Кремъл: Шолц прави изявления за мирни преговори, но САЩ мълчат, а мира зависи от тях

Русия ще обсъжда мястото на срещата за уреждане на украинския конфликт, когато ни дадат повече яснота за какво ще си говорим на тази среща. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров на 9 септември след участието си в заседанието на Стратегическия диалог между Русия и Съвета за сътрудничество на арабските държави от Персийския залив (ССПЗ).

Според политика основна роля при провеждането на преговори играе не мястото, а темите, които ще се обсъждат. Москва ще се отзове на такава среща едва когато види сериозна готовност за защита на правата на човека в Украйна, на основните човешки права на милионите украинци с руско самосъзнание в Украйна, които Западът пренебрегва и грижливо избягва да коментира.

„Когато видим такава готовност, убеден съм, че лесно ще се споразумеем за мястото на срещата. Но първо трябва да разберем какво ще обсъждаме. И всеки, който по един или друг начин проявява интерес да допринесе за уреждането на конфликта, трябва да разбере това и да го превърне в пряка част от практическата си работа“, заключи Лавров.

По-рано през деня руският външен министър посочи, че Западът не желае да преговаря при справедливи условия за уреждане на конфликта в Украйна и продължава да се опитва да нанесе стратегическо поражение на Русия на бойното поле. Той също така припомни, че една от основните причини за специалната операция на Русия в Украйна е била унищожаването на правата на хората с руска култура и самосъзнание там, но чуждестранните инициативи за разрешаване на конфликта не засягат този ключов въпрос.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ДПА пък заяви, че за разлика от германския канцлер Олаф Шолц, Русия не вижда в момента предпоставки за мирни преговори с Украйна. (Анализ от доц. Ал. Сивилски на призива на Шолц за мир можете да видите във видеото под тази статия)

Песков коментира изявлението на Шолц във вчерашно интервю, че във войната в Украйна е настъпил моментът за преговори.

„Що се отнася до уреждането на конфликта в Украйна с мирни средства, то засега не се виждат някакви реални очертания на подобно нещо. Чуваме различни изявления на европейски страни, но не виждаме изявления по тази тема от онази държава, която всъщност ръководи целия този процес, която ръководи целия колективен Запад“, каза Песков, визирайки САЩ.

Кремъл не отхвърля предварително никакви варианти за уреждане на конфликта в Украйна, но за „мирния план“ на Шолц засега чуваме само от медиите и не знаем детайлите му, посочи Песков.

„Знаем не повече от това, което съобщиха медиите – че върви подготовка на някакъв план. Не знаем обаче нищо повече по въпроса. Не отхвърляме предварително никакви планове, но трябва да разберем, за какво става дума“, уточни говорителят.

Песков заяви, че Шолц е прав да настоява за щателно разследване на саботажите срещу газопроводите „Северен поток“ през 2022 г. въпреки опитите на някои западни сили да потулят случая.

Шолц каза в интервю за германска телевизия през уикенда, че предприетото от Германия разследване ще гарантира, че нищо няма да остане скрито и че отговорните за саботажа ще бъдат наказани.

Москва неведнъж е заявявала, че Германия не разследва експлозиите, които през септември 2022 г. прекъснаха работата на газопроводите „Северен поток“, изградени с руски и немски капитали, за да пренасят природен газ от Русия за Европа по дъното на Балтийско море.

Песков обаче днес приветства последните коментари на Шолц.

„Напълно сме съгласни, че терористичната атака, саботажът на „Северен поток“ трябва да бъде щателно разследван въпреки отчаяните опити на някои западни държави да го потулят“, каза говорителят и добави: „Това (потулване) не бива да се допуска при никакви обстоятелства“.

Москва обвинява за терористичния саботаж САЩ и Великобритания – нещо което и двете страни отричат.

Миналия месец германски прокурори казаха, че са издали заповед за арест на живеещ в Полша украински инструктор по гмуркане във връзка с атаките. Полски прокурори посочиха, че са получили заповедта за арест, но че заподозряният вече е напуснал страната.

Преди ден германският канцлер Олаф Шолц заяви, че е време да се обсъди темата за прекратяване на украинския конфликт. След това немски медии съобщиха, че той подготвя свой план за мирно разрешаване на конфликта.

Източник: „Известия“

ШОЛЦ: ВРЕМЕ Е ЗА МИР В УКРАЙНА! – Гледайте анализа на доц. Александър Сивилски

ВИЖ ВИДЕОТО:

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

2 коментара

  1. Гн Шолц словоохотлив стана след изборната загуба, във Нолсбург закри Волксваген завода,били сами виновни, не продавали колите ки. С оръжието си във войната украина напомнат Испания, гражданска война ли било, преврат на Франко ли, сленга се преумори

  2. Войната чука на вратата, поисканите удари по Кремъл от о.з Зеленски значат ответен удар, по центровете в Европа, а и зад океана, ако така ще продължава. България е скрита от обширното море и заплаха няма за суверинитета на национални интереси. До нова година с амина

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.