Зеленски иска референдум за край на войната

Украинският президент Владимир Зеленски намекна, че в Украйна може да бъде проведен референдум за отиване на мирни преговори с Русия и край на войната.

В интервю за Le Monde Зеленски каза, че „нито един въпрос за териториалната цялост на Украйна не може да бъде решен нито от президента, нито от всички президенти в света, нито от който и да е друг човек без за това да бъде питан украинския народ“.

„Някой наскоро каза: „Ами ако Украйна се откаже от някои свои територии в замяна на нещо – гаранции за сигурност от НАТО или членство в ЕС?“ Има много такива изказвания, но трябва да разберете, че официално никой не е предложил нищо на Украйна. И Украйна никога няма да се откаже от своите територии. Управляващите у нас нямат официално право да се отказват от териториите на страната. Такова нещо може да се случи само ако го поиска украинския народ – на референдум“, посочи Зеленски.

„Относно провеждането на такъв референдум обаче ще ви кажа честно: Това не е най-добрият вариант, защото си имаме работа с Путин и за него явно ще е победа, ако вземе част от нашите територии. А и ако конфликтът бъде замразен, той по някое време може отново да ни атакува. Ето защо въпросът с референдума дали да вървим на преговори, е много, много труден“, посочи украинският президент.

На въпрос защо руската армия напредва на фронта, Зеленски каза, че Украйна не може да спре руския агресор само със сегашните 3 напълно екипирани бригади. Зеленски е благодарен на западните страни за оказаната помощ, но често е посочвал, че Киев не получава достатъчно оръжия.

Зеленски смята, че втората причина руснаците да превземат все повече територии се състои в това, че на руските войници им е забранено да отстъпят. „Те знаят, че ако отстъпят, ще бъдат убити от своите“. Третата причина, според украинския президент е, че „Украйна не може да използва западните оръжия по начина, по който иска“, тъй като САЩ и другите страни са забранили на ВСУ да поразява руски военни цели на руска територия.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

4 коментара

  1. Този смешник пък за какъв се мисли ?
    Краят на войната ще дойде тогава , когато САЩ кажат !
    Дотогава – бой до последният Украинец !
    Слава Кокаине .

    • Нещо си се объркал,не когато ФАЩ кажат, а когато Путин реши!

  2. Анатолий Шарий пита, защо референдум може, а избори не може да се проведат, след което с цитати от Украинската конституция доказва, че Зеленски шикалкави и няма никакво правно основание, за какъвто и да е референдум по този въпрос.

    • Зеленото е незаконен президент,защото след истеклият мумандат не е
      обявил военно положение.Той не може да проведе референдум или избори .

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.