Киев скочи на бунт срещу Яценюк, прибрал по корупционна схема 7,5 милиарда

Украйна бунтВърховната Рада на Украйна в Киев бе обкръжена от бронирани КрАЗ-ове, за да брани депутатите от народната „любов“

Украинският парламент започна извънредна сесия, която протече  под обсадата на хиляди протестиращи срещу корупцията на правителството на Яценюк.  Трибуната в пленарната зала пък бе окупирана от радикални депутати от десни националистическите формирования, които също настояват за оставката на премиера, предадоха  информационните агенции.

Митингуващите пред парламента настояват да се създаде  временна парламентарна комисия, която да разследва „многомилиардната корупция в правителството“. Те искат  и отстраняването на министър-председателя Арсения Яценюк, докато се направи  проверката.

И Общоукраинското обединение „Свобода“ поиска оставката на Яценюк в специално обръщение към депутатите.  Преди три седмици директорът на Държавната финансова инспекция на Украйна Николай Гордиенко  изнесе данни и обвинения в корупционни злоупотреби за  повече от 7,5 милиарда гривни в от Яценюк и оглавяваното от него правителство. Депутати и парламентаристи от „Свобода“ и  радикални фракции окупираха трибуната в парламента и поискаха  оставка от Яценюк.

В отговор министър-председателят  уволни шефа на ДФИ Николай Гордиенко, който изнесе публично данните за огромната корупция.

Хората на площада протестираха още и срещу главоломното поскъпване на храните и услугите и галопиращата инфлация, която само през последния месец е надхвърлила  четиридесет процента.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.