Кои са убитите и ранени президенти в историята на САЩ

Сн: Джон Кенеди маха от автомобила си около една минута, преди да бъде прострелян

Стрелбата срещу бившия американски президент Доналд Тръмп на митинг в щата Пенсилвания, която Федералното бюро за разследване окачестви като опит за убийство, стана повод за агенция „Франс прес“ да направи исторически паралели с подобни случаи на политическо насилие. Историята на САЩ е белязана от убийствата на няколко президенти, сред които на Джон Кенеди през 1963 г., и от опити за убийства на президенти.

Най-скорошният опит за убийство на американски президент досега е бил срещу републиканеца Роналд Рейгън през 1981 г. 

Историята на САЩ е белязана от убийствата на няколко президенти, сред които на Джон Кенеди през 1963 г., и от опити за убийства на президенти.

Четирима американски президенти са убити по време на мандата си. Първият от тях е Ейбрахам Линкълн, убит през 1865 г. в ложата си в театър „Форд“ във Вашингтон от актьора Джон Уилкс Бут.

Вторият убит е 20-ият президент на САЩ Джеймс Гарфийлд. Той умира от раните си след атака на 2 юли 1881 г. във Вашингтон.

На 6 септември 1901 г., на изложение в Бъфало, е ранен 25-ят президент на САЩ Уилям Маккинли. Той получава множество наранявания, след като е прострелян от анархист с револвер. Умира няколко дни след нападението.

На 22 ноември 1963 г. в Далас бе убит 35-ят президент на САЩ Джон Кенеди.

Опити за убийство са правени срещу президентите Андрю Джаксън, Теодор Рузвелт, Франклин Рузвелт, Джералд Форд и Роналд Рейгън. 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. Към този списък на американските убийства трябва да бъдат прибавени убийството на Кадафи и на Садам Хюсеин, Милошевич беше осъден от този съд в Хага, който осъди и Путин. Уго Чавес е убит с американско нано оръжие, пък Фидел Кастро е прескочил десетки опита за убийство. Опита за убийство на Роберт Фицо също не е детаилно разследван.Естествено на мушката определено стои и Орбан. Това е историята на каубоиската държава от нейното създаване.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.