Зеленски обвини Русия, че е минирала Каховската язовирна стена. Готви ли се Киев да УДАВИ Херсонска област

Украинският президент Владимир Зеленски обвини Русия, че е заложила експлозиви на язовирната стена на най-голямото водохранилище в Украйна – Каховското в присъединената към Русия Херсонска област, предаде Франс прес.

„По наша информация агрегатите и язовирната стена на Каховската ВЕЦ са минирани от руските терористи“, каза Зеленски в традиционното си среднощно онлайн обръщение към нацията. Той предупреди, че „в случай на разрушаване на язовирната стена… Севернокримският канал просто ще изчезне“. Това би било „катастрофа в голям мащаб“, изтъкна украинският президент, който малко по-рано вече предупреди за тази опасност във видеообръщение към лидерите на страните от Европейския съюз, събрали се на среща в Брюксел. В думите му няма никаква логика, тъй като Северокримският канал, тръгващ от река Днепър, осигурява 90 % от водата на руския полуостров Крим и унищожаването му би предизвикало водна хуманитарна криза там.

Каховската ВЕЦ се намира на река Днепър, в район, който е под контрола на руската армия, недалеч от фронтовата линия, отбелязва АФП.

Представител на проруската власт в Херсонска област отхвърли твърденията на украинския президент, определяйки ги като „абсолютни глупости“, предаде ТАСС.

„Какъв е смисълът Русия да тръгне да разрушава собствените си територии, които са под нейн контрол? Дори от формална гледна точка това са глупости. Това са абсолютни глупости. Първо трябва да се помисли кой има полза от това: само за Украйна е изгодно да унищожи стената на язовира, водноелектрическата централа на нея, за да наруши логистиката, да потопи половин херсонска област под вода, да всее страх и паника сред населението, да прекрати възможността за водоснабдяване на Крим през Севернокримския канал“, каза Владимир Леонтиев, ръководител на Новокаховския административен окръг, създаден от Русия в присъединената наскоро към нея Херсонска област в Южна Украйна. Той добави, че през последните пет месеца украинските въоръжени сили всеки ден нанасят удари по региона, „и изстрелват не по десет ракети, а стотици“.
Леонтиев каза, че вчера украинската армия е изстреляла пет ракети по водноелектрическата централа, която се намира на 70 километра североизточно от Херсон нагоре по течението на река Днепър.

Руската и украинската армия изглежда се готвят за голяма битка за стратегическото промишлено пристанище Херсон в едноименната област в Южна Украйна, в която Русия вчера въведе военно положение. По данни на местните власти вече са евакуирани 15 хиляди местни жители от Херсон и други селища, чиито жилища са в непосредствена близост до река Днепър.

От тук става ясна и причината за обявената евакуация на част от местното население: Руснаците се опасяват, че киевския терористичен режим, който се подготвя за мащабна офанзива срещу Херсон, вероятно възнамерява да започне атаката си с взривяване на Каховското водохранилище, наводнявайки цялата, присъединена към Русия област.

Двама души са били убити, а десет – ранени днес при украински обстрел на ферибот в Херсон, каза ръководителят на назначеното от Москва областно „правителство“ Сергей Елисеев, цитиран от ТАСС.

По негови данни сред пострадалите има деца и журналисти.

„Характерът на раните на пострадалите показва, че за обстрела са били използвани касетъчни ракети „Хаймарс“, натъпкани с осколочни елементи за по-мащабен и смъртоносен поразяващ ефект“, подчерта Елисеев. Той обясни, че фериботът е изпълнявал евакуационни курсове и през нощта, за да прехвърли на източния бряг на Днепър колкото се може повече местни жители.

„Убеден съм, че киевският режим е знаел, че това е ферибот за цивилни“, каза Елисеев. Той увери, че на борда на плавателния съд не е имало никакви военни товари и военнослужещи.

Девет човека са били ранени при украински обстрел по Антоновския мост над Днепър край Херсон, предаде още ТАСС, като се позова на представител на регионалната служба за реагиране при извънредни ситуации.

Обстановката в града остава напрегната, призна секретарят на Генералния съвет на управляващата партия „Единна Русия“ Андрей Турчак.

Назначеният от Москва „заместник-губернатор“ на Херсонска област Кирил Стремоусов съобщи за четири отблъснати опита на украинските въоръжени сили за пробив към регионалния център.

КОМЕНТАРЪТ НА СКАНДАЛНО.НЕТ:

Изявлението на Зеленски от тази нощ не е нищо друго, освен арогантно декларирано намерение да взриви стената на язовира. Изявление, напълно в утвърдилата се вече стилистика на терористичния киевски режим (създаден и ръководен от англо-саксите по формулата ИДИЛ). Съобщението е с превантивна цел – след като взриви Каховската стена и издави населението на равната като тепсия Херсонска област, укро-нацисткия режим ще каже: Нали ви предупредихме, руснаците сами си взривиха стената, по същата логика, по която обстрелваха Запорожката АЕЦ и си удариха Кримския мост. Логика в тия твърдения не търсете  – важното е да се хвърлят в публичното пространство и да се разтръбят от мощната западна медийна пропаганда. А инак, още през 2014 г. американците са правили компютърна симулация на опустошенията, които би предизвикало евентуално разрушаване на стената на Каховското водохранилище.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

5 коментара

  1. Пропуснахте че руснаците взривиха и Северен поток. Нещо, което докара англо-тролчетата почти до оргазъм.

  2. НАТО ЕС САЩ СОРОС ЗЕЛЕНСКИ В АДА ДА ГОРИТЕ ЗАЕДНО С ПОТОМСТВАТА СИ И ВСИЧКИ КОИТО СА С ВАС ПРОКЛЕТИ ДА СТЕ

  3. НЕ ЗНАМ ЗАЩО ОЩЕ ПУТИН ИМ ЦЕПИ БАСМА?ИЗТРИВАНЕ ОТ ЛИЦЕТО НА ЗЕМЯТА!!!! ДАВАЙ ТАВАРИШЧ,МЪЙ С ТАБОЙ!!!

  4. Името Украйна като географско понятие се появило на картата на света след Октомврийската революция като съюзна република в състава на СССР. До тогава никой нищо не чувал за тази тиера инкогнита, която се намира някъде У КРАЯ.

  5. Освободете украинците от натовска окупация и фашисткия киевски режим начело с наркомана зеленски.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.