Зеленски възнамерява да подготви основата за прекратяване на конфликта до края на 2024-та

Киев има за цел да подготви основата за прекратяване на конфликта до края на 2024 г.“, каза украинският президент Владимир Зеленски. Изявлението е публикувано на сайта му. Изявленията от Киев с директни или индиректни послания, че желае преговори за мир, напоследък стават все по-чести на фона на военните успехи на Русия в специалната военна операция. Според социологическите проучвания процента на желаещите преговори с Русия в украинското общество нараства, съобщава ТАСС.

Анализатори от изданието „Страна“ обаче отбелязаха, че последните изявления на Зеленски за готовността му да започне мирни преговори не означават реално намерение за спиране на военните действия, а може да са „голяма маневра“ и да преследват други цели. Заместник-директорът на Департамента по информация и печат на руското външно министерство Андрей Настасин отбеляза, че Москва вижда, че в момента няма политическа воля за мир нито у Киев, нито на Запад.

На 14 юни руският президент Владимир Путин на среща с ръководството на руското външно министерство назова условията за мирно разрешаване на ситуацията в Украйна. Сред тях са изтеглянето на украинските въоръжени сили от Донбас и Новорусия, отказ на Киев да се присъедини към НАТО. Освен това Русия смята за необходимо да се отменят всички западни санкции срещу нея и да бъде установен извънблоков и безядрен статут на Украйна. Путин посочи, че ако Украйна и Западът откажат тези условия, то в бъдеще те ще стават все по-неблагоприятни за тях. Киев отхвърли руския мирен план.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.