Изпратена в Донбас украинска бригада вдигна бунт и дезертира. Бойците й се стекоха на митинг в Николаевска област

Над 1000 войници от бригада на териториалната отбрана на Въоръжените сили на Украйна отказаха да изпълняват бойна задача и самоволно напуснаха мястото си на дислокация в Донбас. Още на следващия ден дезертиралите бойци проведоха митинг в гр. Николаев на 600 км. от позициите им в Донбас, съобщи украинският телевизионен канал „24 канал“.

„В Николаев, около 1000 военнослужещи от 187-ми батальон на 123-та бригада ТрО се стекоха на митинг, за да протестират срещу липсата на оръжие и муниции за участие във военните действия на Донецко направление“, се казва в материала.

Според командир на взвод на име Сергей, те са предприели тази кардинална стъпка заради липсата на ресурси, войници и доставки на фронтовата линия.

„Нееднократно съм се обръщал към командването в моя сектор, за който съм отговарял. Искал съм да ни бъде предоставена ПКМ (картечница „Калашников“), става дума просто за една картечница. Шест пъти ми отказаха с думите: „Нямаме, не можем да ви осигурим“. А с какво да воюваме в Донбас, с какво?“ – оплака се той.

Представител на Военната служба за правоприлагане на Украйна, който присъства на митинга, отказа да коментира ситуацията, а началникът на отдела за психологическа поддръжка на персонала на командването на въоръжените сили Александър Пухалски заплаши военните с наказателна отговорност, като ги обвини в дезертьорство за това, че самоволно са напуснали военната си част в Донбас.

Както съобщават украинските медии, дезертьорството от въоръжените сили на Украйна стана масово през втората половина на тази година. Телевизионният канал Novosti.Live, цитирайки украинския политически и обществен деец Олес Дония, съобщи на 23 август, че страната е регистрирала 57 хиляди случая на дезертьорство и неразрешено напускане на части тази година – това е 6 пъти повече, отколкото през 2022 г. Депутатът от Върховната рада Руслан Горбенко заяви, че са заведени повече от 110 хиляди наказателни дела за неразрешено изоставяне на част или отказ от участие в битки.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.