военно… но това са си техни фантазии!

Стратегията на западните страни по въпроса с Украйна е запушвайки ушите си да игнорират руската позиция в отчаяно очакване Руската федерация да капитулира. Но това са си техни фантазии и миражи. Такова нещо няма да се случи. Това каза пред журналисти руският външен министър Сергей Лавров, съобщава ТАСС. „Те са си запушили ушите за нашите предложения, докато продължават на висок глас да ни призовават за градивен подход. От което става ясно, че под „градивен подход“ те разбират Русия да капитулира. Капитулация обаче няма да има, а всички цели на специалната военна операция ще бъдат постигнати. Остана ли някой разумен човек, който да се съмнява в това“, каза министърът. Сергей Лавров заяви още, че не обръща никакво внимание на изявленията на украинския президент Володимир Зеленски за готовността му да преговаря с руската страна. Лавров направи тези изявления в Лаос, където участва в министерската среща на върха на организацията на Източна Азия АСЕАН.

„Това не е първият път, когато той (украинският външен министър Дмитрий Кулеба) казва това, а още на следващия ден казва точно противоположни неща. Съвсем наскоро те говореха за преговори, Зеленски спомена готовността си да седне на масата за мирни преговори с руски представители. Отдавна вече не ги слушам, честно казано“, каза Лавров пред репортери, коментирайки неотдавнашното изявление на Кулеба, че Украйна е готова да седне на масата за преговори с Русия.

Русия не си прави илюзии по отношение на подходите на западните страни за разрешаване на украинската криза, продължи Лавров. „Те, западните страни, предизвикаха този конфликт и ще го поддържат докато имат силите за това. Крим проведе открит, прозрачен референдум с много международни наблюдатели. Западът обаче отхвърля тези резултати, заявявайки, че е нарушен принципът на териториалната цялост според устава на ООН. Преди това обаче, когато Косово се отдели без никакъв референдум, Западът аплодира и всъщност той беше архитекта на това отделяне, заявявайки, че по този начин косовските албанци реализират принципа на самоопределение на народите – пак според устава на ООН. Тези два принципа от устава на ООН са в противоречие и позволяват на Запада да тълкува всяка една ситуация както му е изгодно. Така че ние нямаме илюзии за това как Западът ще продължи работата си“, каза той.

Предложението за отпускане на 500 милиарда долара на Украйна при условията на лендлийз, каквато заявка дадоха от предизборния щаб на президент на САЩ Доналд Тръмп, че ще направи ако спечели изборите… Той демонстрира „подход на бизнесмен“. Това не е сериозна инициатива за разрешаване на конфликта, коментира още пред журналисти руският външен министър. 

„Чух за Тръмп, че е предложил, вместо просто да се дават пари на Украйна, да се отделят 500 милиарда долара при условията на лендлийз, така че много десетилетия след това да получават пари тези, които ще се сменят във властовите структури в Киев. Това е подход на бизнесмен. Не мога да коментирам многобройните идеи, които не са сериозни. Когато се предлага нещо сериозно, както каза президентът (Владимир Путин), разбира се ние винаги сме готови за честен разговор, като се вземат предвид настоящите реалности“, каза Лавров, коментирайки изказванията на бившия държавен секретар на САЩ Майкъл Помпео за санкциите и помощта за Украйна, ако Тръмп спечели президентските избори. Лавров отбеляза, че „една от основните реалности, които ще трябва да бъдат взети предвид „са четирите нови региона на Руската федерация, включени в руската конституция на базата на това, че те „се изказаха на референдум в полза на присъединяването си към Русия“.

„Друг елемент от реалността, който трябва да се вземе предвид, е неприемливостта на това Запада да поддържа в Украйна режим с ярко изразен нацистки характер, който дори законодателно насърчава идеологията и практиките на нацизма -, добави ръководителят на руското външно министерство. – Това е сериозно нещо”.

Западът насърчава конфронтационни подходи в Тайванския пролив, като организира военни мероприятия на острова, коментира Лавров. „Ние и нашите китайски приятели говорихме за ситуацията в Тайванския проток, където Западът, въпреки че устно потвърждава ангажимента си към принципа на „единен Китай“, на практика насърчава много конфронтационни подходи: въоръжава Тайван, организира различни военни събития там, изпраща делегации на високо ниво на острова, приема делегации на тайванската администрация“, подчерта руският външен министър. „Всичко това безусловно противоречи на самия принцип на „единен Китай“ и е насочено към реално увековечаване на статуквото, а статуквото означава, че Западът възприема Тайван като отделен субект от Китайската народна република“, добави Лавров.

Тайван се управлява от собствена администрация от 1949 г., когато останките от силите на Гоминдана, водени от Чан Кайши (1887-1975), бягат там след поражението си в Гражданската война в Китай, припомня ТАСС. Оттогава Тайпе запазва знамето и някои други атрибути на бившата Китайска република, които са съществували на континента преди комунистите да дойдат на власт. Съединените щати признават принципа на „единен Китай“, но постоянно провокират Пекин, като изпращат делегации от официални лица в Тайван, както и доставят оръжия на острова. Според официалната позиция на Пекин, подкрепена от 95 % от страните в света, включително и от Русия, Тайван е просто един от регионите на КНР.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

2 коментара

  1. Западът е се облизва и ламти за руските ресурси, но не осъзнават, че губят в човешки фактор. Докато те сеят омрази и се опитват да разделят славяните и Балканите, в Азия и Африка се надига цунами. Тази вълна от амбицирани млади хора е тръгнала към тях. За сега, докато ги приемат ще е мирна, но това е за миг от времето. Западът е обърнат безметежно с гръб към тях и ще се опита да ги отпъди като мухи, за да разбере в един момент, че са стършели. Тогава ще разбере, че е обграден, че океанът е твърде голям и САЩ са далече, а естественият съюзник Русия е смъртен враг. Идат варварите и милост не търсете!!!

  2. Никой досега не е повдигнал завесата за да покаже в каква мизерия живеят и сега всички бивши английски колонии.“И днес борбата със Запада в Украйна всъщност е за да не се появят стартови площадки за американски ядрени ракети и стратегически бомбардировачи в района на Киев, Харков и Полтава. Това за страната ни би било равносилно на ситуация с насочен право в челото пистолет, с прехвърляне на вечния ни исторически враг на всички правомощия и възможности да реши окончателно съдбата ни във всеки удобен за него момент.“ Виж „Ядреният пистолет в слепоочието на Русия“-в. Поглед

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.