Индия и Китай: Поемаме общ курс към утвърждаване на Многополюсен Световен Ред

На 25 юли 2024 г. министърът на външните работи на Китай Ван И се срещна с министъра на външните работи на Индия д-р Субрахманям Джайшанкар във Виентян, Лаос (на срещата на министрите на външните работи от Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН).

Ван И заяви, че в условията на настоящата сложна международна обстановка и нелеките глобални предизвикателства Китай и Индия, като две основни съседни развиващи се страни и нововъзникващи икономики, трябва да засилят диалога и комуникацията, да повишат разбирателството и взаимното доверие, да се справят правилно с различията и да развиват взаимноизгодно сътрудничество. С чувство на отговорност за историята, за хората и за света двете страни следва да възприемат рационален подход, за да преодолеят различията и търканията, да насърчат подобряването, както и стабилното и устойчиво развитие на китайско-индийските отношения.

Китайският външен министър заяви, че важното въздействие на китайско-индийските отношения надхвърля двустранния обхват. Подобряването на двустранните отношения следва да отразява стратегическата визия на Китай и Индия като две големи нововъзникващи и развиващи се страни.

Справянето с различията между двете страни следва да демонстрира политическата мъдрост на Китай и Индия като две древни цивилизации. Справянето с глобалните предизвикателства трябва да въплъщава днешната непозната в историята солидарност и сътрудничество на страните от „Глобалния юг“ пред лицето на рушащата се буквално пред очите ни досегашна архитектура на света. Надяваме се, че двете страни ще работят заедно, за да проучат активно правилния път за разбирателство между двете големи съседки и да насочат всички общности в своите страни да развият положително възприятие една за друга. Ван И подчерта, че връщането на китайско-индийските отношения в правилния път служи на интересите на двете страни и отговаря на общия стремеж на страните от „Глобалния юг“ към утвърждаването на нов Многополюсен световен ред.

Д-р Субрахманям Джайшанкар заяви, че Индия и Китай са двете страни с най-голямо население в света, две големи развиващи се икономики и древни цивилизации с дълга история. Поддържането на стабилно и предвидимо развитие на двустранните отношения е изцяло в интерес на двете страни и има особено значение за поддържането на регионалния мир и насърчаването на установяващият се в света многополюсен световен ред. Индия и Китай имат широкообхватни съвпадащи интереси и са изправени пред сянката, породена от ситуацията в граничните райони. Но индийската страна е готова да възприеме историческа, стратегическа и открита позиция, за да намери решения на различията и да върне двустранните отношения в положителна и конструктивна посока.

Двете страни се споразумяха да положат съгласувани усилия за поддържане на мира и спокойствието в граничните райони и да работят за нов напредък в консултациите по граничните въпроси.

Двете страни изразиха готовността си да засилят комуникацията в рамките на платформата за сътрудничество в Източна Азия, ШОС, Г-20 и БРИКС, както и съвместно да практикуват многостранност и да отстояват законните права и интереси на развиващите се държави.

Източник – Ministry of Foreign Affairs of the People’s Republic of China

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. Ее,хамериканци,сега дупе да ви е яко!Така както Римската империя е била могъща и непобедима,но се е разпаднала буквално за дни,това ви чака и вас,изроди неземни.Държава без история,без ценности,дори без религия е обречена на гибел.Това ви чака, и аз ще дам голям прием когато ви поставят на колене,и още по-лошо за вас,когато вече може би няма да съществувате.Погледнете се само,бабички и старци,които искат да видят света в краката си,нима това е възможно,та вие не сте безсмъртни?Е,няма да видите света в краката си,по простата причина че,ще си отидете от този свят със или без причина!Анадънмо?

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.