Лaвpoв: Eвpoпeйцитe отдавна са само придатък на xeгeмoна CAЩ, който ги изпoлзвa… и сега ги зaxвъpли

Терористичната атака срещу „Северен поток“ безмилостно разкри, че Германия и други европейски страни са просто един придатък на САЩ в икономиката, финансите и енергетиката. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю за документалния филм „МГИМО 80“, цитирано от ТАСС.

„Сега всички на Запад мълчат за терористичната атака срещу „Северни потоци“, която Европа безропотно и послушно преглътна, въпреки че спря развитието на Германия и в голяма степен и на други европейски страни“, отбеляза Лавров.

ИНТЕРВЮТО С ЛАВРОВ МОЖЕТЕ ДА ГЛЕДАТЕ ТУК

„Времената са такива. Всички европейски страни слушат хегемона, независимо, че той ги саботира, а действията му ги правят все по-бедни. Надяват се, че след като се извърти този цикъл, САЩ отново ще им гарантират незаслужено високия стандарт на живот, който имаха доскоро. САЩ винаги са имали два типа чуждестранни „партньори“ – съюзници и колонии. По-рано взимаха от колониите и подаваха по нещо от плячката и на съюзниците си от Европа. Но колониите свършиха и сега Вашингтон започна да третира съюзниците си като колонии. Той взима от тях това, което му трябва, и после ги захвърля като вече изхабен материал – като опустошена колония“, посочи министърът.

„Всички разбират, че тази неоколониална система на международни отношения, водена от англосаксонците, които са и на върха на хранителната й верига, е изживяла своето време. Но те не искат системата им да умре, защото са основния бенефициент от нея.“

Според него Западът не иска да премине към равноправни отношения.

„След пет века господство над света чрез завземане на чужди земи, унищожаване на местното население в Северна Америка, Африка, Австралия и в други части на света, Западът свикна да живее от колониализъм. И сега той продължава да експлоатира планетата, използвайки неоколониални методи“, заяви шефът на руското външно министерство.

„Западът иска да живее за сметка на другите, само така той може да генерира изключително разточителния си начин на живот. Да след Втората световна война той премахна колониалната лепта, но я замени с перфидни неоколониални инструменти, с които продължи силово да експлоатира останалите. Един от тези подходи беше с набор от средства да възпрепятства технологичното развитие на останалата част от света. Но на тази агония се противопоставя напълно естествената историческа тенденция. Много от бившите западни колонии вече са суверенни държави и огромни икономики. И те надигнаха глас за формиране на нов, многополюсен световен ред, при който основният принцип на Устава на ООН – суверенно равенство на държавите, ненамеса във вътрешните им работи – ще се реализира на практика. Многополюсен световен ред, при който ще бъде осигурен справедлив процес, насочен към балансиране на интересите, а не към налагане на волята на единствения хегемон САЩ.“

„Още от времето на дипломацията на Иван Грозни и Посолския орден ние, руснаците, винаги сме били готови да развиваме външна политика във всички направления – това днес се нарича многовекторност. Винаги сме били готови да водим честни преговори въз основа на баланс на интересите. В исторически план европейските държави често са се опитвали да ни измамят, често са ни обещавали нещо, а след това са съставяли военни коалиции срещу нас.“, каза още Лавров.

Според него не Русия е изоставила Запада: „Европа отказа да си сътрудничи с нас, жертвайки за нереализираните си амбиции в Украйна не само икономическото си благополучие, но даже и такива сфери като образованието и културата, които винаги са обединявали хората, а не са служили като инструмент за санкции. Което е и глупаво, защото културно-историческото ни наследство, например, е общо и взаимнопроникнато. И ако Западът е смятал, че по този начин ще подкопае основите на нашите култура и образование, жестоко се е заблуждавал. Виждаме, че регреса в тези области е при тях“

„Ние никога не отказваме да преговаряме. Всеки път, когато украинците и техните западни господари унищожаваха постигнатите мирни споразумения – в Минск, в Истанбул… Украйна губеше все повече и повече територии. Днес ние пак сме готови да преговаряме – въз основа на признаване на реалностите, които включват текущите изменения в Конституцията на Руската федерация, според които не само Република Крим, но вече и ДНР, ЛНР, Запорожска и Херсонска области завинаги са неразделна част от територията на Руската федерация. Освен това имаме и претенции за поредица от референдуми в някои други украински области, в които да се разберат нагласите на местното население, да се види ситуацията „на място“. Тези наши мирни предложения се игнорират от всички наши западни партньори. Те игнорират и мирните инициативи на страни от други региони като Бразилия, Индия, Китай, ЮАР.“

Руският посланик в Германия Сергей Нечаев заяви по-рано, че ще се създаде много сериозен прецедент, ако атентатът срещу газопроводите „Северен поток“ и „Северен поток 2“ остане ненаказан.

„Това е терористичен акт, насочен срещу критична енергийна инфраструктура в Европа. В този случай бяха нанесени огромни щети не само на Германия и Русия, но и на Европейската икономика. Трябва да знаем истината“, настоя Нечаев.

В същото време той призова за „честно разследване“, като отбеляза, че ако такова не може да бъде осигурено на национално ниво в Германия и Швеция, тогава е необходимо независимо международно разследване с участието на Руската федерация.

Отговаряйки на въпроса кой може да стои зад взривяването на тръбопроводи, дипломатът призова да се помисли „кой има полза от това“.

Според Русия, Германия пречи на разследването около „Северен поток“, стана ясно в началото на октомври. Германия се намесва и пречи на опитите за установяване на всички обстоятелства на експлозиите на „Северен поток“ и „Северен поток 2“. Това заяви постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя.

Според руския дипломат разследването на германските власти, както и приключилите разследвания на Дания и Швеция са били „абсолютно непрозрачни“. Страните не са предоставили на Русия или на трети страни никакви данни от разследванията си.

В края на септември „Шпигел“ писа, че според негово разследване има данни, че украинската армия е организирала саботажа срещу „Северен поток“.

Преди 10 дни датски капитан на кораб обяви, че на мястото на взривовете е имало американски кораби с изключени транспондери.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.