„Икономист“: Настъплението на ВСУ в Курск не постига целта си, украинската отбрана се разпада

Настъплението на Въоръжените сили на Украйна в Курска област не постигна основната си цел – да отвлече вниманието на руските войски от атаката им срещу гр. Покровск, жизненоважен логистичен център за украинската армия не само в Донбас, а за целия сектор на отбраната в южна Украйна. В Донбас украинската отбрана изглежда се разпада, а Русия бързо напредва по главната железопътна линия от изток към Покровск, която стига чак до град Днипро, пише британският „Икономист„.

Бързото настъпление на Русия разкри добре укрепените линии на украинците в Донбас като нож с две остриета, пише изданието, цитирайки думите на украинските военни.

След като успяха да превземат височините в района на Очеретино руски войски започнаха да заобикалят и удрят в гръб укрепленията от последната трета защитна линия на украинската армия, изтласквайки войниците й от укрепените райони. Сега руснаците превръщат един след други украинските бетонни окопи и бункери в свои собствени.
Най-често укрепленията на украинците падат защото нямат достатъчно бойци, с които да държат фронтовите линии: според бойци от украинските въоръжени сили, срещу десет специални руски инженерни полка от украинска страна днес има един полк и две бригади.

Част от проблема на Украйна е некомпетентността на нейното ръководство, казва пред изданието офицер от инженерното подразделение на Въоръжените сили на Украйна:

„Генералният щаб просто не контролира процеса – той няма план“.

Както отбелязва „Икономист“, основната опасност за украинските въоръжени сили е, че с влошаването на ситуацията около Покровск Киев ще бъде принуден да използва всичките си останали сили там, защото ако Покровск падне, до гр. Днипро просто няма кой и как да задържи руската офанзива. Възпирането на руснаците на покровското направление обаче допълнително ще отслаби останалите участъци от фронтовата линия.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.