Изтекли документи на американското разузнаване разкриват план на Израел за нападение срещу Иран

Два документа, за които се твърди, че са изготвени от американското разузнаване, за подготовката на Израел за атака срещу Иран бяха публикувани от канал в Телеграм, свързан с Техеран.

CNN също съобщи за документите. Според трима души, запознати с въпроса, САЩ разследват изтичане на строго секретна американска разузнавателна информация за плановете на Израел за ответни мерки срещу Иран. Един от запознатите е потвърдил автентичността на документите.

Изтичането на информация е „дълбоко обезпокоително“, заявил американски служител пред CNN.

Документите, датирани от 15 и 16 октомври, започнаха да се разпространяват онлайн в петък, след като бяха публикувани в Telegram от акаунт, наречен „Middle East Spectator“.

Предполагаемото изтичане на документите идва в момент, когато Израел приключва подготовката за отмъщение срещу Иран, който атакува Израел с балистични ракети на 1 октомври в отговор на израелските бомбардировки срещу Ливан, Газа и убийствата на ирански генерали.

Изтичането може да е опит за прекъсване на израелската операция.

Пентагонът и Службата на директора на националното разузнаване отказаха да коментират изтеклите документи, но не оспориха тяхната автентичност, съобщи Axios.

Телеграм каналът „Middle East Spectator“ обяви в петък, че е получил документи от източник от разузнавателната общност на САЩ за подготовката на Израел за атака срещу Иран.

ВИЖ ИЗТЕКЛИТЕ ДОКУМЕНТИ ТУК

Каналът редовно публикува проиранско съдържание, а профилът на акаунта в социалната мрежа X, свързан с канала, уточнява, че се администрира в Иран.

Документите включват предполагаем доклад за визуално разузнаване на Националната агенция за геопространствено разузнаване (NGA) на Министерството на отбраната, разпространен в разузнавателната общност на САЩ по-рано тази седмица.

Предполагаемият доклад подробно описва мерките, които са били предприети през последните дни в няколко бази на израелските военновъздушни сили, включително прехвърлянето на модерни боеприпаси, които според документа са предназначени за атака срещу Иран.

В него също така се посочва, че според американското радиоелектронно разузнаване, израелските военновъздушни сили са провели голямо учение тази седмица с участието на разузнавателни самолети и вероятно изтребители, обучени за евентуална атака срещу Иран.

Предполагаемият доклад на разузнаването също така подробно описва подготовката на израелските дронове за атака срещу Иран.

Докладът, ако е автентичен, разкрива много внимателно и подробно наблюдение от американското разузнаване на подготовката на Израел за атака срещу Иран, включително използването на сателити за американски шпионаж в базите на израелските военновъздушни сили.

Потенциалното изтичане може да е знак за много сериозен пробив в сигурността в разузнавателната общност на САЩ, довел до публикуването на свръхсекретна информация от канал в Telegram, свързан с Иран.

Американски служител каза пред Axios, че предполагаемото изтичане на информация е изключително обезпокоително, но не вярва, че то ще повлияе на оперативните планове на Израел срещу Иран.

Високопоставен израелски служител заяви, че израелското военно министерство е наясно с предполагаемото изтичане на информация и го приема много сериозно.

Източник: CNN

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.