Кустурица: Конкретни лица се обогатяват от украинския конфликт. Опитват се да убият Бога в нас с „мека сила“

Конфликтът в Украйна беше предизвикан от конкретни лица, чиято цел е да забогатеят от него. Това заяви сръбският режисьор Емир Кустурица на премиерата на документалния филм „Люди Христовы. Наше время“ („Христови чада. В наше време“), който разказва за преследването на хилядолетната канонична Украинска православна църква (УПЦ) от властите в Киев. За репресиите срещу нея и убийствата на десетки нейни свещеници. Премиерата на филма се състоя в Белград, а преди началото на събитието сръбският патриарх Порфирий благослови всички гости, съобщава кореспондент на ТАСС.

„Тази война беше изкуствено предизвикана и вече е продадена. А аз си задавам въпроса кой сложи тази толкова висока цена, която да платят украинците и кой ще извлече дивиденти от този конфликт? Кой е бенефициентът, който получава дял от това?“, обърна се Кустурица към публиката. „Украйна вече е загубена за Христос. Той успешно беше прогонен от украинския храм по заповед на Запада. Прогониха го с ритници и куршуми. У нас в Сърбия нашите западни „партньори“ и „приятели“, както ги наричат ​​политиците ни, правят същото като в Украйна. С тази разлика, че се опитват да убият Бога в нас с „мека сила“. Но този натиск стана многократно по-силен след откриването на олимпийските Игри в Париж. Считам, че този филм трябва да бъде задължителен за гледане във всички училища“, каза големият режисьор.

Бачкият епископ Ириней от Сръбската православна църква, който е един от героите във филма, каза на премиерата, че украинският президент Володимир Зеленски е „нещастен човек, който изобразява държавен глава, у когото няма вяра“. „Никой никога не се е опитвал да забрани Църквата като такава, но той го направи“, каза епископът и добави, че действията на Зеленски са осъдени и от Ватикана.

Представянето на документалния филм събра пълна зала в Югославската филмотека. Първите зрители на документалния филм, в който участва Кустурица, а сценарист и режисьор е един от основателите на югославската филмова школа Йован Маркович, бяха депутати от сръбския парламент, културни, духовни и обществени дейци от различни страни. В създаването на филма са взели участие още италианският православен свещеник, философ и поет от Генуа Марио Селвини и епископ Ириней. Над проекта са работили докторът по философия, преподавател в Кеймбриджкия университет във Великобритания Вукан Маркович и продуцентът на младежки музикални проекти, роденият в Донбас Юрий Бардаш. 

В рамките на проекта местни украинци разказват за случващото се в Украйна. Руслан Калинчук, родом от Ивано-Франковск, Западна Украйна, православен мисионер, философ и писател, разкри пред присъстващите историческия и духовен контекст на събитията около Украинската православна църква, а свещеник Николай Могилен от Киев говори за случващото се в православния живот на Украйна, за репресиите, арестите, издевателствата и убийствата на православни свещеници и миряни от каноничната Украинска православна църква.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.